Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι η νέα κυβέρνηση -Ξέρω ποιοι ράβουν υπουργικά κοστούμια, θα απογοητευθούν όσοι εφησυχάσουν - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι η νέα κυβέρνηση -Ξέρω ποιοι ράβουν υπουργικά κοστούμια, θα απογοητευθούν όσοι εφησυχάσουν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφή μηνύματα προς επίδοξους υποψήφιους υπουργούς αλλά και προς... εφησυχασμένους βουλευτές, ενόψει δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, o πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να περάσει μηνύματα προς τα στελέχη του κόμματός του.

Μητσοτάκης: Όσοι νομίζουν ότι έβγαλαν την υποχρέωση, τους περιμένει πολύ μεγάλη απογοήτευση

Το πρώτο αφορούσε στους εκλεγμένους -από την πρώτη κάλπη- βουλευτές, προειδοποιώντας τους να μην εφησυχάζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα, δεν πρόκειται να καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι και η απαίτηση, κ. Σρόιτερ, θέλω να το τονίσω αυτό, που έχω από όλα τα στελέχη μας» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μη συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως θα αξιολογήσει «πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους. Κάποιοι έχουν και το πρόσθετο κίνητρο ότι μπορεί να εκλεγούν βουλευτές τώρα, με την ενισχυμένη αναλογική. Αλλά πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου».

Δείτε τον διάλογο

 • Αντώνης Σρόιτερ: Το ερμηνεύω εγώ λίγο πιο απλά και αν θέλετε είτε με επιβεβαιώνετε είτε όχι: όταν θα έρθει η ώρα -αν είστε ο επόμενος πρωθυπουργός και πάλι- να αποφασίσετε για τις θέσεις των υπουργών και το Υπουργικό Συμβούλιο, θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και την προεκλογική δραστηριότητα του καθενός.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας το πω ακόμα πιο απλά: πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Άρα, αξιολογούνται και για την προεκλογική τους δράση.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά. Γιατί είναι μία συλλογική προσπάθεια. Γιατί καταλαβαίνω απόλυτα ότι είχαμε πολύ καλά ψηφοδέλτια και η κινητοποίηση του σταυρού προσθέτει στο κόμμα, ο υποψήφιος ή η υποψήφια διεκδικεί και την ατομική του, την ατομική της εκλογή. Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν και υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν και υπάρχει και η απογοήτευση της ήττας. Αλλά εδώ είμαστε μαζί, είμαστε μία ομάδα, και όλοι πρέπει να συνταχθούμε με αυτή τη συλλογική προσπάθεια.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Πώς θα παρακολουθείται αυτή η προεκλογική δράση; Και το λέω γιατί εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα προφανώς να ξέρετε πού βρίσκεται ο κάθε υποψήφιος και σε ποια χωριά μιλάει και τα λοιπά.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά είναι εύκολα για εμάς. Νομίζω ότι όση κούραση και να υπάρχει -γιατί ξέρετε, όταν τα έχει κανείς δώσει όλα, το να πει κανείς «ωπ, πρέπει να ξεκινήσω και πάλι»… Αλλά τουλάχιστον ξεκινάμε από μία καλή θέση. Να πω και κάτι; Μέχρι και η επικοινωνία με τους πολίτες -και αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά αφορά και τους υποψήφιους-, να τους ευχαριστήσουμε, να τους πούμε «σας ευχαριστούμε για την ψήφο σας, για τη στήριξη, ξανακάνετε τον κόπο να κάνετε πάλι το βήμα αυτό, γιατί, δυστυχώς, δεν επιλέξαμε εμείς την απλή αναλογική».
 • Η απλή αναλογική κάηκε, θα έλεγα αυτοαναφλέχθηκε, με εντυπωσιακό τρόπο. Δεν την επιλέξαμε εμείς, πρέπει, δυστυχώς, να ξαναψηφίσουμε. Κάντε το βήμα να ξαναψηφίσετε αυτούς που ψηφίσατε την προηγούμενη φορά.

Μητσοτάκης: Ξέρω ποιοι ράβουν υπουργικά κοστούμια, δεν θα μείνουν στην ίδια θέση

Σχετικά με το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους ή τις καλύτερες, ανάλογα με το αντικείμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω πολύ καλές επαφές με τους ράφτες όλης της Αθήνας για να ξέρω ποιοι ράβουν κοστούμια» είπε, χαριτολογώντας. Για να σπεύσει να συμπληρώσει σε σχέση με «αμετακίνητους»:

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες και σημαντικότατο rotation. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης κάποιου σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη». Ακόμη, υπενθύμισε ότι δεν έκανε δομικούς ανασχηματισμούς την προηγούμενη τετραετία, σημείωσε ωστόσο ότι μιλάμε για νέα κυβέρνηση.

Δείτε αναλυτικά τον διάλογο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Αντώνης Σρόιτερ: Είπατε τώρα ότι για την επόμενη κυβέρνηση θα αξιολογηθεί μεταξύ άλλων και η προεκλογική δραστηριότητα όλων των στελεχών σας. Πέραν αυτού του κριτηρίου, τι άλλο θα λειτουργήσει, αν είστε εσείς κυβέρνηση και ο επόμενος Πρωθυπουργός. Τι κυβέρνηση θα σχηματίσετε; Με ποιους θα κυβερνήσετε;
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τους καλύτερους δυνατούς ή τις καλύτερες δυνατές, ανάλογα με την αρμοδιότητα που επιθυμώ, βάσει του Συντάγματος, γιατί είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού ο σχηματισμός της κυβέρνησης.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Άκουσα πάλι κάποιους, για αυτό σας ρωτώ, σε λογική του τύπου «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», κοστούμια ράβονται, πράγματα από υπουργεία δεν μαζεύονται. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θεωρούν ότι εκεί που τους αφήσαμε εκεί θα τους ξαναβρούμε.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πληροφορίες, οφείλω να έχω πολύ καλές επαφές με όλους τους ράφτες της Αθήνας για να γνωρίζω ποιος κάνει τέτοιες κινήσεις.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Έχουν ραφτεί νωρίτερα αυτά.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, τι έχω πει για την επόμενη κυβέρνηση: θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, αυτό είναι δεδομένο. Δεύτερον, θα υπάρξει σημαντικότατο -να χρησιμοποιήσω μπασκετική έκφραση- rotation. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα Υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο Υπουργείο.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Στο rotation ακριβώς αυτό υπάρχουν εκείνοι που έρχονται από τον πάγκο και μπαίνουν στην ομάδα και υπάρχουν και εκείνοι που αλλάζουν θέσεις μέσα την πεντάδα.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Συ είπας.
 • Αντώνης Σρόιτερ: Θα συμβούν και τα δύο;
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Λογικό δεν είναι; Κατ’ αρχάς, αυτή η συζήτηση πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει, διότι από τη φύση της εκπέμπει μια προεξόφληση του αποτελέσματος. Θα σας ξαναπώ, όμως, αυτό το οποίο είπα και προεκλογικά, για να είμαι συνεπής: εγώ δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας. Έκανα αλλαγές πιο σημειακές. Αυτή τη φορά, προφανώς, θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ