Τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» καθώς και τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας, παρουσίασε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε πως το «Σπίτι μου ΙΙ» αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του ήδη επιτυχημένου πρώτου προγράμματος.
«Το πρόγραμμα έχει ήδη απορροφήσει το 40% του συνολικού του προϋπολογισμού, μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι 6.500 οικογένειες όχι μόνο έχουν πάρει έγκριση δανείου για συγκεκριμένο ακίνητο που επέλεξαν, αλλά και βρήκαν το ακίνητο που ήθελαν. Συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για αιτήσεις, μιλάμε για πραγματικά βήματα προς την ιδιοκατοίκηση», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Και υπογράμμισε ότι «μια οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 32.000 ευρώ μπαίνει στο πρόγραμμα και αγοράζει σπίτι με δόση δανείου πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωνε. Είναι η πρώτη φορά που η στεγαστική πολιτική έχει τέτοιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα».
Αναφερόμενη στην επίδραση του προγράμματος στην αγορά, η υπουργός τόνισε «Η γρήγορη απορρόφηση του Σπίτι μου ΙΙ, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι μέχρι πρότεινος κλειστά ακίνητα, έχουν πλέον μπει στην αγορά».
Help desk για την ψηφιακή κάρτας αναπηρίας
Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου, στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (help desk) για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία παρέχει άμεση βοήθεια για οποιοδήποτε τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα που σχετίζεται με την έκδοση και τη χρήση της κάρτας. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο help desk, καλώντας στο 210 300 7606, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00–17:00.
Αναφορικά με το help desk για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επισήμανε ότι «Μέχρι πρόσφατα, τα άτομα με αναπηρία ήταν υποχρεωμένα να αποδεικνύουν την αναπηρία τους κάθε φορά που επιθυμούσαν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, πολιτιστικούς χώρους ή μέσα μεταφοράς. Η διαδικασία αυτή, ήταν προσβλητική απέναντι στα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα τόσο του ατόμου με αναπηρία όσο και του συνοδού του.»
«Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι. Όπως θεσπίσαμε τον Προσωπικό Βοηθό και προχωρήσαμε στην Πρώιμη Παρέμβαση για το φάσμα του αυτισμού, έτσι συνεχίζουμε ώστε η ισότητα στην καθημερινότητά τους να είναι αυτονόητη. Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς εμπόδια», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.