Μητσοτάκης στο CNN: Τουρκική προβοκάτσια στα σύνορά μας -Eχουμε κάθε δικαίωμα να τα προστατέψουμε | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Μητσοτάκης στο CNN: Τουρκική προβοκάτσια στα σύνορά μας -Eχουμε κάθε δικαίωμα να τα προστατέψουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο CNN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην προπαγάνδα της Άγκυρας αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αντιμετωπίζουμε μια συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι Σύροι, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζουν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν άπταιστα τουρκικά, υποστηρίζονται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, που τους παρέχει μεταφορικό για να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ότι κάθε κυριαρχικό κράτος προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της από κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική τηλεόραση.

«Προφανώς παρατηρήσαμε τις τελευταίες ώρες αυξημένη ένταση στα σύνορα. Προσπάθησαν να κάψουν τον φράχτη, υπήρξαν σειρά προσπαθειών να ρίξουν δακρυγόνα στα στρατεύματά μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από την Τουρκία και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας

«Δεν βλέπω γιατί πρέπει να μας κατηγορήσει κανείς για κάτι που είπαμε δημόσια πως θα κάνουμε. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό κάνουμε» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ξεκίνησαν την κρίση. Δεν ενθαρρύναμε ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Ειλικρινά είμαστε μια χώρα που στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Ανοίξαμε τα σπίτια μας, τις καρδιές μας και είναι απαράδεκτο για εμένα, ως πρωθυπουργό της χώρας, να κατηγορούμαστε πως δεν μεταχειριζόμαστε σωστά τους μετανάστες σε κατάσταση ανθρωπιστικής ανάγκης. Η Ελλάδα έδειξε τον ανθρωπισμό της κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια διαδικασία «κατά την οποία μια άλλη χώρα, συστηματικά χρησιμοποιεί και κακομεταχειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς και τους στέλνει στα σύνορα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν μεταχειρίζεται υπερβολική βία. «Δεν εκκινούμε την ένταση, αντιδρούμε, απαντώντας στις προκλήσεις που έλαβαν χώρα στα σύνορα» είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Συμφωνία με την ΕΕ είναι νεκρή

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως αυτή είναι νεκρή «Και είναι νεκρή γιατί η Τουρκία αποφάσισε να θέσει ένα τέλος σε αυτή, εξαιτίας όσων συνέβησαν στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματήσει ανθρώπους από το να φτάνουν στην ακτογραμμή και υποχρέωση να περιορίσει τους διακινητές και το παράνομο πέρασμα ανθρώπων στην Ελλάδα. Είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει η συμφωνία και κάνουν το ακριβώς αντίθετο», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος, υποδεχόμενη εκατομμύρια πρόσφυγες και πάντα ήθελα να την υποστηρίξω στην προσπάθειά της. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει κάτω από καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία» είπε.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο είπε: «Ο Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό, να σταματήσει να είναι ο διοργανωτής Fake News. Υπάρχουν απολύτως εσφαλμένες κατηγορίες για όσα συμβαίνουν στα σύνορα. Δεν είμαστε εμείς που υποκινούμε την ένταση στα σύνορα, αλλά έχουμε κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορα μάς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, σε ανεπίσημη μετάφραση:

  • Ρίτσαρντ Κουέστ : Σε μια αποκλειστική συνέντευξη από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπε, που θεωρεί ότι βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.
  • Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Προφανώς, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αυξημένη ένταση στα σύνορα. Έγιναν απόπειρες να κάψουν το φράχτη που έχουμε. Εκτοξεύθηκαν πολυάριθμα δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεών μας. Συνεπώς, φοβούμαι ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη και πολύ συστηματική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας που ουδεμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα είναι οι σκηνές που βλέπετε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιδημία Κορωνοϊού

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος του CNN ζήτησε όμως την γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την επιδημία κορωνοϊού. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θέλουμε μια συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο απάντηση. Πράξαμε ό, τι ήταν δυνατό ανάλογα με τις δυνατότητές μας, να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο γίνεται περισσότερο. Δεν είχαμε κανέναν νεκρό ακόμη στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, αλλά ξέρουμε πως είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί» είπε για την επιδημία ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αντιδράσει ταχύτατα, με βάση τις ιδιαιτερότητες στην επικράτειά του για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. «Εκεί όπου πιστεύω πως πρέπει να έχουμε συντονισμένη αντιμετώπιση είναι σε ό, τι αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ελπίζω πως το επόμενο Eurogroup θα λάβει περισσότερα μέτρα σε ό,τι αφορά στην οικονομική ζημία που θα προκύψει αναπόφευκτα από αυτή την επιδημία» σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ρίτσαρντ Κουέστ : Αυτή ίσως είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι εσείς είστε αυτοί που θα δεχτείτε ως ένα βαθμό το βάρος των καλών και των κακών αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Όταν βλέπουμε εικόνες παρόμοιες με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι οι δικές σας δυνάμεις που σταματούν τους μετανάστες. Έτσι δημιουργούνται άσχημες εικόνες. Και το βάρος της ευθύνης το επωμίζεστε εσείς.
  • Κ. Μητσοτάκης: Δεν βλέπω γιατί να κατηγορούμαστε για κάτι που έχουμε δημοσίως πει ότι θα κάνουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα, Richard, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση, δεν ενθαρρύναμε εμείς τους ανθρώπους αυτούς να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα. Ειλικρινά, η χώρα μας ήταν αυτή που τα τελευταία χρόνια δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας. Και θεωρώ εντελώς απαράδεκτο ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να κατηγορούμαστε ότι δεν μεταχειριστήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με τον κατάλληλο τρόπο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης. Η Ελλάδα κατέδειξε τον ανθρωπισμό της καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης αλλά αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα -συστηματικά- χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία και τις μεθόδους μας, δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας, είμαστε πάντα αυτοί που αντιδρούμε και όχι αυτοί που προκαλούμε, καθώς απαντούμε στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα.
  • Ρίτσαρντ Κουέστ : Αντιλαμβάνεστε ότι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας θέτουν σε αμφισβήτηση ή ανάκληση, με την πρακτική έννοια, της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που ισχύει από το 2016;
  • Κ. Μητσοτάκης: Ρίτσαρντ, αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία (Ε.Ε.-Τουρκίας) είναι νεκρή. Και είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βοηθούν συστηματικά, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, την προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, έχω δημόσια αναγνωρίσει το γεγονός ότι και η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ήμουν πάντα πρόθυμος να υποστηρίξω την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει Richard, υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα. 'Αρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κλιμακώνουν αυτή την αντιπαράθεση. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα και θα συνεχίσω να προστατεύω τα κυρίαρχα σύνορά μας. Το έχουμε επιτύχει ως τώρα και θα συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία στο μέλλον.

  • Ρίτσαρντ Κουέστ : Κύριε πρωθυπουργέ, μου επιτρέπετε παρακαλώ μία με δύο ερωτήσεις ακόμα σχετικά με τον κορονωϊό και τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Ποιες είναι πρωθυπουργέ, οι προσδοκώμενες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του να χαρακτηρίσουμε τον κορονωϊό ως πανδημία.
  • Κ. Μητσοτάκης: Αυτό προφανώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορονωϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης. Είναι σαφές, Ρίτσαρντ, το συζητήσαμε και νωρίτερα, ακόμη και πριν μας κτυπήσει ο κορονωϊός ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της και είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης.

Άμεση η αντίδραση της Τουρκίας στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητοστάκη, η εκπομπή του CNN προέβαλε την απάντηση της Τουρκίας. «Απορρίπτουμε τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ανησυχούμε για την κακομεταχείριση και την χρήση φονικών όπλων εναντίων των προσφύγων από την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες της χώρας του.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες από κάθε άλλη χώρα και υπήρξε κυματοθραύστης απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση από την Συρία και αλλού. Η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και της εθελουσίας ανθρωπιστικής υποδοχής, κατά τη συμφωνία του 2016.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία όφειλε να διαστρέψει τις προσπάθειές της μακριά από την προσπάθεια να σταματήσει την μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη και αντ’ αυτού να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο κύμα από το Ιντλίμπ. Αντί να αναζητούν ευθύνες, καλούμε την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να απευθυνθεί στη ρίζα του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης, τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ