Υπόθεση Novartis-Ράικου: Αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις Παπαγγελλόπουλου και στοχοποιήθηκα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Υπόθεση Novartis-Ράικου: Αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις Παπαγγελλόπουλου και στοχοποιήθηκα

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλου
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SOOC.GR
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ακόμη εισαγγελικό λειτουργό αποφάσισε να καλέσει την επόμενη βδομάδα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, μετά την κατάθεση της Ελένης Ράικου.

Πρόκειται για τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, για τον οποίο η Ελένη Ράικου είχε αναφέρει στην κατάθεση της ότι είχε δεχτεί παρεμβάσεις στο έργο του, από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο Αθανασίου θα είναι ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να καταθέσει μετά την κα. Ράικου και τον Ιωάννη Αγγελή.

Ο κ. Αθανασίου έχει χειριστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας σημαντικές υποθέσεις που ανάμεσα σε άλλες ήταν τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ από το 2013 μέχρι το 2017 παρέμεινε επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και λίγο πριν αποχωρήσει από την Επιτροπή, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, εμφανίστηκε διατεθειμένη να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε την κατάλυση της Δημοκρατίας

Η κ. Ράικου και στην χθεσινή της κατάθεση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα, έφτασε να τον κατηγορήσει ότι ήθελε την κατάλυση της Δημοκρατίας.

«Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν, σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του, γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ.»

Η τέως εισαγγελέας διαφθοράς επέμεινε ότι κι άλλοι συνάδελφοί της δέχτηκαν παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά είναι στη διακριτική τους ευχέρεια εάν θα μιλήσουν δημοσίως.

«Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια, αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις… Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική, αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ράικου: Φοβόμουν ακόμη και για το παιδί μου

Σ’ ερώτηση γιατί δεν προχώρησε από την αρχή σε όλες αυτές τις καταγγελίες για τις πιέσεις που δεχόταν, η κα Ράικου απάντησε ότι φοβόταν ακόμη και για το παιδί της

«Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα κι έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου είπα: δεν το ανέχομαι. Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα ως εδώ».

Τι απάντησε η Ράικου για τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλου

Σχολιάζοντας την προχθεσινή συνέντευξη του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στο Αction 24 και απαντώντας στις κατηγορίες που εκείνος εκτόξευσε εναντίον της, ότι είναι κακή σεναριογράφος και κακή ηθοποιός η κ. Ράικου, απάντησε:

«Είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Και πολλές φορές σκέφτομαι ότι εάν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει από εκεί που είναι τον Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται γιατί κάποια από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος δεν τα είχε σκεφθεί εκείνος να τα κάνει. Για να καταλάβετε το ποιόν του και τον χαρακτήρα του. Μεσούσης της κατάθεσής μου βγαίνει στα κανάλια και με εξυβρίζει και με απειλεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ράικου: Υπάρχουν κατασκευασμένες μαρτυρίες

Ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν και για τον τρόπο που χειρίστηκε η νυν εισαγγελέας διαφθοράς την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατασκευασμένες μαρτυρίες.

«Γνώμη μου είναι ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει. Πρώτον από το ίδιο περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον, κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον, η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα ότι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα ότι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επ' ουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία. Ποτέ, μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία, ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ. Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν; Το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη σύμβαση σχετικά με την μελέτη που είχε αναλάβει ο σύζυγος της για την Novartis και για την οποία βρέθηκε έμβασμα προς τον ίδιο, η κ. Ράικου ανέφερε ότι αναζήτησε τα αρχεία, αλλά δυστυχώς προ ετών είχε πλημμυρίσει το σπίτι της και δεν κατάφερε να τα βρει.

Η αντίδραση Παπαγγελόπουλου για την κατάθεση της Ράικου

Στην χθεσινή κατάθεση της κ. Ράικου αντέδρασε με έντονο τρόπο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του μεταξύ άλλων την χαρακτήρισε μεγάλη ψεύτρα.

«Σήμερα κατέθεσε ότι εκτός από Ρασπούτιν, τρομοκράτης που βάζει βόμβες, είμαι και αρχηγός χούντας που επιδιώκω την κατάλυση της Δημοκρατίας. Όμως για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της άκρα του τάφου σιωπή, σε απλά ελληνικά... μούγκα στη στρούγκα. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, να ανοίξουν οι λογαριασμοί της. Να δούμε εάν είμαι εγώ πλαστογράφος ή η κ. Ράικου μεγάλη ψεύτρα και απατεώνισσα, που ισχυρίζεται ότι πλαστογράφησα εμβάσματα φαρμακευτικών εταιρειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ