Για νέα μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την, προγραμματισμένη για σήμερα, κατάθεση του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με τις διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τους υφυπουργούς της επίμαχης περιόδου συνεχίζεται η προσπάθεια εργαλειοποίησης του τραγικού δυστυχήματος και κρατούν στάση αναμονής για το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης. «Το ΠΑΣΟΚ έχει προτρέξει να βγάλει συμπεράσματα και να καταθέσει ένα πολιτικό κατηγορητήριο και όχι ένα ποινικό κατηγορητήριο», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, υπενθυμίζοντας ότι «πρωτοστάτησε σε δύο προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πάνω σε σαθρά κατηγορητήρια, τα οποία κατέρρευσαν» (ΣΚΑΪ).
Η ταύτιση της Χαριλάου Τρικούπη με «θεωρίες συνωμοσίας», με «τα κόμματα της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς» ή με τον «τοξικό λόγο», την οποία επιχειρούν διαρκώς το τελευταίο διάστημα συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν είναι διόλου τυχαία. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, στόχος είναι να συσπειρώσει στη ΝΔ τους ψηφοφόρους του κέντρου και της «κοινής λογικής», στερώντας ζωτικό χώρο από το ΠΑΣΟΚ.
Στάση αναμονής στο Μαξίμου για την προανακριτική –Περιμένει πορίσματα της αντιπολίτευσης
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βιάζονται να τοποθετηθούν για τη στάση που θα κρατήσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και περιμένουν να καταθέσουν πρώτα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα πορίσματα τους. Θεωρούν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία και νομική βάση για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος», αλλά, δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πως θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι να καταθέσει η ΝΔ δικό της πόρισμα με κατηγορίες για πλημμέλημα και να παραπέμπει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο. Το αν θα ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο με την υπόθεση Τριαντόπουλου -να μην εξεταστούν μάρτυρες από την προανακριτική- μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα και αφού γίνουν γνωστές και οι προθέσεις του κ. Καραμανλή. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Βουλής να εξετάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη βασιμότητα των κατηγοριών, ωστόσο δεν είναι η επικρατέστερη άποψη.
Η κυβέρνηση μετατοπίζει την ατζέντα από τα Τέμπη στην οικονομική στρατηγική
Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν η δημόσια συζήτηση να εξελιχθεί ξανά μονοθεματικά γύρω από τα Τέμπη. Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034, καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα διεκδικεί τη χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους των βασικών αναπτυξιακών και κοινωνικών τομέων, και κρίσιμων δημοσίων αγαθών, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, προτάσσοντας την αμυντική θωράκιση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει φορά ένα κοινό σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη που εξειδικεύει και εμπλουτίζει η Προεδρία της Κυβέρνησης, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση και των περιφερειακών ανισοτήτων και τοπικών προβλημάτων. Παράλληλα θα προγραμματιστεί η «νέα γενιά έργων» για την ολοκλήρωση των δικτύων και υποδομών της χώρας, που περιλαμβάνει οδικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και σιδηροδρομικά έργα.