Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών -Θα την τηρήσουμε - iefimerida.gr

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών -Θα την τηρήσουμε

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής / Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές κυριάρχησε στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Το θέμα έθεσε πρώτη η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τη συμφωνία. Μάλιστα με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που κάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μπακογιαννη τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει διγλωσσία στο θέμα αυτό ούτε άλλαξε άποψη σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αναιρέσει ή να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές εννοείται ότι το θεωρούμε αυτονόητο και μετά τις εκλογές.
Η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η Νέα Δημοκρατία άποψη αφοί θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες. Όμως μην μπορώντας να κάνει το παραμικρό διότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»

Κατρούγκαλος: Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο τέως υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αρνούνται να ονομάσουν την γειτονική χώρα βόρεια Μακεδονία έτσι όπως είναι το συνταγματικό της όνομα.

«Δεν μπορεί να τιμήσει κάνεις μια προδοσία ή μια μειοδοσία, μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Μπορεί να πει ότι ήταν κακή και εγώ θα την έκανα καλύτερη αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τις φωνές που ακούγονται.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κατρούγκαλος εξαίρεσε τον Νίκο Δένδια και την Ντόρα Μπακογιάννη αυτές τις φωνές και ζήτησε και η Ελλάδα να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία

«Εσείς με σοβαρότητα υπερασπίζεται τις απόψεις του κόμματος σας και τώρα της εθνικής διπλωματίας υπάρχουν υπουργοί όπως ο υπουργός άμυνας που μίλησε για το θετικό και στον σταθεροποιητικό ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ακούμε μεμονωμένες φωνές ακόμη και τώρα για προδοσία. Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία και να συνεχίζουμε και σήμερα αυτό το διχαστικό λόγο.

Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Όσο δεν εφαρμόζουμε κι εμείς απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία αφαιρούμε και από εμάς διπλωματική ισχύ.

Πως θα το κάνουμε αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να ονομάσουν την γειτονική χώρα με το διπλωματικό όνομα που προβλέπει η συμφωνία;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος χρησιμοποίησε πολύ ήπιους τόνους την τοποθέτηση του και μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον υπουργό εξωτερικών.

«Σας θεωρώ έναν σοβαρό και ευπρεπή πολιτικό, ποτέ δεν ενώσαμε τη φωνή σας με κραυγές και μισαλλοδοξίες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα. Θέλω να χρησιμοποιήσετε το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσώρευσαμε το προηγούμενο διάστημα. Εισαστε και εσείς με την άποψη ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά στα εθνικά ζητήματα πρέπει να έχουμε μία άποψη εθνική.

Στο θέμα των Πρεσπών τοποθετήθηκε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως πρέπει να δοθεί μάχη για να προστατευτούν τα μακεδονικά προϊόντα.

«Ο σκοπός είναι σήμερα να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία γιατί δεν αντιμετωπίζονται όλα, μπορούν όμως πολλά να αντιμετωπιστούν με συστηματικό τρόπο εφόσον η χώρα δείξει ενδιαφέρον. Κάναμε ερωτηση στον υπουργείο εξωτερικών για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων που αυτή τη στιγμή είναι αιωρούμενα. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέσα από την πρόβλεψη των κοινών επιτροπών για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες είναι προ των πυλών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να διατηρηθούν ανοιχτές οι πύλες διαλόγου με την Τουρκία

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκαν και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας και οι δύο να διατηρηθούν ανοιχτές οι πύλες διαλόγου με την Τουρκία.

Ντορα Μπακογιάννη : «Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η εμπειρία έδειξε πως όταν η Ελλάδα διέκοψε το διάλογο, στο εσωτερικό της χώρας ήταν ενδεχομένως μια πράξη πατριωτισμού και γενναιότητας, η οποία ομως κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Το Περιβάλλον με την Τουρκία είναι προβληματικό. Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Τσάβουσογλου θα πάει στην Αμμόχωστο και θα κάνει δηλώσεις από κει. Αυτή η πράξη του θα κριθεί πολύ αυστηρά στην Νέα Υόρκη λόγω ακριβώς του συμβολισμού που έχει.»

Γιώργος Κατρούγκαλος: « Συμφωνώ απολύτως την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι πρέπει να έχουμε συνεχώς διάλογο με την Τουρκία. Είναι ακριβώς όπως τα είπε, πρέπει να προσπαθεί κάνει συνεχώς να φτιάχνει θετική ατζέντα και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας»

Ο υπουργός εξωτερικών στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε οτι το Υπουργείο εξωτερικών μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Υπουργείο θα αποτελέσει φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος των δυνατοτήτων μας. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουμε συνεχώς το στρατηγικό μας διάλογο και επίσης με την Ιταλία την Γερμανία την Γαλλία αναβαθμίζουμε την συνεργασία μας.
Με τη Ρωσία και την Κίνα συνεργαζόμαστε σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της καθε μιας. Με τη Βρετανία συνεργαζόμαστε για την μετά brexit εποχή.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ