Πέρασε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός 2020 -Μητσοτάκης: Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης, δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Πέρασε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός 2020 -Μητσοτάκης: Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης, δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστεί για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2020. Δίπλα του ο Χρ. Σταϊκούρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστεί το Σώμα για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2020-Φωτογραφία: Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, μετά την σχετική ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής ο προϋπολογισμός - που υπέχει ψήφο εμπιστοσύνης - εγκρίθηκε με 158 «ναι», και 139 «όχι» επί συνόλου 297 ψηφισάντων.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 "παρών") ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ψήφισε όχι σε όλα. Σε δήλωσή του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, για το θέμα των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα Εθνικά μας θέματα περίοδο ,αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε με τη μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έβγαλε και σέλφι με υπουργούς μετά την έγκριση του προϋπολογισμού 2020
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έβγαλε και σέλφι με υπουργούς μετά την έγκριση του προϋπολογισμού 2020 -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Συγχαρητήρια από υπουργούς και βουλευτές στον πρωθυπουργό για την έγκριση του προϋπολογισμού
Συγχαρητήρια από υπουργούς και βουλευτές στον πρωθυπουργό για την έγκριση του προϋπολογισμού -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.-

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ελαφρύνσεις και ευνοϊκά μέτρα για τη μεσαία τάξη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υπουργοί χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ΗΣ
Οι υπουργοί χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020, ανακοίνωσε ένα ακόμα θετικό μέτρο στο πλαίσιο της μείωσης των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο. Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του επόμενου Αυγούστου.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε: «Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εσπευσε να προσθέσει μάλιστα με νόημα: «Εμείς ξέρουμε… Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από εκείνους» για να σημειώσει: «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη».

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού, εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή απώλειας εξουσίας

Ο πρωθυπουργός εξακολούθησε με μπηχτές κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από κάποια μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω ήταν η απώλεια της εξουσίας. Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια».

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα είστε παραγωγός απάτης

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για προϋπολογισμό απάτης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η λέξη απάτη είναι απαγορευμένη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσίπρα δεν είστε ανιχνευτής απάτης, Είστε παραγωγός απάτης» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τον προϋπολογισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τον προϋπολογισμό -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε όσα έλεγε προεκλογικά: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Μητσοτάκης: «Ο προϋπολογισμός διορθώνει αδικίες, ανοίγει δρόμο για επενδύσεις και δουλειές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα για τον προϋπολογισμό 2020
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα για τον προϋπολογισμό 2020 -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

«Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» είπε.

Οπως θα πει ο πρωθυπουργός ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί  κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς.

«Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει» θα πει και θα ανακοινώσει: «Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Μητσοτάκης: Λογιστική και ολέθρια αλχημεία τα «υπερπλεονάσματα» ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

Οι βουλευτές της ΝΔ, όρθιοι, χειροκροτούν τον πρωθυπουργό που ανεβαίνει στο βήμα
Οι βουλευτές της ΝΔ, όρθιοι, χειροκροτούν τον πρωθυπουργό που ανεβαίνει στο βήμα -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Τσακίσατε τις ελληνικές επιχειρήσεις . Τσίπρα

Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός. "Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις" είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε μείωση των πλεονασμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων. Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ. τόνισε. Οι πολίτες σας μαύρισαν υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. "Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές" είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Για την στάση του μετρό: Ερχεται ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία

Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα για τον προϋπολογισμό 2020
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα για τον προϋπολογισμό 2020 -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη , κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά.

Για ΔΕΗ: Θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Είπε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Προϋπόθεση για κάθε συζήτηση να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα. «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων» είπε.

«Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι  να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ