Μητσοτάκης από τη Βουλή: Κύριε Τσίπρα, οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους και όχι απεργούς - iefimerida.gr

Μητσοτάκης από τη Βουλή: Κύριε Τσίπρα, οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους και όχι απεργούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε και η τριτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που συζητείται στην Ολομέλεια.

«Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας του στην αναφορά του ότι επτά χρόνια αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί του σε τηλεμαχία, συμπληρώνοντας πως «Κάποιοι πολίτες φαντάζομαι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο και τα αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτόν που έδειχναν τρίτο βγήκε δεύτερος. Προσέξτε μην γίνει κάτι τέτοιο και εδώ…»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Άκουσα την ομιλία σας. Ωστόσο οφείλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Κοντονής είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το 2019. Ήταν μια ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων μια εβδομάδα αφού του είχατε ανακοινώσει την διάλυση της Βουλής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα, όταν αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ σε νομοσχέδια για του εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Μας είπατε ψηφίσατε τις Belhara. Βλέπω εδώ την ψηφοφορία και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών. Και εδώ ψέματα λέτε κ. Τσίπρα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. Παρών ψηφίσατε».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου κάνει εντύπωση γιατί ήρθα στη Βουλή να μιλήσω για δύο θέματα. Τις αμυντικές δαπάνες και τη διάταξη για την αποβολή από τις εκλογές των πολιτικών σχηματισμών που επιβουλεύονται την δημοκρατική ομαλότητα. Κουβέντα δεν είπατε για αυτό. Αναμένουμε ακόμα τη τοποθέτησή σας. Ευελπιστώ κ. Τσίπρα ότι στη μια και μοναδική ψηφοφορία που συμμετέχετε θα κάνετε το σωστό. Και μετά μπορείτε να απέχετε και να βλέπετε από τον εξώστη την πλειοψηφία να ψηφίζει μια σειρά από θετικά μέτρα για την κοινωνία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας Μητσοτάκη

«Με όσα μας είπατε, αναρωτήθηκα αν τη σημερινή σας ομιλία σας την έγραψε ο πρώην συνεργάτης σας, ο κ. Καμένος. Μας είπατε ότι κάναμε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό. Δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Δύσκολο να γίνει αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως, κ. Τσίπρα, μιλούν τα γεγονότα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες, λέγατε κάποτε εσείς, κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Όταν σας ασκήσαμε κριτική για στάση σας, τη στοιχειοθετήσαμε:

Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, που θωρακίζουν την αμυντική θέση της χώρας.

Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με φρεγάτες και Rafale, και γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Rafale.

Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε και ο ξάδερφός σας που είναι δίπλα σας. Αυτά λέγατε και τώρα έρχεστε με την ομιλία σας να τα αλλάξετε αυτά».

«Εμείς, κ. Τσίπρα, κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε κάποιες συγκρίσεις:

«Πριν από τέσσερα χρόνια μάς παραδώσατε την κυβέρνηση. Ποια ήταν, αλήθεια, η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει.

Εμείς ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των Viper χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνησή μας, και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019.

Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά η αναβάθμιση των Viper και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028.

Η Τουρκία είναι έξω από το πρόγραμμα F-35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F-16, σε έναν βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;».

«Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα ναυπηγεία. Παραλάβαμε δύο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το Πολεμικό Ναυτικό δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δύο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές.

Και έρχομαι στο θέμα της ΕΑΒ. Αυτή που μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας, που δεν μπορούσε να επισκευάσει τα αεροπλάνα. Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 στελέχη. Νέα παιδιά, εξειδικευμένο προσωπικό με καλύτερες απολαβές. Και σήμερα η ΕΑΒ λειτουργεί.

Εσείς τι κάνατε: Δώσατε 500 εκατ. να αναβαθμίσετε αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μένα. Αναγκαστήκαμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα γιατί είχαμε συμβατική υποχρέωση.

Στο θέμα του προσωπικού. Πραγματικά δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη. Αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο που υλοποιούμε κάτι που υποσχεθήκαμε πέρυσι, εσείς τι να μας πείτε που είχατε τάξει 20 δισ. και τελικά βάλατε 50 φόρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί δικών σας ημερών. Όλοι εκφράσαμε τη συγκίνηση για την πτώση του Phantom. Όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Εμείς το αλλάξαμε και αυτό…

Θα καταθέσουμε την πρότασή μας για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ό,τι πούμε βέβαια εμείς, εσείς θα το δώσετε επί τρία…».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική την ιστορία για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Και εγώ είχα αποχωρήσει κάποτε, το οποίο θεωρώ λάθος. Ωστόσο το 2019, το βράδυ των ευρωεκλογών, χάσατε με 10 μονάδες διαφορά και λέτε ότι υπάρχει δυσαρμονία, προκηρύσσω εκλογές.

Έλα όμως που είχατε μια εκκρεμότητα. Τον Ποινικό Κώδικα. Λέτε, δεν κρατάμε τη Βουλή ανοικτή που μετατρέπει, μεταξύ άλλων, τις υποκλοπές από κακούργημα σε πλημμέλημα; Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λέει και ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλετε να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Ωραία. Θα πρέπει όμως μετά να το εξηγήσετε όταν επιστρέψετε μετά τις εκλογές. Τι θα πείτε για τους μισθούς των αξιωματικών; Ότι δεν το ψηφίσαμε γιατί απείχαμε; Είναι αυτή στάση υπεύθυνου κόμματος;».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε: «Επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές. Έχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο.

Μας λέτε για την έκθεση του Economist. Έλα όμως που, παρά τις αδυναμίες μας, μάς ανέβασε 9 θέσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα. Είπαμε ότι η ανάδειξη των υποκλοπών είναι το πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζεται μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6, όπως μας λέτε».

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

Με αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, την ελληνική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα, αλλά και την επικοινωνία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Ήδη το πρώτο C-130 έχει φθάσει στην Τουρκία, είναι σίγουρο όμως πως θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με νόημα πως «κάθε τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή μάς υπενθυμίζει πως ως πολιτεία πρέπει να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στον χαμό των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας με το μοιραίο Phantom, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητιέται στη σκιά αυτού του θλιβερού δυστυχήματος, τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις».

«Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2024

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθεται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

«Οι απόφοιτοι ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο Πολεμικό Ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η Εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της, με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους, που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι, θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η/1/2024».

Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Κύριε Τσίπρα, καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μια πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα, αλλά και εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η απόφαση σας σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διάταξη για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Που είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες» ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα του είπε: «διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Αναφερόμενος στην συνέχεια στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές είπε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

Το δίλημμα των εκλογών είναι, προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;

«Η κυβέρνησή θα επιμείνει στην τροπολογία της και είναι ανοιχτή σε σημειακές αλλαγές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις εκλογές. «Η κυβέρνηση φθάνει στο τέλος της συνταγματικής της θητείας» σημείωσε και τόνισε πως «οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της ΝΔ και μια δικιά σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» είπε αναφέροντας ότι δεν το έκανε όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα.

«Δεν το έκανα γιατί επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτό που έλεγα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον τετραετή κύκλο τους».

Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτή η συνέχεια μας δίνει αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα για όλους»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν ξεκινήσαμε με το σύνθημα Μένουμε Ευρώπη, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς έχουμε όραμα για την Ελλάδα του 2030, από εσάς δεν έχω ακούσει τίποτα».

«Κύριε Τσίπρα το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Και να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για την παράταξη μας. Δημοκρατία έχουμε και την θωρακίζουμε.

Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αναθεωρήστε τη στάση σας και γυρίστε στα έδρανα της Βουλής. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε στα μάτια των πολιτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

 • Εσείς επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω την ωδύνη μου για τα πολλά θύματα των ισχυρότατων σεισμών που πλήττουν από χθες την Τουρκία.
 • Όπως γνωρίζεται και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και δηλώσαμε την διάθέση των ελληνικών δυνάμεων για παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή
 • Ομάδα της ΕΜΑΚ ήδη επιχειρεί σε σεισμόπληκτη περιοχή της Τουρκίας
 • Θα χρειαστεί μεγλαή κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας
 • Πρωτίστη ανάγκη να επενδύουμε στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας
 • Η σημερινή συνεδρίαση αφορά σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο της Εθνικής Αμυνας
 • βαραίνει ακόμα η απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας
 • τους αποχαιρετήσαμε όλοι με ενότητα σε δύο τελετές γεμάτες θλίψη και αξιοπρέπεια
 • θα ήταν πολύ σημαντικό αν το ίδιο κλίμα θα μπορούσε να υπάρχει και τώρα
 • για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Θωρακίζουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της
 • Το νομοσχέδιο ρυθμίζει σημαντικές εκκρεμότητες για τις ενοπλες δυνάμεις Το νομοσχέδιο ρυθμίζει σημαντικές εκκρεμότητες για τις ένοπλες δυνάμεις
 • Λογαριασμοί πρόνοιας στις ένοπλες δυνάμεις
 • καταργούνται οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί το 2012
 • στις οικονομικές ενισχύσεις προστίθενται τρεις ακόμα
 • αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα να μην φορολογούνται καθόλου
 • Ερχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2024
 • Δεν θα το ψηφίσετε σήμερα κύριε Τσίπρα; Θα αποσυρθείτε;
 • Αρνείστε να τοποθετηθείτε
 • Σας το λέω ανοιχτά δεν προσβάλετε τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα αλλά προσβάλει εκείνους που σας ψήφισαν
 • Μήπως είναι μία πρόωρη αποδοχή ήττας;
 • τελικά δίνεται τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία
 • η χώρα το 2023 δεν θέλει να ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις
 • είχα προειδοποιήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο
 • Κάποιοι δεν αλλάζουν
 • Ακούω τις δηλώσεις στελεχών σας περί πραγματικής νομιμότητας
 • Στις απειλές ότι τη 2η φορά θα είναι με το καλό ή με το άγριο
 • Η' τις αθλιότητες περί εκβιασμού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ
 • Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας
 • Κύριε Τσίπρα οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους και όχι απεργούς
 • Να επιλέξετε την αντιπαράθεση με θέση και όχι με φωνές
 • εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες
 • διαλέξτε άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ
 • Εσείς επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς
 • Το μπλόκο στο κόμμα κασιδιάρη εμποδίζει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς
 • Οι Ελληνες πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μία τετραετία ΝΔ και μία δική σας, γι αυτό αφήστε τις ειρωνείες στην άκρη.
 • Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις
 • Οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν το θεσμικό τους κύκλο και είμαι συνεπείς σε αυτά που έλεγα
 • Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά και να είναι πιο ισχυρή
 • Μπορούμε να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα υλοποιήσαμε. Αυτά που είπαμε τα κάναμε
 • Στην προεκλογική περίοδο θα μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την
 • Μία Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα
 • Γιατί αν ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη, σήμερα είμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη
 • Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δύο 4ετίες και ένα όραμα για την Ελλάδα του 2030.
 • θυμόμαστε τι κάνατε στο μεταναστευτικό εσείς και οι πολίτες ξέρουν τι κάναμε εμείς.
 • Κύριε Τσίπρα το πραγματικό ερώτημα δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία
 • Να είστε πιο προσεκτικός με την παράταξη που έβαλε τη χώρα στη Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη
 • Το δίλημμα είναι Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω
 • Ρισκάρουμε μία νέα περιπέτεια
 • Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ
 • Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα
 • Θα σας καλέσω κ.Τσίπρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Να γυρίσετε στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων
 • Είναι καιρός να ξεφύγετε από τη σκιά του παρελθόντος
 • Επιτέλους να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας. Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί
 • Η κοινωνία ζητάει θέσεις και όχι κραυγές
 • Δική σας επιλογή θα είναι να μείνετε μόνοι σας στο περιθώριο
 • Εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να στοχεύουμε ψηλά
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ