Οικονόμου: Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια, δεν ρίχνουμε λευκή πετσέτα -Βασικός στόχος η μείωση της ανεργίας - iefimerida.gr

Οικονόμου: Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια, δεν ρίχνουμε λευκή πετσέτα -Βασικός στόχος η μείωση της ανεργίας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε όλη την ατζέντα ζητημάτων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας λεπτομέρειες για το Market Pass, ενώ έκανε μνεία μεταξύ άλλων τόσο για την ακρίβεια, για την οποία «δεν ρίχνουμε λευκή πετσέτα», όπως είπε, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καθώς και για το ζήτημα των καλλιτεχνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην κάρτα αγοράς. Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς προσδιορίζονται οι δικαιούχοι του νέου μέτρου στήριξης. «Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια τα οποία ξεκινούν από 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ αγορές».

Οικονόμου: Διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων το Καλάθι του Νοικοκυριού - Εντός του μήνα θα αλλάξουν τα ταμπελάκια

Πρόσθεσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη το Καλάθι του Νοικοκυριού διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων. Από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60 ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το Σαρακοστιανό Καλάθι».

Ακόμη εντός ενός μήνα υποχρεώνονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάξουν τα ταμπελάκια τιμών ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλείων που δημιουργήθηκαν όπως είπε από την κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-katanalotis, στο όριο που τέθηκε στο ποσοστό κέρδους και στην ίδρυση της ΔΙΜΕΑ της υπηρεσίας που κάνει καθημερινά ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντέτεινε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε»

«Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε λευκή πετσέτα αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Επεσήμανε πως όπως δείχνουν τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα και είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Υπογράμμισε ακόμη: «Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία κι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασχολήθηκε στη συνέχεια με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρείες security.

Αναφέρθηκε με αφορμή αυτή, στη μείωση της ανεργίας, τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και στην προετοιμασία και μίας ακόμη που θα έρθει να προστεθεί στις δύο προηγούμενες, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Οικονόμου: Ανοικτή η πλατφόρμα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στόχος η αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας

«Ταυτόχρονα μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και ο σεβασμός του ωραρίου των εργαζομένων», είπε επισημαίνοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο είναι στο πλαίσιο αυτό η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους, λειτουργώντας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι άνοιξε ήδη από την περασμένη Πέμπτη η σχετική πλατφόρμα και οι εργαζόμενοι που τους αφορά μπορούν ψηφιακά να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης στη δουλειά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι όμως ο μόνος», τόνισε επισημαίνοντας ότι εξίσου σημαντική πλευρά είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι και καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οικονόμου: «Η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της έναντι των καλλιτεχνών για αυτά που μπορούν να γίνουν»

Πέρασε στη συνέχεια στη ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους καλλιτέχνες αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξηγώντας με ειλικρίνεια, με σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και το Εθνικό Πλαίσιο Διαβάθμισης Ακαδημαϊκών Προσόντων τήρησε τη δέσμευσή της, τη δέσμευση που δόθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συνόψισε στις δεσμεύσεις της συνάντησης με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και ανέλυσε πώς αυτές υλοποιούνται με βάση την ΚΥΑ.

«Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της γι αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με τη βαθμίδα ΤΕ, είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον Οργανισμό, τον ΕΟΠΕΠ και προκαλούν αρνητικές αντανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια μίλησε για την αναβάθμιση του «Ογκολογικού Κέντρου Μαριάννα Βαρδινογιάννη- Ελπίδα».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε:

«Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην «Κάρτα αγοράς». Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορές.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, θα λάβουν το 100% του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ερχόμενη Τετάρτη το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διευρύνεται κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων -από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60- ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι». Παράλληλα, υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, να αλλάξουν εντός μηνός τα ταμπελάκια τιμών, ώστε να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα (λίτρο ή κιλό), έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται, όπως είναι γνωστό, και πρόστιμα όταν γίνονται παραβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργήθηκαν από την κυβέρνησή μας, μια σειρά από εργαλεία:

- ο e-katanalotis, το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό εργαλείο, που μπορεί και «τραβά» αυτόματα τις τιμές έως και 1.400 προϊόντων σε πραγματικό χρόνο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- τέθηκε όριο στο ποσοστό κέρδους, που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βάλει

- ιδρύθηκε η ΔΙΜΕΑ, μία υπηρεσία η οποία καθημερινά κάνει ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Και όλα αυτά ενώ στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, δεν είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο και δεν υπήρχε και καμία ουσιαστική δυνατότητα ελεγκτικού μηχανισμού καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία, αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε «λευκή πετσέτα», αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση, με τεχνογνωσία και διαρκή μέριμνα, προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Όπως δείχνουν τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι το πρόβλημα λύθηκε, αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα, είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Οι πολίτες έχουν δει, στην περίπτωση για παράδειγμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι με καινοτόμες και γενναίες πολιτικές μπορούμε να φέρουμε τα προβλήματα σε ένα διαχειρίσιμο και ανεκτό επίπεδο, πολύ κοντά στις τιμές -μιλώ για τους λογαριασμούς στα σπίτια- εκεί που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στο θέμα της ακρίβειας των αγαθών και πιστεύουμε ότι και εκεί θα φέρουμε τα πράγματα σε ένα λελογισμένο επίπεδο. Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο. Και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security

Στη διάρκεια της θητείας μας, η κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Κατέβαλε συστηματική προσπάθεια -προωθώντας μεταρρυθμίσεις, καινοτόμες δράσεις και νέα προγράμματα- για την τόνωση της απασχόλησης και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας την ανεργία κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Προχώρησε, ταυτόχρονα, σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και προετοιμάζει άλλη μία αύξηση -θα έρθει να προστεθεί στις δύο της προηγούμενης περιόδου- η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ταυτόχρονα, μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή της αδήλωτης εργασίας και στο σεβασμό του ωραρίου των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θέσπισε και θέτει σταδιακά σε λειτουργία την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που -πέρα από την καταπολέμηση της υποδηλωμένης και πολύ περισσότερο της αδήλωτης εργασίας- συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους. Λειτουργεί προς όφελος των εργαζόμενων, προφανώς, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει τα έσοδα από εισφορές και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιπλέον μείωσή τους.

Η κάρτα αυτή -η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το περασμένο καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Και τώρα επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους, επεκτείνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security). 'Ανοιξε, ήδη, από την περασμένη Πέμπτη η πλατφόρμα για την εφαρμογή της, σε αυτούς τους δύο κλάδους και έτσι 32.000 εργαζόμενοι (8.000 στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security) μπορούν να δηλώνουν ψηφιακά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από τη δουλειά τους. Και βέβαια θα ακολουθήσει, όπως έχουμε δεσμευτεί, σταδιακή επέκτασή της με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών, με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι, όμως, ο μόνος. Πιστεύουμε ότι εξίσου σημαντική πλευρά για τον κόσμο της εργασίας είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι, είναι οι όροι που καθορίζουν εν γένει και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων, αλλά και των οικογενειών τους.

ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων των καλλιτεχνών

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του πρωθυπουργού, υπουργών και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων των δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτής της ΚΥΑ θέλω να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση, εξηγώντας με ειλικρίνεια και σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει -εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα, το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και το εθνικό πλαίσιο διαβάθμισης ακαδημαϊκών προσόντων- τήρησε τη δέσμευση της, τη δέσμευση που δώσαμε στη συνάντηση του πρωθυπουργού:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- ανώτατες κρατικές σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025

- έως τότε «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» ώστε απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών όλων των ειδικοτήτων, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο αντίστοιχων Α.Ε.Ι. με συναφές αντικείμενο

- άρση των μισθολογικών αδικιών που προϋπήρχαν του ΠΔ για τις αμοιβές καλλιτεχνών για καλλιτεχνικό και συναφές εκπαιδευτικό έργο στο Δημόσιο.

Για αυτά είχαμε δεσμευτεί και σήμερα που μιλάμε:

Έρχεται η ΚΥΑ ως εφαρμοστική του νόμου. Η υπογραφή και ενεργοποίησή της θεραπεύει μια χρόνια αδικία. Καθιερώνεται έτσι ένας ορθολογικός και ισότιμος τρόπος αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως -επαναλαμβάνω- του χρόνου αποφοίτησής τους από τις αντίστοιχες σχολές.

Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία τόσο για την ανώτατη κρατική σχολή, όσο και για την οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα των παραστατικών τεχνών προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα για το πρώτο, για τη δημιουργία δηλαδή Σχολής παραστατικών τεχνών το 2025, έχουν συγκροτηθεί ήδη τρεις Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επαναλαμβάνω ξανά η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα, που αφορούν την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος, με τη βαθμίδα ΤΕ είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατα τον ΕΟΠΠΕΠ, και προκαλούν αρνητικές ανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζοντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους.

Η κυβέρνησή μας δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί και δεν αφήνει καμιά πληγή να χρονίζει.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει μια σειρά από παθογένειες και αδικίες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του δίκιου, αλλά και του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Με θάρρος, με ειλικρίνεια, με ανυπόκριτο και ειλικρινή διάλογο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες -προφανώς και τους καλλιτέχνες- για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους.

Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω να σημειώσω ότι τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"». Αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στόχο έχει την ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης εώς σήμερα, ομώνυμης ογκολογικής μονάδας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πάσχουν, ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, μιλάμε για το 80% από τα συνολικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Στόχος είναι:

-Η έγκαιρη διάγνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων.

-Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, αλλά και στις οικογένειές τους. Επίσης, θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά και ως απάντηση σε διάφορες ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ, σημειώνω τα παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Η απλή Ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο.

2. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

3. Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις όσων ήδη εργάζονται.

4. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές, τα τέσσερα μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο και ο έλεγχος ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.

5. Με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος τόσο των ασθενών, ιδίως ως προς τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας.

6. Συνεχίζει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων και να διασυνδέεται με αυτό.

7. Ό,τι γίνεται, γίνεται στο πρότυπο άλλων επιτυχημένων ΝΠΙΔ, όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που λειτουργεί πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ ή το Ωνάσειο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο που συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ