Μητσοτάκης από Κρήτη: Αμέσως 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους -Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ως το 2023 - iefimerida.gr

Μητσοτάκης από Κρήτη: Αμέσως 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους -Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ως το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα άμεσης ενίσχυσης των σεισμόπληκτων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι Κρήτης.

Οι σεισμόπληκτοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ως το 2023, ενώ θα χρηματοδοτηθούν με 20.000 ευρώ, χρήματα που αφορούν την άμεση στήριξη στους πληγέντες για τα σπίτια που θα κριθούν κατεδαφιστέα.

Όπως προβλέπεται από την κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων, οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«H ελληνική πολιτεία διαθέτει πια ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει γκρεμιστεί, γίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή, και αναλόγως διαμορφώνονται και τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί», δήλωσε από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους. Πρώτον, προσωρινή στέγη και όταν εννοώ προσωρινή, εννοώ στέγη, κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα οποία μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους που περνούν δύσκολες ώρες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας στο Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει ήδη εκταμιευθεί άμεση ενίσχυση του ενός εκατομμυρίου για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα, να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της».

«Επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα τύχουν κρατικής αρωγής. Και είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και κάτι τελευταίο... Για όσους από εσάς έχετε ήδη πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το ’21 ούτε για το ’22 ούτε για το ’23», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων στις πληγείσες περιοχές, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ, τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία, να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό και στο μεσοδιάστημα, αν απαιτηθεί, να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης. Θα το κάνουμε και αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτος σταθμός στην αυτοψία του πρωθυπουργού στα χωριά που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο ήταν το Χουδέτσι, όπου είδε από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κατοικίες και τα μαγαζιά και συνομίλησε με τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα και τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, συνομίλησε και με τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν στο σημείο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το έργο που επιτελούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, τον πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης και ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και ο επίσης βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης.

Δείτε τις αποφάσεις Πέτσα για χρηματοδοτήσεις δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών

Ακολουθούν οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, με τις οποίες εγκρίνονται οι παρακάτω χρηματοδοτήσεις για άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021:

  • για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας του Ν. Ηρακλείου, το ποσό των οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (800.000,00€),
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • για το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων του Ν. Ηρακλείου, το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00€)

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψη και τη σύσκεψη στο Αρκαλοχώρι:

Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου, για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από το χθεσινό σεισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συμπολίτη μας, που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Είχαμε την ευκαιρία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ πέρα στο Αρκαλοχώρι, να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί.

Θέλω να τονίσω, ότι από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά και οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί Υποδομών, αλλά και ο Υφυπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τη κρατική αρωγή, βρέθηκαν εδώ πέρα στην Κρήτη και αμέσως τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και μία συνέντευξη τύπου, όπου θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν.

Όπως γνωρίζετε, η ελληνική πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει γκρεμιστεί, γίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή, και αναλόγως διαμορφώνονται και τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο και έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση του ενός εκατομμυρίου για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα, να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους. Πρώτον, προσωρινή στέγη και όταν εννοώ προσωρινή, εννοώ στέγη, κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα οποία μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI

Αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το Υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό και στο μεσοδιάστημα, αν απαιτηθεί, να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης. Θα το κάνουμε και αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω να επαναλάβω ότι το Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, το κεντρικό Κράτος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή. Μας έχουν βρει αρκετές τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πια να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Και βέβαια να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μία ευκαιρία, αγαπητέ μου Δήμαρχε, μέσα από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο ούτως ή αλλιώς δρομολογείς, αλλά και μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης. Θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σεισμόπληκτα της Κρήτης / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI

Και πάλι να ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες μου για την κατανόηση. Ξέρω πόσο δύσκολο, πόσο άγριο είναι το φαινόμενο του σεισμού. Είμαστε μία χώρα σεισμογενής. Μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα αλλά θα το ξεπεράσουμε και αυτό και θα ξαναφτιαχτούν και τα σπίτια και οι υποδομές. Ευτυχώς δεν φαίνεται να έχουμε μεγάλες ζημιές στις κρίσιμες υποδομές. Και πάνω από όλα θα σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν πού να στεγαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι τελευταίο. Αμέλησα να τονίσω τη στήριξη για τις επιχειρήσεις. Θα το εξηγήσει αναλυτικά μετά και ο κ. Τριαντόπουλος. Επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα τύχουν κρατικής αρωγής. Και είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και κάτι τελευταίο. Για όσους από εσάς έχετε ήδη πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το ’21 ούτε για το ’22 ούτε για το ’23. Ευχαριστώ πολύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις από την Κρήτη / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις από την Κρήτη / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

  • Δημοσιογράφος: Η εικόνα που σας έκανε εντύπωση από την περιήγησή σας στις πληγείσες περιοχές, ανθρώπινα;
  • Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, έχουμε πάει, έχουμε επισκεφθεί πολλές περιοχές. Είναι σκληρό πράγμα ο σεισμός. Εδώ στο Αρκαλοχώρι είναι σαφές ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές. Πρέπει να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ. Η εκτίμησή μας μιλώντας και με τον κ. Λέκκα είναι ότι έχουμε πια μια αποκλιμάκωση του φαινομένου. Η σεισμική ακολουθία φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Οι πολίτες περιμένουν από το κράτος να είναι κοντά τους όταν το έχουν ανάγκη και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή τη φυσική καταστροφή.
  • Δημοσιογράφος: Νέα σπίτια….
  • Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πού θα φτάσει το ύψος των αποζημιώσεων; Το ύψος των ποσών που θα...
  • Κ. Μητσοτάκης: Θα το δούμε αυτό. Δεν υπάρχει πλαφόν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε αποθέματα στον κρατικό προϋπολογισμό να μπορούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες. Να μην σας απασχολεί αυτό.
  • Δημοσιογράφος: Νέα σπίτια για τους πληγέντες ή νέες φρεγάτες;
  • Κ. Μητσοτάκης: Νέες φρεγάτες σίγουρα και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο.

Τα 12 άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων

Αμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης που έπληξε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής υπό το υπουργείο Οικονομικών και με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπουργείων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοποιεί άμεσα και δρομολογεί δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα:

1ον. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

3ον. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

5ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

6ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

7ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8ον. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

9ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.
Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

10ον. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

11ον. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

Μητσοτάκης: Η ανάρτηση από την Κρήτη

Με ανάρτησή του στο Instagram, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, εκ νέου, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους σεισμοπαθείς.

«Θέλησα να βρεθώ στην Κρήτη, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από το χθεσινό σεισμό. Να εκφράσω και πάλι τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συμπολίτη μας, που τόσο άδικα χάθηκε χθες, και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Θέλω να επαναλάβω ότι το Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φυσική καταστροφή. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά. Θα σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τον σεισμό», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ