Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης: Ενίσχυση σε συνταξιούχους, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδόματα - iefimerida.gr

Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης: Ενίσχυση σε συνταξιούχους, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προηγούμενη ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικά μέτρα στήριξης που αφορούν τους συνταξιούχους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα επιδόματα επικινδυνότητας θα ανακοινώσει, από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων με κοινωνικό πρόσημο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Η κυβέρνηση απαντά με πράξεις στις κενές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», λένε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί να παρακολουθεί από τα θεωρεία της Βουλής τη ΝΔ να ψηφίζει ευεργετικά μέτρα για την κοινωνία, καθώς επέλεξε να απέχει από τις ψηφοφορίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα ανακοινώσει για τους συνταξιούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες από την Κοζάνη ότι η νέα παρέμβαση για τους συνταξιούχους έχει στόχο «να υποστηρίξουμε, να ανακουφίσουμε όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου».

Συγκεκριμένα, το κονδύλι για το έκτακτο εφάπαξ επίδομα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα το λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν το παραμικρό όφελος από μόνιμες και έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Πρόκειται για περίπου 140.000 συνταξιούχους οι οποίοι κατ’ αρχάς λόγω προσωπικής διαφοράς δεν πήραν ούτε μισό ευρώ αύξηση. Επιπλέον, επειδή κινούνται στη ζώνη των 800-1.000 ευρώ, δεν πήραν ούτε την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ και δεν είχαν και όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το επίδομα σε αυτή την κατηγορία το επίδομα θα είναι 350 ευρώ - με πιθανότητα να φτάσει τα 400 ευρώ.

Οι δύο επόμενες κατηγορίες συνταξιούχων

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων είναι οι περίπου 340.000 συνταξιούχοι που πήραν μικρότερη αύξηση από 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα θα κλιμακώνεται είτε με βάση το ύψος της προσωπικής διαφοράς είτε με βάση την καταβαλλόμενη σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 70 ευρώ θετική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά, ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει, άρα δεν πήρε ούτε μέρος της αύξησης. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος έλαβε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η προσωπική του διαφορά, αλλά θα πάρει και μέρος του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη ομάδα συνταξιούχων που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στη λίστα των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος. Πρόκειται για περίπου 500.000 συνταξιούχους, με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι είδαν πολύ μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές του χρόνου, προέκυψαν τα εξής: 

1) Αύξηση της τάξεως του 7,75% παίρνουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75%, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των υπολοίπων είδε αυξήσεις που ξεπερνούν το 7%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

2) 912.644 συνταξιούχοι είδαν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

3) 1.206.624 συνταξιούχοι έλαβαν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. Η πλειονότητα αυτών είδαν και την καταβολή ενός ακόμη έκτακτου βοηθήματος το προηγούμενο Πάσχα.

4) 231.655 συνταξιούχοι είδαν ήδη την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση (επανυπολογισμός - προσωπική διαφορά).

Τα επιπρόσθετα μέτρα: Εξωδικαστικός συμβιβασμός, κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας

«Στον δρόμο προς τις εκλογές είναι χρήσιμο να ξεχωρίζουμε εκείνους που μιλούν από εκείνους που πράττουν», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν θα μπει σε μια κούρσα παροχολογίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, αλλά θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που ανακουφίζουν την κοινωνία χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα και ένα «έξτρα» πακέτο μέτρων που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πακέτο αυτό προβλέπει τα εξής σημεία:

  • 1) Η υποχρέωση να αιτιολογείται η μη συναίνεση στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
  • 2) Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.
  • 3) Η ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  • 4) Η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.
  • 5) Η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης αυτών.

Αυξάνονται τα επιδόματα επικινδυνότητας - ανθυγιεινής εργασίας

Στο μεταξύ, μόνιμη αύξηση στις αποδοχές τους θα έχουν, αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Η αύξηση αυτή, που ανακοινώνεται με το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων, προκύπτει από το επίδομα επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο αφενός αυξάνεται, αφετέρου θα δοθεί σε περισσότερες ειδικότητες

Η αρχή έγινε με εργαζομένους στο πεδίο της Υγείας και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ωστόσο θα προστεθούν και ειδικότητες από άλλα υπουργεία. Το αναμορφωμένο επίδομα έχει ως εξής:

Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 € που ίσχυε μέχρι πρότινος)

Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €) 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €) 

Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €) 

Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €). 

Η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%). Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% - ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία). 

Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σχετική Απόφαση γίνεται, επίσης, διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζομένους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ- ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Το συνολικό κόστος της αναμόρφωσης του επιδόματος επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ και έρχεται πριν από τις μεγάλες αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ