Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων -Γεύμα με ηγέτες και Τραμπ αύριο, στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων -Γεύμα με ηγέτες και Τραμπ αύριο, στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Σε έναν μαραθώνιο διπλωματικών κινήσεων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και την αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην επιχείρηση διεθνοποίησης του ζητήματος και της οικοδόμησης συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκμεταλλευθεί όλα τα διεθνή φόρουμ και τους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα, προκειμένου να αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μητσοτάκης θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στον Τραμπ

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών που ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Και αυτό μόλις έναν μήνα πριν την επίσημη επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον, στις 7 Ιανουαρίου.

Κυβερνητικά στελέχη έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού, μία ημέρα πριν την Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως ένας «σημαντικός σύμμαχος», ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται «η εμπέδωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας των δύο χωρών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πιθανή επαφή Μητσοτάκη με Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων οι Μακρόν και Μέρκελ, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι προγραμματισμένο ή να αποτελεί επιδίωξη της ελληνικής πλευράς. Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια, όμως η Αθήνα δεν αποκλείει τον διάλογο καθώς αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την επίλυση των εντάσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναμένεται να σφραγιστούν από μια διπλωματική μάχη με επίκεντρο την συμπεριφορά της Τουρκίας και μια σειρά χωρών να βρίσκονται απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Κάθε μια για διαφορετικό λόγο, ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί φαίνεται να εξυπηρετεί της επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς που επιθυμεί να σταλεί ένα σαφές μήνυμα. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει ανοιχτά το ζήτημα καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Η στάση της Γαλλίας κρίσιμη για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε αυτό το μπραντ ντε φερ με την Άγκυρα καθοριστική κρίνεται η στάση της Γαλλίας καθώς είναι πρόσφατη η αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μακρόν, στον οποίο συνέστησε «να εξετάσει αν έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του», ενώ και η Ιταλία συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες για τις εμπρηστικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε την Ρώμη όπου συζήτησε το θέμα με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Κόντε, ενώ είχε τηλεφωνική επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που αναγνωρίζει μεν τα προβλήματα, αλλά δεν θέλει να έρθει στα άκρα με την Άγκυρα. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στην γερμανική Βουλή χαρακτήρισε την Τουρκία «δύσκολο, αλλά αναγκαίο εταίρο» και υποστήριξε ότι «είναι γεωστρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ η παραμονή της Τουρκίας στους κόλπους του». Διπλωματικές πηγές, περιγράφοντας την κατάσταση, εκτιμούν ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν είναι ευτυχής με την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά, και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τσακωθεί μαζί της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικριτικές αναμένονται οι χώρες της Βαλτικής-Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- καθώς η Άγκυρα μπλοκάρει την στρατιωτική τους αναβάθμιση, γεγονός που έχει ενοχλήσει έντονα, για στρατηγικούς λόγους και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατη είναι η κρίση που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την αγορά των ρωσικών S-400, την στιγμή που μέσα ενημέρωσης από την Μόσχα επιμένουν πως είναι πιθανή η αγορά νέας παρτίδας του πυραυλικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η τελική στάση της Ουάσινγκτον θα καθορίσει, εν πολλοίς, τα αποτελέσματα της Συνόδου και το μήνυμα που θα σταλεί στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ