Νέος γύρος ανταπαράθεσης για τις υποκλοπές -Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε νέα Εξεταστική - iefimerida.gr

Νέος γύρος ανταπαράθεσης για τις υποκλοπές -Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε νέα Εξεταστική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τα όσα ακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής όπου είχε κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ψήφιση της πρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους, που θα οδηγήσει στην απόρριψη της και έναν νέο γύρο έντασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιπαρατίθενται για τον αριθμό ψήφων στην Εξεταστική

Το θέμα απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου και η επικρατούσα άποψη είναι ότι η υπόθεση αγγίζει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και λειτουργίας της ΕΥΠ, άρα, για να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και όχι 120 ψήφοι, όπως ισχύει γενικά για τις εξεταστικές. Η ΝΔ αναμένεται να επικαλεστεί το άρθρο 69 του Συντάγματος και το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων υπήρξε πίεση από το ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Κακλαμάνη να απαντήσει αν θα απαιτηθούν 120 ή 151 ψήφοι και ο Πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Σάλος για τη διαρροή του διαλόγου του Διοικητή της ΕΥΠ με Ανδρουλάκη

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στα επιχειρήματα της και τα όσα έγιναν χθες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, όπου είχε κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ να ενημερώσει για το θέμα των υποκλοπών και λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε διαρροή του διαλόγου που είχε με τον κ. Ανδρουλάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τη διαρροή «μέσω email σε δημοσιογράφους» και υποστήριξε ότι «αποτελεί προϊόν κοπτοραπτικής μιας απόρρητης συνεδρίασης». Ενώ, χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «πράσινη Ζωή» για την στάση που τήρησε σε μία απόρρητη συνεδρίαση. Οξεία ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος μίλησε για «κοινοβουλευτική εκτροπή», και για αυτό θα ζητήσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να συλλέξει όλα τα δημοσιεύματα και να διενεργήσει έρευνα από πού διέρρευσαν στιχομυθίες, διαρροή που συνιστά έως και «ποινικό αδίκημα», και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι «νόμιμες διαδικασίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας φτάσει σε πρόσωπα που ευθύνονται για τις διαρροές αυτές.

Η κυβέρνηση «μπλοκάρει» νέα κοινοβουλευτική διερεύνηση -Δεν προκύπτουν νέα στοιχεία

Η κυβέρνηση δεν θέλει τους επόμενους μήνες η Βουλή να μετατραπεί σε δικαστήριο για μία υπόθεση που «έχει ήδη διερευνηθεί θεσμικά», όπως λένε στελέχη της. Έχει ήδη γίνει μία εξεταστική, ενώ υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν επανάληψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ το ζήτημα της κατασκοπείας που ενέκυψε από την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου είναι προφανές ότι προϋποθέτει την αυξημένη πλειοψηφία διότι αφορά την εθνική ασφάλεια. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία ΕΥΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ