Μη κρατικά ΑΕΙ: Η ιστορική τομή, οι άγριες κόντρες, οι πιρουέτες και η... καθυστέρηση - Όσα έγιναν στη Βουλή - iefimerida.gr

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η ιστορική τομή, οι άγριες κόντρες, οι πιρουέτες και η... καθυστέρηση - Όσα έγιναν στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αριστερά οι Κ. Πιερρακάκης, Π. Μαρινάκης, Μ. Βορίδης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αριστερά οι Κ. Πιερρακάκης, Π. Μαρινάκης, Μ. Βορίδης-Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο βήμα στην πολιτική μάχη για τις επικείμενες ευρωεκλογές, έγινε και επίσημα στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την εγκαθίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. 

Μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών, το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν ενώ οι 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Με ευρύτερη πλειοψηφία, πάνω από 180 ψήφους, ακόμα και με πάνω από 200 ψήφους πέρασαν αρκετά άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία της ψηφοφορίας καθυστέρησε λόγω… Πλεύσης Ελευθερίας. Επί σχεδόν δύο ώρες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τις βουλευτές Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου, διάβαζε ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου! Ψήφισε τελικά γύρω στις 11:15.

Πιερρακάκης: Ξεκινά ιστορική αλλαγή, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη

"Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή" τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την "ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα".

"Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας" είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα "να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

"Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος" προσέθεσε.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως "ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα" και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: "Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη" τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην εκπαίδευση

Σε μια συζήτηση επί ενός ζητήματος που κατά καιρούς έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις και αποτελώντας διαιρετική τομή για την τοποθέτηση των κομμάτων στον πολιτικό χάρτη, οι αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους απέναντι στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια ριζική τομή στην εκπαίδευση, μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Όπως είπε, το 85% των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου, αφορούν στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αθροιστικά αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητοστάκης έστειλε μηνύματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, κατηγορώντας την Στέφανο Κασσελάκη πως ουσιαστικά αναγκάστηκε να συνταχθεί με την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο ίδιος, έχει αποφοιτήσει με υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν το university of Pennsylvania, ερχόταν στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι, να μην γίνει αυτό. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Οι οβιδιακές μεταστροφές Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός πάντως κατά την τοποθέτηση του πίεσε ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως η στάση που κρατάει ειδικά στο ευαίσθητο ζήτημα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων είναι επαμφοτερίζουσα. Έτσι έκανε λόγο για οβιδιακές μεταστροφές της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας πως ήδη έχει αλλάξει 4 φορές στάση:

  • Πρώτη τοποθέτηση στις 20/12 αφού είχε δημοσιευθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, όχι σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο είπατε κ. Ανδρουλάκη «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αρκεί το νομοσχέδιο», προσέξτε, μιλούσαμε για νομοσχέδιο, «να μην είναι σε βάρος των δημοσίων».
  • Δεύτερη τοποθέτηση, στις 12/2 λέτε: «Σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό μοντέλο». Εμένα πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο. - Αλλά δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τις πιρουέτες σας.

Τρίτη τοποθέτηση, 22/2/24 λέτε «Τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε» -αφού «δεν θα σταθούμε εμπόδιο», «δεν θα το ψηφίσουμε»- «γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει δημόσιο πανεπιστήμιο». Βέβαια αυτό το είπατε χωρίς να έχετε δει τον νόμο, γιατί ο νόμος κατατέθηκε δύο μέρες μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τέταρτη τοποθέτηση λέτε: «συμφωνούμε με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος'», το οποίο δεν το είχατε θυμηθεί στην αρχή.

Αν το πρόβλημά σας με το νομοσχέδιο ήταν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να νομοθετήσουμε διότι υπάρχει καθολική συνταγματική απαγόρευση, γιατί δεν το είπατε εξ αρχής; Το είπατε τρεις μήνες μετά. Μετά θυμηθήκατε λοιπόν το άρθρο 16, γιατί αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι διευθέτηση συμφερόντων. “Τώρα συγγνώμη, τα media σας φταίνε, κ. Ανδρουλάκη; Εδώ έχουμε ζαλιστεί όλοι. Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις. Πολύ πιο έντιμο να πείτε ''κοιτάξτε, εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μία θέση: θέλουμε να πάμε κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα. Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση. Λέμε όχι σε όλα. Κατά συνέπεια λέμε όχι και σε αυτό''. Είναι μία πολιτική θέση καθαρή, μπορώ να την καταλάβω, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα μέσα για να κρύψετε τις δικές σας χτυπητές αδυναμίες», είπε χαρακτηριστικά

Sugar daddies και αντικομμουνισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη και τη φράση του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως οι φοιτήτριες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα τους, αναγκάζονται να αναζητήσουν sugar daddies.

«Υπέθεσα, κύριε γενικέ γραμματέα, ότι ζητήσατε νωρίτερα τον λόγο εκτάκτως για να ζητήσετε συγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί για αντικομμουνισμό, κάθε φορά που “αναδεικνύουμε τις προκαταλήψεις σας».

«Ισως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά που περιγράψατε χθες. Αλλά ευτυχώς, για όλους μας, τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η Ιστορία”, είπε και πρόσθεσε: ”δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονισμού, όταν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο μιλάτε κατά των γυναικών με άθλια σεξιστικά σχόλια και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε συγγνώμη, έκανα λάθος. Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πιερρακάκης τρόλαρε Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, απάντησε τόσο στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αρχικά σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, πως δεν θα ευδοκιμήσει ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο υπουργός Παδείας σχολίασε απάντησε πως «να μοιραστώ την ανακούφισή μου. Αν έχει την ίδια μοίρα με την δημόσια τοποθέτησή του πριν από το συνέδριό σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας».

Ωστόσο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε με σκωπτικό τρόπο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που νωρίτερα έκανε λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης «που διαγκωνίζονται ποιος είναι πιο γνήσιος εκπρόσωπος του γενιτσαρικού τάγματος της Νέας Δημοκρατίας».

«Η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία και τη διαφωνία σε επίπεδο στελεχών του είναι η χαρακτηριστικότερη όλων», σημείωσε με νόημα ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To ΠΑΣΟΚ ξαφνικά βάζει προϋποθέσεις και για την αλλαγή του άρθρου 16

Η κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε καθώς το κόμμα της αντιπολίτευσης θέτει προϋποθέσεις για τη στήριξη της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να επιτραπεί και στη χώρα μας η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Όπως δήλωσε από την Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση (απαιτούνται 180 ψήφοι στην προτείνουσα ή την αναθεωρητική Βουλή) θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να συζητήσει για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προωθηθούν.

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις, σας λέω το εξής, για να είμαστε καθαροί: Η συναίνεσή μας στη συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα» είπε ο Δημήτρης Μάντζος στην τοποθέτησή του ,απαντώντας στην αποστροφή Βορίδη, ο οποίος μίλησε για αναθεώρηση του 16 για μη κρατικά, χωρίς το μη κερδοσκοπικά. «Δεν απάντησε ο Βορίδης» σχολίαζαν στη Χ. Τρικούπη.

Πιερρακάκης: Κάνετε και έκτη κυβίστηση

Στον Δημήτρη Μάντζο απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως το ΠΑΣΟΚ κάνει και έκτη κωλοτούμπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή τη στιγμή βιώσαμε την 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μάντζο, μας είπατε ότι αν είναι προτείνουσα αυτή η Βουλή θα καταψηφίσετε την αναθεώρηση του άρθρου 16, επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Κατ' αρχάς, ευχαριστούμε που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση ξανά. Κατά δεύτερον, λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου σήμερα. Αυτό, οφείλω να πω ότι με δεδομένη τη θετική σας στάση για τη συνταγματική αναθεώρηση που λέγατε πριν, επικυρώνει το γιατί, εφόσον υπήρχε ζωτικός χώρος, συνταγματικός χώρος για την αναγνώριση παραρτημάτων, το πράξαμε. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να περιμένει το πότε θα μπορούσατε, εν τέλει, διαμορφώνοντας την εσωτερική σας ισορροπία, να συμφωνούσατε» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Η γνωμοδότηση Βενιζέλου-Σκουρή, Αλιβιζάτου και Μανιτάκη προέβλεπαν και τη δυνατότητα εγκατάστασης και κερδοσκοπικών παραρτημάτων. Εμείς, όμως, εδώ φέραμε έναν νόμο που μιλάει για μη κερδοσκοπικές δομές. Δεν υπάρχει η λέξη ''θα'' στην πολιτική που επιλέξαμε, υπάρχει η λέξη ''να''. Ιδού, λοιπόν. Στο Σύνταγμα, απ' ό,τι φαίνεται, επιλέξατε να το συζητήσουμε το 2027. Όπως λέει και η διαφήμιση που ακούγαμε μικροί, "στο Βιλαμπάχο ακόμη τρίβουν..."».

Νωρίτερα, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Ανδρουλάκη, από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις». Ενώ είχε καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί από τώρα αν θα συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίθεση Βορίδη στο ΠΑΣΟΚ: Ζητούν μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά τα καταψηφίζουν

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή της στάσης του στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εξαπέλυσε και ο υπ. Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Λίγη ώρα μετά τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος (να συμφωνηθεί πρώτα το περιεχόμενο της αναθεώρησης), ο υπουργός Επικρατείας, είπε: “Σήμερα το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς όμως δεν τα ψηφίζετε. Παρεμπιπτόντως, έχετε προβάλει και ενστάσεις ουσίας και μιλάτε για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όταν η συνταγματική διάταξη θα λέει για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά αυτά δεν θα ισχύουν τότε. Ισχύουν μόνο σήμερα. Είστε πλήρως αναξιόπιστοι κι εγκλωβισμένοι στις μικροκομματικές τακτικές σας. Σε ένα μεγάλο ζήτημα έχετε δυστυχώς οδηγηθεί εκεί.”.

Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για το περιεχόμενο της νέας διάταξης λόγω της φύσης της αναθεωρητικής διαδικασίας. “Προτείνουσα Βουλή είναι η παρούσα. Προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση στην επόμενη. Το έχουμε έτσι γιατί μεσολαβούν εκλογές και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα των ψηφοφόρων. Ξέρουν και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική βουλή. Δεν σας νοιάζουν όλα αυτά”, είπε.

ΠΑΣΟΚ: Θέλουμε μη κρατικά ΑΕΙ με συναινετική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αργά το βράδυ της Παρασκευής, απάντησε στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, υποστηρίζοντας ότι μαρτύρησε την απάτη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν "μη κερδοσκοπικά" παραρτήματα», τονίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τυπου του ΠΑΣΟΚ στην οποία προσθέτει πώς «κλείνουν το μάτι στα funds ότι σε τέσσερα χρόνια θα μπορούν απροκάλυπτα να ασκούν την ακραία κερδοσκοπική τους δραστηριότητα».

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι παραμένει αταλάντευτα στη θέση του για ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και συνδιαμόρφωση του κειμένου του Συντάγματος με βάση μια συναινετική και ουσιαστική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή.

«Η ομοβροντία αναπαραγωγής της κυβερνητικής προπαγάνδας σε συνδυασμό με τη φίμωση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το προεδρείο της Βουλής στο κλείσιμο της συνεδρίασης, επιβεβαιώνουν τις άγαρμπες κυβερνητικές μεθοδεύσεις» καταλήγει η Χ. Τρικούπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ