Μητσοτάκης για Τουρκία: Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Μητσοτάκης για Τουρκία: Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του sfera 102.2
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του Sfera 102,2 / Φωτογραφία: Eiurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Sfera 102,2, όπου μίλησε για τα σοβαρά, άμεσα και επιτακτικά ζητήματα, με τη συζήτηση όμως σε κάποιες φάσεις να πηγαίνει και σε πιο χαλαρά θέματα.

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, τον Γιώργο Λιανό, τη Νάνσυ Αντωνίου και τον Παναγή Τζωρτζάτο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είναι πρωινός τύπος και αστειεύτηκε με το χρώμα του στούντιο, καθώς, όπως είπε, παρότι είναι κόκκινο, ένιωσε ευπρόσδεκτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίλησε, παράλληλα, για θέματα της επικαιρότητας όπως το νέο πρόγραμμα στέγης για νέους έως 39 ετών, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ο κορωνοϊός και οι συντάξεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικά ζητήματα, όπως το πώς διαχειρίζεται την κριτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. «Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά» τόνισε και επισήμανε ότι θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μία επιδότηση στην αντλία, σημείωσε.

Ο Γιώργος Λιανός με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Γιώργος Λιανός με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ξανακλείσουμε τον χειμώνα». «Θεωρώ ότι η επιδημία τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι» είπε και προέτρεψε όσους είναι άνω των 60 να εμβολιαστούν.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

 • Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, ουσιαστικά δεν είχαμε πρόβλημα στέγης, διότι τα ενοίκια ήταν χαμηλά. Η επίπτωση της ανάπτυξη ότι είδαμε μια αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Δυσκολία στην αγορά νέου σπιτιού. Ερχόμαστε ως κράτος και επιδοτούμε το επιτόκιο. Μπορείς με χαμηλότερη δόση από αυτήν που θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι. Το πρόγραμμα να τρέξει από τις αρχές τους έτους. Είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και άλλες πόρους. Δεν έχουμε ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει τους πόρους. Είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια. Σκοπός ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα να αισθάνεται ότι μπορεί να αποκτήσει ένα σπίτι. Αν κάποιος λαμβάνει τον βασικό μισθό, είναι βέβαιο ότι θα καλύπτεται.
 • Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό, και επίκειται μία ακόμα αύξηση την 1η Μαΐου του 2023. Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το ερώτημα είναι αν το αντέχουν οι επιχειρήσεις. Να βρούμε χρυσή τομή που θα στηρίζει τους εργαζομένους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις.
 • Κι εγώ άκουσα για το παράπονο για το όριο ηλικίας. 40-50 είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευρύνουμε τα όρια.
 • Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές. Εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δώσαμε επιστροφές για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
 • Σήμερα από τον υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας. Κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά. Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτόν (φυσικό αέριο). Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα να μην μπει τέτοιο πλαφόν. Θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστέψουμε σε μια επιδότηση στην αντλία. Υπάρχει περίπτωση να ξανακατέβει η τιμή του φυσικού αερίου. Η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε πιο γρήγορα τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Η Αμερική ουδέποτε συζήτησε να φύγει από το χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου. Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει στο ευρώ. Όσο πληρώνουμε ηλεκτρονικά, τόσο μειώνουμε τη μικρή φοροδιαφυγή.
 • Δεν θα ξανακλείσουμε τον χειμώνα για τον κορωνοϊό. Θεωρώ ότι η επιδημία τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι. Να κάνουμε το εμβόλιο του Covid. Δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια.
 • Αν με ρωτούσες το 2019, δεν θα μπορούσα να προβλέψω όλα αυτά που έτυχαν, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα έχει μπει σε μια ρότα. Αφήνουμε πια πίσω τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πολλές φορές οι κρίσεις μπορεί να είναι μεγάλες ευκαιρίες. Αν μου λέγατε πριν τρία χρόνια ότι θα κάναμε όλα αυτά με το gov.gr, οι πιο πολλοί θα λέγαν ότι δεν πρόκειται. Η χώρα πια έχει μπει σε μια ρότα προόδου. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που θέλει να έχει την ησυχία του, να φαντάζεται για τα παιδιά του ένα καλύτερο μέλλον.
 • Πρέπει να δέχεσαι την κριτική. Είναι μέρος της δουλειάς. Ειδικά με εμένα που έχω ακούσει τα εξ αμάξης. Είναι δυστυχώς το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε. Νομίζω σε έναν βαθμό η κριτική που ακούω είναι άδικη. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποδείξω μέσα από τις πολιτικές μας ότι εργαζόμαστε για αυτούς που έχουν ανάγκη. Ειδικά στην τοξικότητα του Διαδικτύου να έχουμε λιγότερες ύβρεις. Πίσω από τον ρόλο είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν είμαστε το κάτι το διαφορετικό. Κι αυτό να το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι ασκούν κριτική. Μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι.
 • Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι με την καλή έννοια να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Χρειαζόμαστε αυτή την καθημερινή ένταση; Να απαντούσα κάθε μέρα στον Ερντογάν; Θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη.
 • Όλοι έχουμε περάσει δυσκολίες που μπορεί να έχουμε αναζητήσει βοήθεια. Τα θέματα ψυχικής υγείας ειδικά των εφήβων αποτελούν προτεραιότητα. Η ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να απενεχοποιηθεί. Να μιλήσουμε απενεχοποιημένα για το ζήτημα αυτό.
 • Η σύνταξή σου θα βγει στην ώρα της. Οι συντάξεις θα αυξηθούν από 1ης/1/23 για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 6%. Λάθος να πιστεύουν οι νέοι πως δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Μεγάλο λάθος να στερούμαστε εισφορές, γι' αυτό προχωρήσαμε στον προσωπικό κουμπαρά. Να καταλαβαίνει ο κάθε ένας νέος ότι αυτό που κερδίζει από μαύρα το χάνει από εισφορές. Να γνωρίζουν όλοι ότι η απασχόληση πρέπει να είναι πλήρης και η μερική να είναι μερική και όχι να εμφανίζεται έτσι.

Και τα πιο χαλαρά θέματα στη συνέντευξη:

 • Εγώ είμαι πρωινός ούτως ή αλλιώς, δύο φορές την εβδομάδα προσπαθώ να γυμνάζομαι νωρίς στις 7. Το ραδιόφωνο μου άρεσε ιδίως όταν έμενα πιο μακριά. Ήμουν σε μια σύγχυση αν πρέπει να ακούω μουσικό ή ειδήσεις.
 • Παρότι το χρώμα του στούντιό σας είναι κόκκινο, αισθάνομαι ευπρόσδεκτος. Αγαπημένο χρώμα το μπλε.
 • Με τον χρόνο δεν έχω θέμα. Κάθε εποχή έχει και την ομορφιά της. Για οποιονδήποτε έχει οικογένεια, είναι προτεραιότητα. Στην Αμερική θα δω την κόρη μου.
 • Η Πρόεδρος είναι η αρχηγός του κράτους και η βασίλισσα είναι η αρχηγός του κράτους, το σωστό είναι να πάει η Σακελλαροπούλου.
 • Αυτό είναι μια δυσκολία του δημόσιου βίου, ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει ένα κινητό και θα σε φωτογραφίσει. Προσπαθούμε (με τη Μαρέβα) μία φορά την εβδομάδα να βγούμε οι δύο μας. Δεν μαγειρεύω τίποτα. Το μπάρμπεκιου δεν είναι μαγείρεμα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ