Το πλάνο της κυβέρνησης για το 2024: 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις - iefimerida.gr

Το πλάνο της κυβέρνησης για το 2024: 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου / Φωτογραφία αρχείου: Menelaos Myrillas / SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική παράταξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αδυνατούν να εκμεταλλευθούν την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει στο εκλογικό σώμα και παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι οι μετρήσεις καταγράφουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, και σε αυτόν τον τομέα ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου για να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία, όπως έγραψε ήδη το iefimerida.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ καταγράφει διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παγιώνεται στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει απώλειες και παραμένει τρίτος. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 37%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 15%, δεύτερο κόμμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 14%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη μέτρηση της Metron Analysis για το Mega. Η ΝΔ συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου 38%, το ΠΑΣΟΚ 14% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12,4%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι και η διαφορά που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% του δείγματος, με δεύτερο τον «Κανέναν» που απαντά το 28%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκονται στο 6%.

Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστήμιων η πλειοψηφία, θετικός ο κόσμος στα μέτρα για την οπαδική βία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Με την ακρίβεια να παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες (Metron Analysis), η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων σε ποσοστό 47%, έναντι 40% που εναντιώνεται (Pulse). Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, το 54% εκτιμά πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 34% που απαντά πως είναι σε λανθασμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακρίβεια και πληθωρισμός ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δύο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η πρώτη αφορά την αναγνώριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού ως του πιο επείγοντος ζητήματος με το οποίο οφείλει να αναμετράται καθημερινά, με τον πρωθυπουργό όταν αναφέρεται στο θέμα να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και να στέκεται στις πρωτοβουλίες για τη μείωση των συνεπειών. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό σε τομείς όπου η χώρα υστερεί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2024 χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ως η χρονιά-ορόσημο για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίοι διαμηνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα.

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2024

Το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ενέκρινε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2024 που εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το οποίο περιλαμβάνει 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση του επόμενου έτους. Οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί περιλαμβάνουν 164 νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ στον προγραμματισμό υπάρχουν 49 μεταρρυθμίσεις και 168 επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί να προβλέπει την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ.

Τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με 1 δισ. ευρώ. Επίσης, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η εφαρμογή και απόδοση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μέσα στο επόμενο έτος θα ψηφιστεί ο νέος Δικαστικός Χάρτης με την ανακατανομή δομών και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να εξευρεθούν πόροι για την ταχύτερη προώθηση της δικαστική ύλης και τη μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει τον νέο Χάρτη της Υγείας που θα αφορά την αναδιοργάνωση των ΥΠΕ, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι αφορά τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων και όχι κατάργηση κάποιου από τα υφιστάμενα. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ.

Στο Δημόσιο, μαζί με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του, θα απλοποιηθούν 5.000 διοικητικές διαδικασίες, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα νομοθετήσει νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων που θα βασίζεται σε αυτό που θεσμοθετήθηκε για την ανάδειξη διοικήσεων στους Οργανισμούς του Δημοσίου. Παράλληλα, με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους με την παροχή μπόνους, θα έρθει και νέο σύστημα με αυστηρότερες ποινές για τους εργαζόμενους που υποπίπτουν σε παραβάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στο 2024 το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2024 θα έρθει στη Βουλή και ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο θα γίνει πράξη, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος και αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ