Ο Παπανδρέου βλέπει υποψηφίους -Τι επιδιώκει, ποιοι θα μείνουν στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

Ο Παπανδρέου βλέπει υποψηφίους -Τι επιδιώκει, ποιοι θα μείνουν στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ

Ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου / Φωτογραφία: Intime, ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Παρτίδα πόκερ θυμίζουν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Αλλοι πάνε πάσο, άλλοι παίζουν τα ρέστα τους και ο μπαλαντέρ Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνει «δικαίωμα», «τα βλέπει» για να αποφασίσει αν θα ποντάρει.

Επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του iefimerida.gr ότι είναι ένα βήμα πριν την τελική ανακοίνωση των προθέσεών του, ο πρώην πρωθυπουργός , παρενέβη στην πορεία των εσωκομματικών εκλογών, γνωστοποιώντας το βράδυ του Σαββάτου, μέσω δήλωσής του την πρωτοβουλία του να συναντήσει τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος. Μια πρωτοβουλία για την οποία είχε ενημερώσει μέσω sms την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην ανακοίνωσή του, στόχος των συναντήσεων αυτών είναι «η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες».

Είναι προφανές ότι σε αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει προθέσεις των υποψηφίων για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Η εικόνα που αποκομίζουν άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του είναι πως εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πει το «ναι». Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Να υπάρξει κίνηση από ικανό αριθμό στελεχών (βουλευτών και μελών της ΚΕ) που να ζητούν την κάθοδο του και να αποσυρθούν ορισμένοι τουλάχιστον υποψήφιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύ κοντά στο να κατέβει υποψήφιος, εφόσον αποσυρθούν τουλάχιστον οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων» έλεγε στο iefimerida.gr στέλεχος με γνώση των εξελίξεων.

Οπως όλα δείχνουν, η κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα είναι αγώνας για τρεις καθώς θα παραμείνουν σίγουρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξουν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χ. Καστανίδης.

Τα σενάρια που ήθελαν τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».

Το νέο σενάριο: Αναβολή διαδικασιών ως τις εθνικές εκλογές

«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει. Αυτή η τελευταία αναφορά, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο που «ζυμώνεται» παρασκηνιακά: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους υποψηφίους να αναβληθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι διαδικασίες ως ένδειξη σεβασιμού για τη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Στο μεσοδιάστημα και εφόσον η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν το επιτρέπει, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω εκλογών (όπως συνέβη το 1996 με την παραίτηση Α. Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο και την εκλογή Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σενάριο αυτό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Συντηρεί την εσωστρέφεια και την ένταση, ενώ ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος και στο χέρι Μητσοτάκη. Αν για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει διαρκώς, μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για να δεχθούν να περιμένουν οι φιλόδοξοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα τα ραντεβού με Γερουλάνο - Χρηστίδη

Σήμερα το πρωί ο Γ. Παπανδρέου θα έχει δια ζώσης στο γραφείο του στη Βουλή συναντήσεις με τον Παύλο Χρηστίδη, στις 11:45 και λίγο αργότερα με τον Παύλο Γερουλάνο.

Το ραντεβού με Χριστοδουλάκη

Το πρώτο ραντεβού έγινε χθες με τον γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη στις 8 το βράδυ, λίγη ώρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση-παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή επί μία ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ενότητα του χώρου και η προοπτική της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ή τουλάχιστον καμία πλευρά δεν το ανακοινώνει ακόμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνομιλίες με Καστανίδη-Κεγκέρογλου

O Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες τηλεφωνικά - πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του - και με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος. Ο κ. Κεγκέρογλου επιστρέφει το μεσημέρι από την Κρήτη και πιθανότατα θα κάνουν σήμερα το ουσιαστικό ραντεβού, στο γραφέιο Παπανδρέου στη Βουλή.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας χθες στο iefimerida.gr επεσήμανε με νόημα: «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα». Μια δήλωση που μεθερμηνευόμενη, συνεπάγεται απόσυρση Κεγκέρογλου από την κούρσα διαδοχής.

Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε μέσω zoom και με τον Χάρη Καστανίδη, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό πού κατέληξε η κουβέντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ραντεβού με Ανδρουλάκη-Λοβέρδο

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο, για να κάνουν τα ραντεβού τα οποία θα διεξαχθούν πιθανότατα απόψε ή τη Δευτέρα, μέσω zoom. Για την ακρίβεια, η γραμματέας του Μαίρη Μακριδάκη επικοινώνησε χθες με τον Α. Λοβέρδο για να κλείσουν το ραντεβού, εκείνος ωστόσο την ενημέρωσε ότι βρισκόταν τη Χαλκίδα και σήμερα θα περιοδεύσει στο Καρπενήσι. Ετσι το ραντεβού έμεινε μετέωρο πιθανόν για τη Δευτέρα. Αντίστοιχη επικοινωνία είχε η γραμματέας του Γ. Παπανδρέου και με τον Ν. Ανδρουλάκη ο οποίος βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη οπότε είπαν να συνεννοηθούν σήμερα μήπως το ραντεβού πραγματοποιηθεί σήμερα αργά, μέσω zoom, αν και ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία.

Λοβέρδος: Δεν κάνει πίσω -Οι πρώην πρόεδροι να διασφαλίσουν ενότητα και σοβαρότητα

Η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου στην πρωτοβουλία Παπανδρέου, ήταν εμφανώς ψυχρή. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εύβοια ο κ. Λοβέρδος είπε: «Όπως η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, οφείλουν να εγγυηθούν την ενότητα αλλά και τη σοβαρότητα της πορείας προς τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου». Το μήνυμα Λοβέρδου ήταν έμμεσο αλλά σαφές: Δεν προτίθεται να κάνει πίσω από την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι ο νικητής.

Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι στις συναντήσεις αυτές δεν επιδιώκει να διαπιστώσει αν θα αποσυρθούν κάποιοι υποψήφιοι, ούτε θα εξαρτήσει τις κινήσεις του από αυτό, αλλά να διαγνώσει τις προθέσεις τους για το μέλλον του κόμματος και της παράταξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αποκλείεται, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να επικοινωνήσει και με τον Κώστα Σημίτη, ενώ είναι ασαφές έως μάλλον απίθανο να επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ από τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αντιδράσεις

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου έχει προκαλέσει αντιδράσεις που περνούν από όλο το φάσμα: Από τoν ενθουσιασμό μέχρι την αποδοκιμασία. «Εχουν ξεπεραστεί τα όρια. Δεν έχουν αίσθηση πότε τελειώνει ένας κύκλος» σχολίαζε μιλώντας στο iefimerida.gr πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. «Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου και γιατί εμφανίζεται τώρα;» διερωτάτο άλλο έμπειρο στέλεχος. «Είναι η μόνη λύση για να ενωθεί και να ξεφύγει από το τέλμα η παράταξη, να πάρει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει από τη Γ' εθνική και να παίξει στα μεγάλα σαλόνια» υποστήριζε στον αντίποδα, στέλεχος που στηρίζει την επιλογή Παπανδρέου. «Είμαστε υπερπλήρεις από υποψηφιότητες, θα έβλεπα έναν πιο υπερβατικό ρόλο για τον πρώην πρωθυπουργό» ανέφερε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που κινείται στο ενδιάμεσο.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές. Για αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά».

Πότε θα ανακοινώσει τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου

Εάν όντως ο κύβος ερρίφθη για τον Γ. Παπανδρέου, είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση των αποφάσεών του. Η Δευτέρα - οπότε και θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του - έχει έναν συμβολισμό, καθώς είναι 18 Οκτωβρίου - ημέρα που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πρωτοανήλθε στην εξουσία. Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η εξ αναβολής συζήτηση στη Βουλή Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία και γι΄αυτό τον λόγο δεν προκρίνεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη σε προγραμματισμένη επίσκεψη.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις Παπανδρέου θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, την Τετάρτη ή ίσως και την τελευταία ημέρα που λήγει προθεσμία, την Πέμπτη 21/10 και ώρα 18:00.

Ως την Πέμπτη οι υποψηφιότητες στο ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την Πέμπτη 21/10, στις 18:00, για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και για συλλογή υπογραφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, αποφασίστηκε η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων να γίνει για όλους την ίδια ημέρα και να ελεγχθεί το σύνολο των υπογραφών που θα φέρει ο καθένας (και όχι δειγματοληπτικά), ώστε να αποφευχθούν καταγγελίες για παρατυπίες. Η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως η πλευρά Παπανδρέου ζητήσει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ώστε να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψηφιότητες και όχι μέσω υπογραφών, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει και το 2017 με την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, πλέον το κόμμα έχει συσταθεί, διαθέτει όργανα και καταστατικό και αυτή η πρόταση είναι καταφανώς αντικαταστατική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ