Μιχαηλίδου: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω -Στόχος να επισκεφθώ όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας - iefimerida.gr

Μιχαηλίδου: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω -Στόχος να επισκεφθώ όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας

Δόμνα Μιχαηλίδου
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: Facebook / Δόμνα Μιχαηλίδου - Domna Michailidou
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δομές παιδιών, ηλικιωμένων και αναπηρίας, στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι επισκέψεις της κυρίας Μιχαηλίδου έγιναν στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με τοπικούς και θεσμικούς φορείς.

Η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέφθηκε κοινωνικές δομές ηλικιωμένων, συμμετείχε σε νέες δράσεις υποστήριξης εφήβων και ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες ένταξης πολιτών με οπτική αναπηρία σε πολιτιστικά δρώμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και πρόεδροι κοινωνικών δομών από όλη τη χώρα επισκέφθηκαν μια κοινωνική δομή, δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξη της Πολιτείας στους πιο ευάλωτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς επισκέφθηκαν τη δομή του Αγίου Παντελεήμονα, της ιστορικότερης δομής χρονίως πασχόντων στη χώρα.

Μιχαηλίδου: Εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς στους ανθρώπους με αναπηρία

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, είμαστε όλοι μαζί δίπλα στους συμπολίτες μας. Δεν αφήνουμε κανένα μόνο, κανέναν πίσω. Υπουργοί, γενικοί γραμματείς, αλλά και πρόεδροι των δομών μας επισκεφθήκαμε τον Άγιο Παντελεήμονα, συζητήσαμε με όλους τους ωφελούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους, που, κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κράτησαν υγιείς και ζωντανούς όλους όσοι φιλοξενούνται στη δομή. Τους ευχαριστούμε όλους», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου μετά το τέλος της επίσκεψης.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε η υφυπουργός με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, συζήτησαν για την πορεία των κοινών τους δράσεων. Ειδικότερα, η κ. Μιχαηλίδου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του πρώτου προσβάσιμου πάρκου, έργου που παραχωρήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο, ώστε σύντομα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, αλλά και παιδιά με αναπηρίες, να μοιράζονται το παιχνίδι. Επιπλέον, συζήτησαν την πορεία των δράσεων στέγασης ευάλωτων ομάδων που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το υπουργείο Εργασίας, έργα όπως η «κοινωνική κατοικία» και το «στέγαση και εργασία», που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας προσβασιμότητας του Μεγάρου σε άτομα με οπτική αναπηρία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεσμεύτηκε, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Μέγαρο Μουσικής, να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και εκπαίδευση, ώστε άτομα με τυφλότητα να απολαμβάνουν τις παραστάσεις της πόλης.

Η υφυπουργός δήλωσε: «Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Δεν είναι πολυτέλεια για κανέναν. Γι' αυτό, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στη πολιτιστική ζωή της συμπρωτεύουσας».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου πραγματοποίησε επίσκεψη και σε σούπερ μάρκετ Μασούτη, που βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Τυφλών και αποτελεί το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, το οποίο είναι λειτουργικό για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Ξεναγήθηκε στους χώρους του καταστήματος από άτομο με οπτική αναπηρία και τον σκύλο βοηθό του και κατανόησε πως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν εύκολα να πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Η υφυπουργός, κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το «Άσυλο του Παιδιού», το οποίο για περισσότερο από 100 χρόνια παρέχει υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε ευάλωτα παιδιά από όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πρότυπο Κέντρο Νεότητας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί, καθημερινά παρέχεται υποστήριξη, αλλά και δημιουργική απασχόληση σε νέες και νέους της περιοχής που έχουν συναντήσει προβλήματα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μαζί με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου, συζήτησαν με τις νέες και τους νέους, που τους εξέφρασαν το πόσο θετική επίδραση έχει στην ζωή τους η συμμετοχή τους στο Κέντρο Νεότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου συμμετείχε στην εκδήλωση «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη ΔΕΘ και συντόνιζε ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Κατά τη διάρκεια την ομιλίας της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρία. Τους εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς. Στόχος μας να επαναπροσδιορίσουμε την Πρόνοια ως έναν ενεργητικό μοχλό προώθησης αλλαγών στην κοινωνία προς όφελος των πλέον ευάλωτων. Γι' αυτό, με μικρά αλλά και μεγάλα βήματα, χτίζουμε μια κοινωνία στην οποία η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη είναι μονόδρομος», σημείωσε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ο Νικόλαος Γκαγκούλης, μέλος της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Τυφλών, χειριστής σκύλου οδηγού, και ο Νικόλαος Κουφογιώτης, λογιστής, εκπαιδευόμενος του Συλλόγου Περπατώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ