Μητσοτάκης: Επικίνδυνοι Τσίπρας, Τσακαλώτος -Δεν βλέπω περιθώρια συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Επικίνδυνοι Τσίπρας, Τσακαλώτος -Δεν βλέπω περιθώρια συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού ήταν τα εξής: 

Η συζήτηση ξεκίνησε με το δυστύχημα στην Καλλιθέα όπου ένα κορίτσι 13 ετών έχασε τη ζωή του, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας είναι από αυτά που τον απασχολούν πάρα πολύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένος στόχος, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι από τα τροχαία, και γι' αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός τόσο στα μέσα όσο και στην κουλτούρα των οδηγών, όπως αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε. Οι δρόμοι δεν είναι για να κάνουμε αυτά που βλέπουμε στη Formula 1, χρειάζεται χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας.
Έχουν γίνει βήματα και από την Περιφέρεια, αλλά σίγουρα οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε.
Η Αθήνα δεν είναι η χειρότερη πόλη ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Όμως, έχουμε ήδη επενδύσει στην επέκταση του μετρό με τη Γραμμή 4, η οποία θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος της 4ετίας, πρόσθεσε.

Για τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα κατασκευαστούν σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με τα τοπικά νομίσματα δείχνουν ξεπερασμένες αντιλήψεις. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και αυτός ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται δίκαια».

«Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μία μονάδα»

«Τουλάχιστον κατά μία μονάδα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Να επισημάνω ότι συνιστά πρόοδο να μην μπορούν οι εταιρείες να βρουν εργαζομένους. Λέω όμως "πληρώστε περισσότερο και θα βρεθούν οι εργαζόμενοι"».

«Στόχος η μείωση των ανισοτήτων»

«Σε απάντηση της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, τα στοιχεία της οποίας στηρίζονται σε προβλέψεις, στείλαμε επιστολή.
Ένας από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης 4ετίας είναι η μείωση των ανισοτήτων. Όμως, έως τότε πρέπει να στηρίζουμε τους ευάλωτους και να μειώνουμε την ανεργία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κριτική για επιδοματική πολιτική και η φοροδιαφυγή

«Μας ασκείται κριτική για επιδοματική πολιτική, όμως η πανδημία ήταν ένα φαινόμενο που κινδύνευσε να τινάξει στον αέρα τη δομή της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας, και κάναμε κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η πολιτική μας δικαιώθηκε. Όλα τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά από τη στήριξη που παρείχαμε. Και στη συνέχεια ήρθε η στήριξη για την ενέργεια και η στήριξη με το market pass για τους ευάλωτους.

Ένα από τα μεγάλα... κέρδη της πανδημίας ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πλέον ο εφοριακός δεν πρέπει να βγει στον δρόμο, αλλά μέσω υπολογιστή μπορεί να κάνει τους ελέγχους που χρειάζεται.

Θα αυξηθεί το αφορολόγητο για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια. Από το 2ο μισό της τετραετίας θα δούμε τον ΦΠΑ. Σε κάποια προϊόντα θα είναι οριζόντια η μείωση. Πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στον ΦΠΑ. Όσες χώρες κατήργησαν τον ΦΠΑ, στο τέλος είδαν ότι δεν υπήρχε κέρδος, καθώς οι τιμές συνεχίζονταν να αυξάνονται» είπε.

Για το freedom pass

«Για τα πρόστιμα του εμβολιασμού, χρησιμοποιήσαμε και καρότα και μαστίγια. Δηλαδή καρότο ήταν το freedom pass για τους νέους, το οποίο μονιμοποιούμε και δεχόμαστε κριτική. Μου φάνηκε πολύ ξένο αυτό που λένε από την αντιπολίτευση ότι συνδέουν ένα βοήθημα για τις διακοπές των νέων με το αλκοόλ.
Εγώ είχα μια ευθύνη, να βάλω τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Πετύχαμε τους στόχους μας. Αν σε κάποιους δεν αρέσει, θα περίμενα να αναγνωρίσουν ότι κάνουν και λάθη.
Για τα τεστ κατά την επίσκεψη στα νοσοκομεία, θα πρέπει να διατηρηθεί, γιατί υπάρχουν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και να προστατευθούν οι ασθενείς. Θα εξετάσουμε μήπως παρέχεται από το κράτος το τεστ για την επίσκεψη στα νοσοκομεία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

«Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα Δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό, και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά.

Θα έχουμε αυξήσεις και νέο μισθολόγιο από την 1η/1/24. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών. Μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση» ξεκαθάρισε.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου»

«Δεν κάνω βήμα πίσω στο θέμα της αξιολόγησης. Σε αυτά τα θέματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κοντά. Δεν έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λένε, αν έβγαιναν τα κουκιά θα έκαναν κυβέρνηση ηττημένων. Γι' αυτό χρειάζεται δυνατή ΝΔ στις εκλογές.

Δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μού αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80. Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη λύση για τη χώρα είναι αυτοδύναμη ΝΔ.

Η ρητορική στου ΣΥΡΙΖΑ μού δείχνει ότι προετοιμάζονται για την ήττα τους.
Δεν πολυκοιτάζω τις δημοσκοπήσεις. Βλέπω όμως ότι κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις και ο κόσμος έρχεται να ακούσει για το μέλλον. Μιλάμε για το έργο μας γιατί είναι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

«Θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μού φαίνεται ότι ετοιμάζονται για την ήττα, είπαν ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε νοθεία θα την κάναμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την τεχνητή νοημοσύνη

«Πήγα και είδα τους διαδραστικούς πίνακες και είδα ένας τελείως διαφορετικό μάθημα. Μιλάμε για επανάσταση και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Θα βάλουμε 36.000 πίνακες, να καλύψουμε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Χρειάζονται και προσλήψεις, αλλά όχι μόνο αυτό, είναι ξεπερασμένη λογική αυτό».

Για Βαρουφάκη και «Δήμητρα», για Τσακαλώτο και τοπικά νομίσματα

«Το 2015 φτάσαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή γιατί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν μια καταστροφική πολιτική. Επέλεξε έναν εμμονικό άνθρωπο για ΥΠΟΙΚ, έκανε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα και μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο.
Φοβάμαι πως εκτός μνημονίων μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι.
Δεν μπορεί να γίνει κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά ποιος θα είναι αυτός ο σκοπός; Να δίνει φθηνά δάνεια σε φίλους και γνωστούς. Όσον αφορά την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ποια θα ήταν η σκοπιμότητα; Σας θυμίζω ότι την παραλάβαμε στα όρια της χρεοκοπίας.
Πράγματι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι τράπεζες εποπτεύονται, δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, όμως μπορούμε να τις πιέσουμε σε κάποιο επίπεδο.

Το δήθεν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τα πάντα στον αέρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στα πράγματα και επιχειρούσε να κάνει έστω τα μισά από αυτά που λέει, θα μας υποβάθμιζαν οι οίκοι αξιολόγησης και ενδεχομένως να είχαμε κρίση χρέους. Όμως, πιστεύω πως τα λένε γιατί ξέρουν πως δεν θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση» επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Ερντογάν

«Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη και δεν πρέπει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν με εμπιστευτούν οι Έλληνες, θα συνεργαστώ με όποιον αναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο αναθεωρητισμός στην Τουρκία υπάρχει και θα υπάρχει. Άρα οι πολίτες να σκεφτούν ότι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να διαχειριστεί σημαντικές καταστάσεις. Φανταστείτε να έπρεπε να συνεννοηθώ με τον κ. Ανδρουλάκη για τον Έβρο τη στιγμή που έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις στη στιγμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ