Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κάνατε 54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας, τις ελέγξατε μία-μία; - iefimerida.gr

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κάνατε 54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας, τις ελέγξατε μία-μία;

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την τριτολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξε η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε, και συμπλήρωσε: «Είπατε, κ. Τσίπρα, ότι επί των ημερών σας δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής».

«Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από τη μεγάλη καταστροφή»

Νωρίτερα, με αναφορά στην ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλά για πρώτο εξάμηνο του 2015 τόσο περισσότερο συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία: ''Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από τη μεγάλη καταστροφή''. Απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων, υπόγειων συνεννοήσεων. Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία».

«Δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ»

«Με κατηγορήσατε ότι έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη» συνέχισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, και πρόσθεσε: «Το είπατε με τόση σιγουριά, λες και κρίνατε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα κατάματα τον λαό και είπα ότι δεν γνώριζα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και όποιου άλλου δημοσιογράφου! Ο λόγος μου εναντίον του δικού σας. Αλλά ο κόσμος θα συγκρίνει» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Ο κ. Βαρουφάκης μάς είπε ότι εσείς δεν ακούγατε κανέναν. Αλήθεια, κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα, κ. Τσίπρα, ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό επιχειρηματία ή δημοσιογράφο; Αν πείτε όχι, θα ψεύδεστε, γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να το γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Έρχονται πολλές φορές πληροφορίες που έρχονται ως πολύ υψηλή πηγή που πρέπει να προστατευτεί. Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι αυτές οι πηγές; Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω, γιατί τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, οι υπηρεσίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ο αρμόδιος εισαγγελέας, που εγκρίνει και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται».

«Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται ή ότι το ίδιο γίνεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό; Αναρωτιέμαι αν εσείς γνωρίζατε πράγματα για να λάβετε συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπήρχε πόρισμα-έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. που ήρθε στο γραφείο σας, κ. Τσίπρα. Σε εκείνη την έρευνα υπήρχαν συνομιλίες ελεγχόμενων αστυνομικών με τον τότε υπουργό Άμυνας και τη σύζυγό του. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας έκανε νταλαβέρια με κάποιον υπόδικο και έχετε αυτή την πληροφορία και εσείς δεν κάνετε τίποτα; Προσέχετε λίγο, κ. Τσίπρα. Για αναζητήστε λίγο τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και μετά ελάτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός και δημοσιογράφος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει ή δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές ή κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο. Επί της αρχής, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας επιχειρηματίας, διπλωμάτης ή πολιτικός προκαλεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, αλλά όταν γίνεται προκαλείται από τέτοια πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς, τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας. Η πρώτη βελτίωση που κάναμε είναι με την τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελέα, ώστε να υπάρξει διπλή έγκριση τέτοιων ενεργειών. Δεν μπορώ όμως επί της αρχής να δεχθώ ότι πρέπει να εξαιρείται ένας βουλευτής από τέτοιες διαδικασίες. Όπως είπατε και εσείς, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ. Κατρίνης κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;».

«Να κληθούν και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ»

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη. Κατά την εκτίμησή μου, τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και δεχθήκαμε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα την υπόθεση και γι' αυτό παρενέβην. Οι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αποτυπωθούν στη Θεσμών και Διαφάνειας και στην εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ, που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πώς διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις. Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας. Ηταν ο διοικητής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις, αλλά δεν άκουσα από τα κόμματα καμία δημιουργική πρόταση. Θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα εξεταστικής να έχει και μια σειρά από προτάσεις, για να γίνει η ΕΥΠ πιο διαφανής, χωρίς όμως να υπονομεύεται ο ρόλος της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα υπάρχουν τρία δεδομένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΕΡΤ περιήλθε το 2015 στον κ. Παππά. Σήμερα ο κ. Παππάς παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Παπαγγελόπουλος το ίδιο. Στο ειδικό δικαστήριο, με βαρύτατες κατηγορίες, και εσείς τους καλύπτετε! Ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος λειτουργίας της γενικής γραμματείας, ο κ. Κρέτσος, έχει επίσης παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα σε σχέση με τον τρόπο που χειριστήκατε τα ΜΜΕ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση ότι μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων. Ο τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατάπτυστη ανάρτηση κατά δημοσιογράφων, λέγοντας "αρκετά με το καρότο, να πάτε στο μαστίγιο". Και εσείς σήμερα μας εγκαλείτε για παρεμβάσεις στα Μέσα. Δεν έχετε συναίσθηση των δικών σας πράξεων».

«Είστε θρασύδειλος πολιτικός, καταθέστε πρόταση δυσπιστίας»

«Απευθυνθήκατε, κ. Τσίπρα, στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς... Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το, για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση» έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ