ΝΔ για Τσακαλώτο: Ευτυχώς θα μείνουν θεωρίες τα τοπικά νομίσματα -Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν - iefimerida.gr

ΝΔ για Τσακαλώτο: Ευτυχώς θα μείνουν θεωρίες τα τοπικά νομίσματα -Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απάντηση στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τις προτάσεις του -και της «Ομπρέλας»- για τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα, έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο, με τίτλο "Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα" από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι "για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)"».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει πως «τις συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση συμπληρωματικού τοπικού νομίσματος συνυπογράφουν εξάλλου, μεταξύ πολλών άλλων, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα "θεωρητικά κείμενα…", ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη.

Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θέση του κ. Τσακαλώτου που έφερε την ανακοίνωση της ΝΔ:

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, σε κείμενο-συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέταξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη βοήθεια στελεχών που βρίσκονται μαζί του στη συνιστώσα «Ομπρέλα», πριν από ενάμιση μήνα και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της συνιστώσας commonality.gr, στις 12 Μαρτίου 2023, κάνουν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», όπως αναφέρουν.

Δύο από αυτές τις προτάσεις ξεχωρίζουν:

Η ομάδα Τσακαλώτου προτείνει «διαπραγματεύσεις» σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, με σκοπό τη μείωσή του.

Ακόμη, αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα», για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η δεύτερη πρόταση για «τοπικά νομίσματα» προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, γιατί δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΔ: «Δεν πιστεύουν το ευρώ, θα παίξουν τη χώρα στα ζάρια»

Τα παραπάνω έφεραν άλλη μια -προγενέστερη- ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επισήμαινε: «Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Μετά τις ''Δήμητρες'', του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα ''των 53'' του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023, με τίτλο ''Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα'', αναφέρεται επί λέξει:

''Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Τσακαλώτος: Πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο Σόιμπλε πάλευε για να μας βγάλει έξω

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε μέσω ανάρτησης στο Facebook στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας:

«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι "κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ" είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι, ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα.

Και κατηγορεί εμένα, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία, ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη, Σόιμπλε (και οι δύο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε), πάλευε για να μας βγάλει έξω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων.

Για να τελειώνουμε: Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που τη χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που τη βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δισ. ευρώ. Νισάφι πια…».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ