Βουλή: Τα διαγράμματα και στοιχεία Μητσοτάκη για ΔΕΗ, υπερκέρδη, ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο - iefimerida.gr

Βουλή: Τα διαγράμματα και στοιχεία Μητσοτάκη για ΔΕΗ, υπερκέρδη, ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή/Intime news
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή/Intime news
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ενεργειακή κρίση, τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εστίασε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις και την κριτική του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός -που νωρίτερα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης- ήταν η ΔΕΗ. «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το «αξίζουμε καλύτερα» είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός» σημείωσε ανεβαίνοντας στο βήμα και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και αναφορικά με τη ΔΕΗ είπε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε δε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η μετοχή της ΔΕΗ από το 2015
Η μετοχή της ΔΕΗ από το 2015
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα με δώδεκα φορές πάνω»

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας». Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη».

Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. «Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Βάλαμε «φρένο» στα υπερκέρδη

Επιδεικνύοντας γράφημα με την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο αν δεν υπήρχε, η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που είναι η οικονομικότερη αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή παραγωγής ενέργειας.

Σχετικά με την κατηγορία του κ. Τσίπρα περί έλλειψης βούλησης της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τόνισε ότι ο μηχανισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και λειτουργεί από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν τη δημιουργία υπερκερδών, γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους για λογαριασμό του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

«Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα, δεν ζούμε σε ροζ συννεφάκι»

«Λέτε ότι παρουσιάζουμε ειδυλλιακή εικόνα. Δεν υπάρχει ομιλία μου στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μιας κρίσης δεκαετίας κι ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό κι ένα άλμα παραγωγικότητας προκειμένου να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», τόνισε ακολούθως ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή κλίματος και στην ανάπτυξη που ήρθε, όπως είπε, από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν έχετε αντιληφθεί ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τους επενδυτές αλλά δημιουργούν και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε.
Και τόνισε ότι τα παιδιά που έφυγαν από τη χώρα βρίσκουν τώρα κίνητρο να επιστρέψουν «σε μια χώρα που φαίνεται να έχει βρει την πορεία της προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

«Απαραίτητη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού»

Επισήμανε ότι ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανέφερε ότι θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 με βάση τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και είναι απαραίτητο να υπάρξει και άλλη αύξηση όταν έχουμε απέναντί μας αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας με αυτή την ένταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όμως σήμερα υπάρχει μία οικονομία, η οποία δουλεύει, παράγει, επενδύσεις γίνονται, επιχειρήσεις ανοίγουν», υπογράμμισε και παρουσίασε στοιχεία του ΓΕΜΗ πανελλαδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2022, επισημαίνοντας πως «κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση» και διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικές και ταυτόχρονα κινούνται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ