Οι «μνηστήρες» του τραμπισμού στην Ελλάδα -Ο Σαμαράς, ο Καμμένος και η Κίμπερλι - iefimerida.gr

Οι «μνηστήρες» του τραμπισμού στην Ελλάδα -Ο Σαμαράς, ο Καμμένος και η Κίμπερλι

Πάνος Καμμένος , Κίμπερλι Γκιλφόιλ και Αντώνης Σαμαράς
Πάνος Καμμένος, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και Αντώνης Σαμαράς

Τις τελευταίες ημέρες στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για την ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του πρώην πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει μια πολιτική πλατφόρμα με κεντρικό άξονα την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θα αποτελεί την πρώτη απτή προσπάθεια να εκφραστεί αυτή στην Ελλάδα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ισχυρίζονται πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με πολλούς να αισθάνονται απογοητευμένοι από την κεντροδεξιά στροφή του κυβερνώντος κόμματος.

Οι φήμες για ένα νέο κόμμα με σκληρό και παραδοσιακό δεξιό πρόσημο έχουν ενταθεί μετά τη νέα παρέμβαση Σαμαρά με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν από μερικές ημέρες.

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα έχει επιδιώξει με τις παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ να δημιουργήσει ένα νέο και σκληρό δεξιό αφήγημα, ο πυρήνας του οποίου θα είναι η αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή στάση της ΝΔ στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επισημαίνουν ότι σε δεξιούς κύκλους η συζήτηση για την ανάγκη ενός νέου φορέα, που θα ενσωματώνει απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, έχει κερδίσει έδαφος. Τονίζουν ιδιαίτερα πως η διεθνής συγκυρία, με τη σαρωτική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πολιτική, δίνει νέες προοπτικές, καθώς πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να ενσαρκώσει αυτό το ρεύμα στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση του Καμμένου και η απεγνωσμένη προσπάθεια να συνδεθεί με την Γκίλφοϊλ

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση για την πολιτική Τραμπ στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στον Σαμαρά. Αρκετοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα διεκδικούν το ρόλο του εκπροσώπου της ατζέντας Τραμπ, διαφημίζοντας τις σχέσεις τους με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Αυτή η δυναμική δημιουργεί ένα ανοιχτό γήπεδο, όπου η προβολή των σχέσεων με την αμερικανική πρεσβεία γίνεται όπλο για πολιτική νομιμοποίηση στο δεξιό ακροατήριο, με σκοπό να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική δεξιά.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε σθεναρά τη δυσπιστία του για το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να ηγηθεί της ατζέντας Τραμπ στην Ελλάδα. Έναν ρόλο που ενδεχομένως διεκδικεί για τον εαυτό του.

Ειδικότερα, σε δημόσια ανάρτησή του, χαρακτήρισε τον Σαμαρά «τον τελευταίο που μπορεί να ηγηθεί της ατζέντας Τραμπ στην Ελλάδα», κατηγορώντας τον ότι «παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ και στο διευθυντήριο των Βρυξελλών» και ότι «ανέτρεψε την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993», απορρίπτοντας μάλιστα κάθε ιδέα ότι ο Σαμαράς θα μπορούσε να εκπροσωπήσει ένα αυθεντικό δεξιό ρεύμα, ειδικά με ατζέντα Τραμπ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ιδρυτής του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχει προβάλει σε σημαντικό βαθμό τις επαφές του με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τη νέα Αμερικανίδα πρέσβη στην Ελλάδα, μέσα από φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media. Ο Καμμένος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2025, με αφορμή την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, και συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να φωτογραφηθεί με την Γκίλφοϊλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα προφίλ του στο Instagram και στο Χ (πρώην Twitter), ο Καμμένος ανέβασε φωτογραφίες με την Γκίλφοϊλ, συνοδευόμενος και από τη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη. Στις λεζάντες των αναρτήσεών του τονίζει τη σημασία της συνάντησης και καλωσορίζει την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα, με φράσεις όπως «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα».

Παράλληλα, δημοσίευσε και άλλες φωτογραφίες με γνωστά πρόσωπα της ελληνικής ομογένειας που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του ενοίκου του Λευκού Οίκου, όπως τον Τζον Κατσιματίδη, τον Γκας Μπιλιράκη και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη, επιχειρώντας να δώσει την εντύπωση του πολιτικού που διατηρεί στενές σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα του ελληνοαμερικανικού χώρου.

Ο Καμμένος με την Γκίλφοϊλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη
Ο Καμμένος με την Γκίλφοϊλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη

Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά τις δημόσιες φωτογραφίες και τις αναρτήσεις, ο Καμμένος δεν αναφέρει συγκεκριμένη πολιτική συνεργασία ή προσωπική σχέση με την Γκίλφοϊλ, αλλά χρησιμοποιεί την παρουσία του στο ίδιο event για να προβάλει την εικόνα του ως πολιτικού με διεθνείς επαφές και επιρροή. Η προβολή αυτή των επαφών του, που αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού και από τα ελληνικά media, χαρακτηρίστηκε ως μια απέλπιδα προσπάθεια του πρώην υπουργού να επανέλθει στο επίκεντρο της πολιτικής προσοχής, μια προσπάθεια που φαίνεται πως συνεχίζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαχρονικές προσπάθειες για «εξαγωγή» της πολιτικής Τραμπ στην Ευρώπη

Η συζήτηση για την ατζέντα Τραμπ στην Ελλάδα δεν είναι νέα. Ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, είχε κάνει αρκετές προσπάθειες να δημιουργήσει τραμπικούς θύλακες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο Μπάνον ήθελε να προωθήσει τα ιδεώδη του Τραμπ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενισχύοντας τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα. Αυτές οι προσπάθειες, αν και δεν οδήγησαν σε σημαντικά αποτελέσματα, συνέβαλαν στην εγκατάσταση μιας νέας πολιτικής αφήγησης στην ευρωπαϊκή δεξιά, με αντίκτυπο και στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο Στιβ Μπάνον
Ο Στιβ Μπάνον

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «θεωρητικός» του τραμπισμού, έχει εδραιώσει την παρουσία του στην Ευρώπη με στόχο να προκαλέσει μια δεξιόστροφη, λαϊκιστική «εξέγερση» σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάνον στράφηκε στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, προσπαθώντας να αναπαράγει στην Ευρώπη τα «ιδεώδη» και τις στρατηγικές που είχαν οδηγήσει τον Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχοι και δράση του Στιβ Μπάνον στην Ευρώπη

Ο Μπάνον οραματίστηκε την Ευρώπη ως έναν «λαϊκιστικό παράδεισο», όπου τα χρήματα και οι στρατηγικές του θα μπορούσαν να στρέψουν τα έθνη προς μια λαϊκιστική ατζέντα, αντιμέτωπη με την κυριαρχία των ευρωπαϊκών θεσμών και την πολιτική ορθότητα. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, σχεδίασε να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα λειτουργούσε ως «υπερ-ομάδα» για τη δεξιά και λαϊκιστική πτέρυγα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «στρατηγείο» του, το οποίο ονόμασε The Movement (Το Κίνημα), επρόκειτο να εδραιωθεί στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συμβολική κίνηση απέναντι στα θεσμικά κέντρα εξουσίας. Το ίδρυμα θα παρείχε δημοσκοπήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναλύσεις σε προσωπικότητες της δεξιάς που δεν είχαν οργανωτική υποστήριξη, και θα προσπαθούσε να ενώσει ένα λαϊκιστικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνεργασίες και επιρροή

Ο Μπάνον επέλεξε να συνεργαστεί με τις γνωστότερες πολιτικές φιγούρες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναγνώρισε την Ιταλία ως «καρδιά της σύγχρονης πολιτικής», αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς Λέγκας.

Η επιτυχία του Μπάνον στη στρατολόγηση και την οργάνωση του κινήματός του ήταν σημαντική, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία μας που θα ξεκινήσουμε να στρατολογούμε προσωπικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Στιβ Μπάνον την εποχή που ήταν στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Ο Στιβ Μπάνον την εποχή που ήταν στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Στιβ Μπάνον, με τις προσπάθειές του στην Ευρώπη, επιδίωξε να μεταφέρει το μοντέλο της πολιτικής του Τραμπ, ενισχύοντας την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό σε όλη την ήπειρο.

Με στρατηγικές που περιλάμβαναν τη δημιουργία ιδρυμάτων, τη συνεργασία με κορυφαίες προσωπικότητες και την καταπολέμηση της επιρροής της αριστεράς, ο Μπάνον προσπάθησε να επηρεάσει βαθιά την πολιτική της Ευρώπης και να αλλάξει το ισοζύγιο δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε ως κύριο αντίπαλο το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, το Open Society, το οποίο θεωρείται από τους συγκεκριμένους κύκλους η κύρια δύναμη της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια αντιστάθμιση στην επιρροή του Σόρος, προωθώντας ένα ενωμένο λαϊκιστικό μπλοκ που θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνεπώς, αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να κάνει το επόμενο βήμα και να γίνει, όπως υποστηρίζουν κάποιες πληροφορίες, ο βασικός εκφραστής της λαϊκιστικής δεξιάς, τύπου Μπάνον, στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ