Μητσοτάκης: Πρωτομαγιά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού -«Πολύ πάνω» από 2% - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Πρωτομαγιά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού -«Πολύ πάνω» από 2%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη / Φωτογραφία αρχείου: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με βάση απόσπασμα που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1, δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση θα έρθει στις αρχές Μαΐου, ενώ θα είναι πολύ πάνω από το 2%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η επιπλέον αύξηση θα είναι περίπου 6% και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους (Ιούλιος), διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό από τα 663 ευρώ στα 703 ευρώ.

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη, η οποία θα προβληθεί στις 11:45 απόψε.

Νέο πακέτο στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Όπως είπε, αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την πρωτοχρονιά και μετά. «Αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα, ο κ Μητσοτάκης είπε: «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει. Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση», είπε σχετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν κάποιοι συμπολίτες που ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, απάντησε πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό, αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο, που, ναι, δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Αποκαλυπτικός είναι για τα σενάρια ανασχηματισμού αλλά και για τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Απόψε, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο Νίκο Χατζηνικολάου για τις πρόσφατες εξελίξεις με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και για τη σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε:

«Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, προφανώς, επηρεάζει και την οικιακή οικονομία. Βρισκόμαστε, ήδη, αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανατιμήσεων, κάτι που επηρεάζει την οικονομία των νοικοκυριών, την τσέπη των καταναλωτών, των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρω σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και των αγροτών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε  το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής. Παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές. Με την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 2022 διαμορφώνεται στα 663 ευρώ, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ, από 650 ευρώ προηγουμένως.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ, από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Στις αρχές του έτους σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είχε μιλήσει για την εκκίνηση της διαδικασίας για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, μετά την αύξηση κατά 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Χαρακτηριστικά είχε πει «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό», διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ