Για το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον έλεγχο επιδοτήσεων και τη συμμετοχή των αρμόδιων αρχών, μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 FM.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , «ο πρωθυπουργός έθεσε ένα πλαίσιο, το οποίο θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες». Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, προβλέπεται η εμπλοκή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας πως δεν είναι αρμοδιότητά τους να αποφανθούν αν κάποιο πρόσωπο έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.
Αυτό που μπορούν να κάνουν, πρόσθεσε, είναι να εντοπίζουν περιπτώσεις όπου δόθηκαν επιδοτήσεις που δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα κριτήρια, να αναζητούν τα ποσά αυτά και να προχωρούν στους σχετικούς καταλογισμούς.
«Αυτό είναι ποινικό. Προφανώς θα γίνει, αλλά δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Αν κάποιος πήρε αυτό που λέμε μίζα, ένας δηλαδή μια εταιρία, πήρε λεφτά τα οποία δεν έπρεπε να πάρει, αυτό είναι ποινικό αδίκημα» συμπλήρωσε.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Βορίδη
Για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και την πολιτική ευθύνη ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες πήρε κάποιες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή καθ' εαυτή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι έχουν διαπράξει κάτι κακό οι βουλευτές οι οποίοι παραιτήθηκαν από υφυπουργοί, αλλά μόνο για πολιτικούς λόγους, το οποίο δείχνει και μια διάθεση ευρύτερη λόγω του ότι κάποιες συνομιλίες θεωρήθηκε ότι δεν συνάδουν με την κυβερνητική ιδιότητα του υπουργού ή του υφυπουργού, εν προκειμένω, έγιναν αυτές οι παραιτήσεις».
«Του κ. Βορίδη, είναι μια άλλη ιστορία. Ο ίδιος ζήτησε να παραιτηθεί γιατί θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να έχει θέση στην κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει προφανώς σεβαστό και αποδεκτό. Αυτό και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αναληφθεί και σε κομματικό επίπεδο, δείχνει τη βούληση. Ποια είναι η βούληση; Είναι ότι αν θέλουμε να μας ακούει ο κόσμος, αν θέλουμε κάποιος νέος άνθρωπος να ξανασχοληθεί με την πολιτική, πρέπει να βάλουμε μία τελεία, να διαγράψουμε μία νοσηρή λογική. Που να πω κάτι; Κακώς εκπλήσσει - και είναι υποκριτική αυτή η ''έκπληξη" -κάποια κόμματα- εγώ δεν θα εξαιρέσω κανένα-. Και το ξαναλέω είναι ένα πράγμα η πολιτική διάσταση, είναι ένα άλλο πράγμα η ποινική διάσταση που είναι της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.
Για τον Κεφαλογιάννη
Σε ερώτηση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη τόνισε «θεωρώ ότι δεν γεννάται θέμα γιατί είναι από αναφορές τρίτων, οι οποίοι μπορεί να είχαν τον οποιοδήποτε σκοπό να βλάψουν ένα πρόσωπο -και σας μιλάω ως νομικός. Δεν προκύπτει από τις 3.000 σελίδες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία, καμία συνομιλία υπουργού ή κάποιο δεδομένο το οποίο να δείχνει ότι υπουργός ή υφυπουργός -προσέξτε, δεν μιλάω για την πολιτική διάσταση, που είμαι για τις παραιτήσεις- αυτό είναι μια πολιτική διάσταση, ότι κάποιου τύπου συνομιλίες δεν συνάδουν με την κυβερνητική του ιδιότητα. Το ξαναλέω, για να μην παρεξηγηθώ».
«Δεν προκύπτει ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι μέρος αυτής της συμπαιγνίας που ερευνάται και μάλιστα αν δείτε έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας τελευταίες μέρες αρκετές συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν το αντίθετο ακριβώς ότι δεν είχε διάθεση ο ίδιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα και δεν έχει λόγο, δεν χρειάζεται υπερασπιστές ο υπουργός, αλλά εγώ μπήκα και είδα - ο άνθρωπος αυτός εκλέγεται στο Ρέθυμνο και μάλιστα μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, που είναι ουσιαστικά η έδρα που παίρνει η Νέα Δημοκρατία- τα αποτελέσματα στον επίμαχο δήμο που είναι ο δήμος Μυλοποτάμου, στη δημοτική Ενότητα Ζωνιανών» συμπλήρωσε.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος υπογράμμισε ότι «στις τελευταίες εκλογές με σταυρό, που είναι το Μάιο του 2023, εκεί που κατέβαινε ο κύριος Κεφαλογιάννης πρώτο κόμμα βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 41,23% και η Νέα Δημοκρατία πήρε κάτω από το εθνικό της ποσοστό δύο μονάδες 39%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε λίγο πάνω, αρκετά πάνω. Πήρε 17,29%».
Δεν έγινε αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος, λέει ο Μαρινάκης
«Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι αυτοί που πήραν σταυρό στο ΣΥΡΙΖΑ προς Θεού, αλλά αυτοί μας κατηγορούν ότι πήγαμε να αλλοιώσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα με τρεις, τέσσερις, πέντε όσα είναι τα ΑΦΜ χιλιάδες σε όλη την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα το αλλάζουν πολλές φορές.
Η Νέα Δημοκρατία πριν κυβερνήσει παίρνει το ίδιο ποσοστό στα Ζωνιανά με το ποσοστό που παίρνει 39,89% και μάλιστα λίγο λιγότερο. 39,30% παίρνει το Μάιο του 2023, 4 χρόνια μετά. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι δήθεν με τις πρακτικές του 2022 πήγαν να εξαγοραστούν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν το 2019 και το 2023. Γιατί το λέω αυτό; Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε έκανε κάτι. Δεν λέω αυτό. Λέω ότι η σύνδεση μεταξύ κάποιων απατεώνων που ερευνώνται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα και το αφήγημα που το άκουσα από κάποια κόμματα ή υποκόμματα -κομματίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε αλλοίωση του αποτελέσματος, αυτός ο ισχυρισμός είναι εκτός οποιασδήποτε πραγματικότητας είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας» είπε.
Για την κριτική ότι η κυβέρνηση μοίρασε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στους ισχυρούς
Αυτό δεν ισχύει. Πέραν του γεγονότος ότι έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έχει απαντήσει αναλυτικά ο κ. Παπαθανάσης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάρει και τη μερίδα του λέοντος των ΕΣΠΑ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο των τελευταίων δεκαετιών. Για να τα πάρουμε με τη σειρά, η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται και σε μεγάλες και σε μεσαίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει στο σπίτι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Γιατί; Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, στα δημόσια σχολεία και όχι μόνο, αλλά και σε κάθε δημόσιο σχολείο και θα επεκταθεί και σε όλες τις τάξεις. Είναι τα πάνω από 80 νοσοκομεία που ανακαινίζονται και κάθε εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας πηγαίνει και σε μία νέα πτέρυγα ενός νοσοκομείου, δημόσια νοσοκομεία. Τα πάνω από 150 κέντρα Υγείας. Είναι το πρόγραμμα Αιγίς, είναι τα drones που πετάνε από πάνω μας για να μπορούμε να έχουμε σε 2, σε 3, σε 5 λεπτά ρίψεις σε μία νέα εστία.
Για την κατανομή των χρημάτων – πώς έχουν δοθεί
Έχουν γίνει συνεντεύξεις Τύπου από τον κύριο Παπαθανάση. Είναι προφανές ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός τα έχει απαντήσει αυτά και στο παρελθόν… Στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα υπόλοιπα προγράμματα. Το ξαναλέω, με λεφτά τα οποία δεν είχαν πάρει ξανά και πρέπει να πάρουν και περισσότερα. Στηρίζονται με φοροελαφρύνσεις, στηρίζονται με το ψηφιακό κράτος. Και να πω και κάτι; Επειδή ποινικοποιούμε και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν ένα αφήγημα για το Ταμείο Ανάκαμψης σε λογική «καφενειακή» φημών που δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι μεμπτό… Σαν να ακούω κάποιες φωνές, πολιτικές της αντιπολίτευσης, εν είδει προπονητή της εξέδρας, όπως έχω πει ξανά, «θα δεις τι θα γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Δεν υπάρχει καμία από όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπου να υπάρχει κάτι το οποίο να μην έχει ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Ένας διαγωνισμός που να μην έχει ελεγχθεί… Πήγαμε από την αντιπολίτευση του ξυλολίου και τη συγκάλυψη του ξυλολίου, η οποία δεν πέτυχε…Τώρα πάμε στην αντιπολίτευση του «θα δεις τι έχει να βγει τις επόμενες ημέρες». Δεν έχει δράκο το παραμύθι.