Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στήριξης 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στήριξης 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ / Φωτογραφία αρχείου: Intime - Γ.Τ. Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή πορεία της οικονομίας, κάτι που «μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ΑμεΑ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ζητήματα της Υγείας, προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών. «Ενδεχομένως να ανακοινωθούν με τον Προϋπολογισμό», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κυκλοφοριακό στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί και δεν έχουμε εύκολες λύσεις. Υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του μετρό. Αυτή τη στιγμή εστιάζω την προσοχή μου σε νέα πολιτική, λωρίδες που επιτηρούνται αυστηρά για λεωφορεία που θα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Να θυμίσω ότι μέχρι τέλος του α' τριμήνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα τοποθετήσουμε. Τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει ένα μέρος των μεταφορών περιαστικά της Αθήνας. Και, τέλος, έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους στην Αθήνα στοχευμένα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 για το κυκλοφοριακό. «Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο μπορούμε να έχουμε ορατά αποτελέσματα», σημείωσε.

Για τις κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας είπε ότι θα μπουν. «Ο προγραμματισμός είναι για 700 στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε και σημείωσε «μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη ρύθμιση των φαναριών».

Ενόψει της συνάντησής του με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν συναποφασίζουμε, και το μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί». «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Β. Όλγας, είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση στα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την οικονομία και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι όλη η προσπάθεια στο ράφι κατατείνει να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών για ένα εξάμηνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε: «Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας. Ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου. Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ. Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και, τέλος, θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους με 150 ευρώ παραπάνω. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο κ. Χατζηδάκης».

Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το δημογραφικό υπογράμμισε πως είναι σύνθετο ζήτημα και απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Έχουμε αλλάξει τον προσανατολισμό μας και δίνουμε περισσότερη στήριξη σε οικογένειες με παιδιά. Κάνουμε το αυτονόητο, το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν και δεν αρκεί», σημείωσε.

«Κάποιος ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί και δεν πληρώνει τους φόρους του, και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται», ανέφερε σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Γι' αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση, που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα "μεγάλα ψάρια". Έχουμε προοδευτική φορολόγηση, την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει», συνέχισε.

«Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί να ασκείς ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μια παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε κάθετοι για να ελέγχουμε τη λειτουργία της αγοράς» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί. «Βεβαίως καταβάλλονται. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Και δεν είναι μόνο το πρόστιμο, είναι και η δημοσιοποίηση. Μετά την επιβολή του προστίμου, ως διά μαγείας οι τιμές προσαρμόζονται. Θέλουμε την αγορά να λειτουργεί, αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα μέτρα για τους ευάλωτους

 • Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο
 • Αύξηση επιδόματος στους δικαιούχους τους ΟΠΕΚΑ από 140 σε 350 ευρώ τον Δεκέμβριο
 • 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ
 • Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
 • 150 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ακρίβεια, φορολογικές μεταρρυθμίσεις

 • Για την ακρίβεια τόνισε ότι στόχος δεν είναι οι μικρότερες αυξήσεις αλλά οι μειώσεις τιμών
 • Υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές στα τρόφιμα
 • Μόνιμη μείωση 5%
 • Για την αγορά των καυσίμων δήλωσε ότι η εικόνα είναι καλύτερη λόγω κυρίως της μείωσης τιμών παγκοσμίως
 • Αύξηση ονομαστικού μισθού
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα
 • Από 1ης/1/24 επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων με μπόνους παραγωγικότητας

Φορολογικό

 • Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
 • Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει.
 • Για τον ελεύθερο επαγγελματία λέμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
 • Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απ' ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω κάτω.
 • Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει.
 • Λάθος η οριζόντια φορολόγηση (flat tax).
 • Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός.
 • Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις, και γι' αυτό, όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, τους λέω «πληρώστε περισσότερο».

Συγκοινωνίες, κυκλοφοριακό

 • Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της καθημερινότητας και στα προβλήματα που υπάρχουν στις συγκοινωνίες. «Πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, μας απασχολεί, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πεπερασμένος αριθμός δρόμων. Περισσότερη η κίνηση όσο πάει καλυτέρα η οικονομία.
 • Μακροχρόνιες παρεμβάσεις γραμμή 4 του μετρό.
 • Θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, αλλά έχει πολύ χρόνο μπροστά του να υλοποιηθεί.
 • Εστιάζω στη βιώσιμη κινητικότητα με λεωφορειολωρίδες με αυστηρή επιτήρηση και νέα λεωφορεία παρουσίαση παρεμβάσεων μέσα στον επόμενο μήνα, εύκολες παρεμβάσεις.
 • Μέχρι το τέλος α’ τρίμηνου θα παραλάβουμε τα πρώτα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για αντικατάσταση του στόλου, που είναι βαθύτατα προβληματικός.
 • Πολλά από τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα.
 • Περαιτέρω υποστήριξη και από ιδιωτικούς φορείς και έμφαση στο ποδήλατο. Ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας που θα έχουν νόημα οι διαδρομές, όπως π.χ. πανεπιστημιούπολη με κέντρο Αθήνας.
 • Και έμφαση στον ρόλο της Τροχαίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
 • Θα μπούνε 700 κάμερες, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας.
 • Προσβλέπω σε καλή συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων.
 • Δεν συναποφασίζουμε, σε ορισμένα πράγματα αποφασίζει η κυβέρνηση, όπως οι εργασίες για το μετρό, που θα συνεχιστούν.
 • Λάθος να ξανανοίξει η Όλγας.

Στέγη και ακίνητα

 • Το πρόγραμμα «Στέγη» εξαντλήθηκε από 10.000 ζευγάρια.
 • Σε παλαιά ακίνητα σε Ταύρο, Βοτανικό δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις για φθηνή στέγαση.
 • Golden Visa, δικαίωμα να μπορούν να αγοράσουν διατηρητέα με υποχρέωση επισκευής.
 • Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους.
 • Αύξηση αποθεματικού για φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια.

Για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

 • Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ακόμα και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τωρινό. Μου κάνει εντύπωση πως τα ανακάλυψαν όλα τώρα, τα τρολ του Διαδικτύου ήταν πάντα εκεί και έκαναν επιθέσεις σε αντιπάλους και δημοσιογράφους. Τώρα που χάθηκε η προοπτική εξουσίας τα ανακάλυψαν όλα.
 • Θέλω να θυμίσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη, τον οποίο σέβομαι ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 • Είμαι 20 χρόνια στην πολιτική, πηγαίνω στους πολίτες, ακούω κριτική, δεν είναι κάτι καινούργιο η αδιαμεσολάβητη επαφή που έχει πατεντάρει ο κ. Κασσελάκης. Το κάνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά εδώ και χρόνια.
 • Αυτό που δεν θέλουν οι πολίτες είναι η τοξικότητα, γι' αυτό και ο εναγκαλισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά στοιχεία προκαλεί ερωτήματα. Θέλουν διάλογο με προτάσεις, π.χ. εμείς κάνουμε πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ποια είναι η αντιπρόταση; Μέχρι στιγμής στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων συνολικά η αντιπολίτευση πάσχει, και ίσως αυτό εξηγεί γιατί η ΝΔ έχει πετύχει εκλογικά αυτές τις επιδόσεις».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ