Μπίστης: Κλείστε την «Αυγή», τα κομματικά έντυπα τελείωσαν -Τσέκερης: Δεν είναι κομματικό φερέφωνο - iefimerida.gr

Μπίστης: Κλείστε την «Αυγή», τα κομματικά έντυπα τελείωσαν -Τσέκερης: Δεν είναι κομματικό φερέφωνο

Βουλευτής διαβάζει την «Αυγή» στα έδρανα της Ολομέλειας
Βουλευτής διαβάζει την «Αυγή» στα έδρανα της Ολομέλειας / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της εφημερίδας «Αυγή».

Σε άρθρο του, ο Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξηγεί γιατί τάσσεται υπέρ της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, όλα τα κομματικά έντυπα τελείωσαν με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και πήραν την κατιούσα, όπως και τα κομμουνιστικά κόμματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον κ. Μπίστη, η «Αυγή» δεν έχει μέλλον και «η οχύρωση στα "ξύλινα τείχη" της καθημερινής ΑΥΓΗΣ είναι μάταιη». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «οι εκδόσεις και το ραδιόφωνο του κόμματος απορροφούν το 75% της κρατικής επιχορήγησης, που σε τελική ανάλυση δίνεται για άλλους λόγους.

Ο κ. Μπίστης αντιπροτείνει να συνεχίσουν η καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση (site) και η έντυπη και ηλεκτρονική Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, αλλιώς σε λίγους μήνες υπάρχει ο κίνδυνος «να μην μπορεί να κρατηθεί ούτε η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ ούτε το Κόκκινο».

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Τσέκερης, που μόλις προ ημερών παραιτήθηκε από διευθυντής της «Αυγής», μπροστά στο αδιέξοδο, απαντά στον Ν. Μπίστη ότι η εφημερίδα δεν πρέπει να κλείσει. Όπως εξηγεί, «το κλείσιμο μιας εφημερίδας δεν αποτρέπεται επειδή ο τίτλος της είναι ιστορικός -τα νεκροταφεία του Τύπου είναι γεμάτα από ιστορικές εφημερίδες. Ούτε αποτρέπεται επειδή έχει πολιτικό κόστος το να την κλείσεις. Ούτε βολεύεται κανείς με τη χρηματοδότησή της από κάποιο λεφτόδεντρο. Η εφημερίδα οφείλει να είναι βιώσιμη και η βιωσιμότητά της εξαρτάται πρώτα και κύρια από τη σχέση με τους αναγνώστες της».

Αντικρούει επίσης το επιχείρημα Μπίστη: «Κανένας δεν θέλει την ΑΥΓΗ το στεγνό κομματικό φερέφωνο που βλέπει ο Ν. Μπίστης. Η ΑΥΓΗ δεν είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ΑΥΓΗΣ» υποστηρίζει ο Τσέκερης, και εξηγεί τον λόγο που η ΑΥΓΗ πρέπει να συνεχίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο που έγραψε ο Νίκος Μπίστης:

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να εξηγήσω γιατί στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στήριξα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας για την αναστολή έκδοσης της καθημερινής ΑΥΓΗΣ.

Επίσης, να εξηγήσω γιατί δεν πιστεύω σε ημίμετρα, χρονοβόρες και κοστοβόρες ενέσεις ζωής και επιτροπές σωτηρίας. Καταλαβαίνω τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Πολλοί από εμάς σε διάφορες φάσεις συνδεθήκαμε με την εφημερίδα και τους αγώνες της.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την υποκριτική συναισθηματική κερδοσκοπία. Ότι κάποιοι είναι πιο αριστεροί ή πιο ευαίσθητοι από άλλους ή ότι στην υπόθεση αυτή αποτυπώνεται η "δεξιά" στροφή του κόμματος που δήθεν επιδιώκουμε όσοι είμαστε υπέρ της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν είμαστε από πέτρα. Η στιγμή που η κόκκινη σημαία κατέβηκε από το Κρεμλίνο ήταν από τις χειρότερες της ζωής μου και όταν ακούω καμιά φορά στο YouTube την Διεθνή, βουρκώνω. Αλλά εάν πίστευα ότι είναι εφικτό ή πρέπει να ξανάρθουν εκείνες οι μέρες και οι συνακόλουθοι συμβολισμοί, απλά θα έμενα στο ΚΚΕ. Η ζωή προχωράει, η λογική ισορροπεί το συναίσθημα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση του γραπτού τύπου είναι αναμφισβήτητη. Πρώτα η ελεύθερη ραδιοφωνία και η τηλεόραση και μετά καταλυτικά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αχρήστεψαν την είδηση από τα έντυπα μέσα. Στη συνέχεια, τα Social Media -συνήθως με κακό τρόπο και λαϊκισμό- πήραν μεγάλη μερίδα από την μάχη των ιδεών. Για μια σοβαρή εφημερίδα γνώμης έμεινε χώρος -πολύ μικρότερος από πριν- τις Κυριακές. Το καθημερινό Βήμα έκλεισε, η Ελευθεροτυπία επίσης, η καθημερινή Καθημερινή ζορίζεται.

Αν χειμάζεται ο έντυπος τύπος γενικά, ο κομματικός τύπος ειδικότερα έχει πανευρωπαϊκά πεθάνει και κατά την γνώμη μου κάθε προσπάθεια νεκρανάστασής του είναι μάταιη.

Εφημερίδες ιστορικές -τουλάχιστον όσο η ΑΥΓΗ- όπως η Unita, η Umanité και η Mundo Obrero έκλεισαν εδώ και καιρό τις καθημερινές έντυπες εκδόσεις τους, κάποιες και την Κυριακάτικη έκδοση. Δεν έγινε αυτό -όπως ισχυρίστηκε ο φίλος μου Νίκος Φίλης για την Unita- επειδή το κόμμα στήριξης κινήθηκε προς τα δεξιά.

Τόσο αυτή όσο και οι εφημερίδες που δεν μετατοπίστηκαν από την κομμουνιστική ή την ριζοσπαστική αριστερά είχαν την ίδια ακριβώς τύχη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κομματικός τύπος ακολούθησε την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανθισε την εποχή της επαναστατικής πλημμυρίδας τη δεκαετία του ‘20 και την περίοδο της αντιφασιστικής δικαίωσης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε που οι βιομηχανικοί εργάτες στο κόκκινο στεφάνι γύρω από το Παρίσι και οι διανοούμενοι του κέντρο του Παρισιού αγόραζαν την Umanité για να πάρουν γραμμή και να πιστοποιήσουν περήφανα την ταυτότητά τους.

Όταν άρχισε η πορεία παρακμής των κομμουνιστικών κομμάτων οι εφημερίδες - όργανα, όσες μεταμορφώσεις και αν αποπειράθηκαν, έφθιναν σιγά-σιγά και στο τέλος έκλεισαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και όταν ο κομματικός φορέας μετεξελίχθηκε επιτυχώς και διατήρησε (Ιταλία) ή εκτόξευσε (Ελλάδα) το πολιτικό και εκλογικό του εκτόπισμα και πάλι οι εφημερίδες που ήταν στον έλεγχο του κόμματος δεν απέκτησαν κυκλοφορία στοιχειωδώς ανάλογη της επιρροής του.

Οι αριστεροί και κεντροαριστεροί πολίτες στην Ιταλία διαβάζουν Republika, ενώ μέρος του αριστερού κοινού στην Ελλάδα διαβάζει την Εφημερίδα των Συντακτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να γίνει; Μια πρόταση είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Εξόρμηση για συνδρομές, αν δεν υπήρχε η πανδημία εξόρμηση πόρτα-πόρτα, επίκληση στην ιστορικότητα της εφημερίδας, στο φιλότιμο των αριστερών.

Τα δοκιμάσαμε χρόνια τώρα, απέτυχαν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά μια στιγμιαία έκλαμψη θα γυρίσουμε στα ίδια. Και θα συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία -ούτε ένας στο Πολιτικό Συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα είναι βιώσιμη- με κίνδυνο σε λίγους μήνες να μην μπορεί να κρατηθεί ούτε η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ ούτε το Κόκκινο.

Και ναι μεν μια εφημερίδα της Αριστεράς δεν είναι μια επιχείρηση με την στενή έννοια του όρου, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι εκείνο που οι εκδόσεις και το ραδιόφωνο του κόμματος απορροφούν το 75% της κρατικής επιχορήγησης, που σε τελική ανάλυση δίνεται για άλλους λόγους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε την κρίση της ΑΥΓΗΣ ευκαιρία για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής και των μέσων του κόμματος. Δηλαδή, με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την εξυγίανση, να γίνει στοχευμένη ενίσχυση των μέσων, αφού πρώτα απελευθερωθούν από τον στενό κομματικό έλεγχο και στελεχωθούν από σοβαρούς επαγγελματίες που έχουν εξοικείωση και με τα νέα μέσα και εργαλεία, όπως ζητά η εποχή μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να ανεβάσουν, δηλαδή, ποιοτικά το προϊόν ώστε να διευρυνθεί και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Η συχνότητα του Κόκκινου μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό χρυσάφι. Αρκεί να ανεβάσει την ποιότητα του και να γίνει το ραδιόφωνο όχι μόνο του θυμωμένου αριστερού αλλά και κάθε ανοιχτόμυαλου προοδευτικού πολίτη. Κάτω από τις ίδιες πάνω κάτω προϋποθέσεις μπορεί όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να αναβαθμιστεί η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ.

Τις καθημερινές μια πιο ποιοτική και ακόμα πιο απελευθερωμένη από πολιτικό έλεγχο έντυπη εφημερίδα όπως η "Εφημερίδα των Συντακτών" μπορεί να κάνει εξαίρετη δουλειά.

H καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση (site) και η έντυπη και ηλεκτρονική Κυριακάτικη ΑΥΓΗ πρέπει και μπορούν μέσα από την εξυγίανση και την εξοικονόμηση πόρων να ηγηθούν στη νέα εποχή δείχνοντας πως μια εφημερίδα γνώμης μπορεί να είναι ελκυστική και ενδιαφέρουσα για ευρύτερες ομάδες πολιτών και κυρίως για τη σημερινή νέα γενιά και τις επόμενες που δεν έχουν πιά ιδιαίτερη σχέση με τα έντυπα μέσα. Που επικοινωνούν, ψυχαγωγούνται, ενημερώνονται ηλεκτρονικά. Θέλει τόλμη, πρωτοβουλίες, νέου τύπου ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις. Και κυρίως μια πιο σύγχρονη προσέγγιση που να έχει σχέση με την εποχή της 4 βιομηχανικής επανάστασης και τις ανάγκες της.

Μόνο έτσι εφημερίδες και ραδιόφωνο θα συμβάλλουν ώστε να σπάσει η πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία που έχει αποκτήσει η συντηρητική παράταξη, αξιοποιώντας βέβαια την δεσπόζουσα θέση στο μιντιακό σύστημα που απέκτησε με άφθονο χρήμα και εξυπηρετήσεις ημετέρων επιχειρηματιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως εκτός από το να καταγγέλλουμε την κατάσταση πρέπει να στρωθούμε κάτω για να την ανατρέψουμε. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με την έντυπη καθημερινή ΑΥΓΗ που πουλάει 700 φύλλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εκατοντάδες χιλιάδες εκλογείς και 60.000 μέλη.

Χρειαζόμαστε στον έντυπο τύπο, τηρουμένων των αναλογιών και των εποχών που έχουν αλλάξει, μια σύγχρονη "Επιθεώρηση Τέχνης". Πλατειά, δημοκρατική, ποιοτική, ενδιαφέρουσα και ήρεμα μαχητική.

Έτσι έχει η κατάσταση. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε εκείνους τους καλοπροαίρετους που ανησυχούν ειλικρινά, μήπως μαζί με την καθημερινή έντυπη ΑΥΓΗ χαθεί και μια πολύτιμη περιουσία ιδεών και αγώνων. Και τους λέω πως η οχύρωση στα "ξύλινα τείχη" της καθημερινής ΑΥΓΗΣ είναι μάταιη.

Μόνο με το μεγάλο άνοιγμα, την κατανόηση της νέας ηλεκτρονικής εποχής και την αξιοποίηση των νέων μέσων και εργαλείων, οι ιδέες μας θα κατέβουν από το ράφι και θα συναντηθούν με το μεγάλο κοινό. Και τίποτε πιο αριστερό από αυτό δεν υπάρχει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση του Άγγελου Τσέκερη

«Ο Νίκος Μπίστης έγραψε το περασμένο Σάββατο ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει την άποψη ότι η προσπάθεια να σωθεί η καθημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ είναι μάταιη και άσκοπη. Το άρθρο μπορεί να το διαβάσει κανείς στο Διαδίκτυο αναζητώντας τον τίτλο του: "Για την ΑΥΓΗ με συναίσθημα και λογική".

Ο Ν. Μπίστης εκφράζει τη διαπίστωση ότι περνάμε μια συνολική κρίση του γραπτού Τύπου. Το περιεχόμενο των καθημερινών εφημερίδων εκτοπίζεται από το Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά, πέραν αυτού, ο κομματικός Τύπος έχει πεθάνει με την περιθωριοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος. Το κοινό της Αριστεράς δεν μπορεί πλέον να τον παρακολουθήσει. Κατά συνέπεια, είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την έκδοση της καθημερινής ΑΥΓΗΣ, που βαραίνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του κόμματος, και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω του κυριακάτικου φύλλου και του ραδιοφωνικού σταθμού. Αυτές, σε γενικές γραμμές, είναι οι θέσεις του άρθρου∙ προσπάθησα να τις παραθέσω χωρίς να τον αδικήσω.

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την ευκολία με την οποία η συζήτηση για το μέλλον της εφημερίδας μεταφέρεται στη συζήτηση για την παρακμή των κομμουνιστικών κομμάτων και των οργάνων τους. Η ΑΥΓΗ δεν είναι "όργανο του ΣΥΡΙΖΑ" με την έννοια που η Unita ήταν όργανο του ιταλικού Κ.Κ. τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να διαχειρίζεται μονολιθικά όργανα γιατί δεν είναι μονολιθικό κόμμα.

Επομένως, αυτός ο ηχηρός, αλλά άστοχος παραλληλισμός μπαίνει στη συζήτηση για να την εξαντλήσει. "Έχουμε στα χέρια μας μια ιστορική καθημερινή εφημερίδα, που πρέπει να δούμε πώς θα την διαχειριστούμε. Τα μονολιθικά κόμματα και οι μονολιθικές εφημερίδες είναι παρελθόν. Ωραία! Ας την κλείσουμε". Κι ας αφήσει η Αριστερά, προσθέτω εγώ, όλον τον χώρο του καθημερινού Τύπου σε εφημερίδες που συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Και όπου ο καθένας ξέρει ποιες ειδήσεις και ποιες αναλύσεις για ποια θέματα ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να διαβάσει. Είναι μια λύση. Και, παρ’ όλο που ο Ν. Μπίστης παραδέχεται ότι συναισθηματικά τον δυσκολεύει, είναι η πιο εύκολη. Ευτυχώς, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τελικά μια απόφαση πιο δύσκολη και πιο εύλογη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να τα ξεκαθαρίζουμε. Το κλείσιμο μιας εφημερίδας δεν αποτρέπεται επειδή ο τίτλος της είναι ιστορικός - τα νεκροταφεία του Τύπου είναι γεμάτα από ιστορικές εφημερίδες. Ούτε αποτρέπεται επειδή έχει πολιτικό κόστος το να την κλείσεις. Ούτε βολεύεται κανείς με τη χρηματοδότησή της από κάποιο λεφτόδεντρο. Η εφημερίδα οφείλει να είναι βιώσιμη και η βιωσιμότητά της εξαρτάται πρώτα και κύρια από τη σχέση με τους αναγνώστες της. Η έκρηξη ηλεκτρονικών συνδρομών τις τελευταίες ημέρες είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα. Η ίδια η εφημερίδα δεσμεύεται ότι θα ανταποκριθεί εντείνοντας διαρκώς την προσπάθεια για βελτίωση του περιεχομένου και της παρεμβατικότητάς της. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει επίσης να κάνει πράγματα που του αναλογούν.

Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι κανένας δεν θέλει την ΑΥΓΗ το στεγνό κομματικό φερέφωνο που βλέπει ο Ν. Μπίστης. Η ΑΥΓΗ δεν είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ΑΥΓΗΣ. Και η εφημερίδα συμμετέχει στην πολιτική μάχη έχοντας κάθε μέρα στο μυαλό της τον κόσμο της Αριστεράς: την ανάγκη του για ενημέρωση με ανοιχτό ορίζοντα, τη σύνδεσή του με τον πολιτικό αγώνα και τη μάχη των προοδευτικών ιδεών σε όλα τα επίπεδα, την επαφή του με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, τις ελπίδες του, ακόμα και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Αυτός είναι ο λόγος που η ΑΥΓΗ πρέπει να συνεχίσει.

Ξέρει σε κάθε περίπτωση ότι η βιωσιμότητά της δεν θα της χαριστεί. Είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει χέρι-χέρι με τον κόσμο της Αριστεράς και τους προοδευτικούς πολίτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ