Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τα ανακαινισμένα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα -Πότε ανοίγουν για το κοινό - iefimerida.gr

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τα ανακαινισμένα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα -Πότε ανοίγουν για το κοινό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ανθοπωλεία στο Σύνταγμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ανθοπωλεία στο Σύνταγμα, φωτογραφία (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ημέρα πριν από το επίσημο άνοιγμά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε και εγκαινίασε σήμερα τα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα.

Τα ιστορικά ανθοπωλεία στο πλάι της Βουλής ανακαινίστηκαν και υποδέχτηκαν σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είδε τα έργα από κοντά και συνομίλησε με ανθοπώλες και πολίτες.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν η Λίνα Μένδώνη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Κώστας Μπακογιάννης. Τα καταστήματα ανοίγουν για το κοινό αύριο, Πέμπτη 27/10.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εσωτερικοί χώροι έχουν ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου και πλέον στο νέο περιβάλλον των καταστημάτων θα στεγαστούν εκτός από λουλούδια και δράσεις πολιτισμού. Στον χώρο θα λειτουργεί παράλληλα εκθετήριο-πωλητήριο της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ. Πρόκειται για 11 νέα καταστήματα με design αισθητική.

Ο Μητσοτάκης στα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα

λουλουδαδικα
Χειραψία με τους ανθοπώλες

Μητσοτάκης: Αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ταυτισμένο με την ιστορική μνήμη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και αναδιαμορφωμένου χώρου των «Ανθοπωλείων του Συντάγματος» δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ημέρα συμβολική της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά "λουλουδάδικα", που παρέμεναν κλειστά, ξανοίγουν έπειτα από 12 χρόνια με έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως "ανθοπρατήρια", αλλά ως κέντρα Πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι είναι μια ημέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα. Είναι μια ημέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο που είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων.

Συγχαρητήρια, στα υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα καταστήματα αυτά θα χαρούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσάς μας».

λουλουδαδικα
Στα λουλουδάδικα με τη Λίνα Μενδώνη ο πρωθυπουργός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανοίγουν τα παλαιά "ανθοπρατήρια"»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε:

«Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν από τρία χρόνια με τον κ. πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής να παραμένουν κλειστά, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων, με το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας.

Με υπερηφάνεια και χαρά σήμερα παραδίδουμε σε χρήση τα ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όμορφα όπως παλαιά ως "ανθοπρατήρια", όπως τα ονομάζαν στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα "λουλούδια", άλλα "άνθη". Γιατί άνθη Πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη Πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και την συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε μια περίοδος "στοιχειώματος" και "κλεισίματος", σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο κ. Τασούλας θυμήθηκε «ότι πριν τρία χρόνια περπατώντας με τον πρωθυπουργό μπροστά από κλειστά τότε ανθοπωλεία, ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε αυτό το "στοίχειωμα" να τελειώσει. Σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, αυτό το "στοίχειωμα" τελείωσε».

Μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων
Μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων
Τα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα με design αισθητική
Τα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα με design αισθητική
λουλουδαδικα
Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του πρωθυπουργού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

φωτογραφίες ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ intimenews / (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Χρήστος Σταϊκούρας, Λίνα Μενδώνη
Χρήστος Σταϊκούρας, Λίνα Μενδώνη

Η ιστορία των ανθοπωλείων στο Σύνταγμα

Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την Πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής.

Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως-, τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών». Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια τα λουλουδάδικα είχαν οδηγηθεί σε μαρασμό, μέχρι την ανακαίνιση τους από το ΥΠΠΟ, τη Βουλή των Ελληνων και την ΕΤΑΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ