Μαργαρίτης Σχοινάς: Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται όλων των προσπαθειών - iefimerida.gr

Μαργαρίτης Σχοινάς: Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται όλων των προσπαθειών

Συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοίνα με την Τζόρτζια Μελόνι
Συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοίνα με την Τζόρτζια Μελόνι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των όλων προσπαθειών» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς συναντήθηκε στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και θα πάρει μέρος σε εκδήλωση με θέμα «Νέα στρατηγική για τη Μεσόγειο», μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης και υπογράμμισε:

«Στη φάση αυτή, για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των όλων προσπαθειών, με μια αναγέννηση. Πρόκειται για μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, όχι μόνο για τον Νότο, αλλά για όλη την Ένωση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Μαδρίτη, παρά την εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, είναι μέρος της αναγέννησης αυτής».

«Σε ό,τι αφορά όλες τις ανθρωποκεντρικές πολιτικές αρμοδιότητάς μου -από την παιδεία, τον πολιτισμό μέχρι τη μετανάστευση-, η Ιταλία είχε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Την ευχαριστώ και ζητώ να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, κυρίως για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, υπογράμμισε:

«Η διαφαινόμενη λύση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση, η οποία θα καλύπτει τις τρεις πιο σημαντικές πλευρές του, που είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και η αλληλεγγύη. H Αθήνα αλλά και η Ρώμη είναι αγκιστρωμένες σε αυτή την λογική και είμαι πεπεισμένος ότι το νέο σύστημα, αυτό που προσεγγίζουμε τώρα, ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες τους. Σήμερα ευχαρίστησα την Τζόρτζια Μελόνι, διότι έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε. Και τώρα που μας μένει αυτό το τελευταίο, μικρό κομμάτι, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για την συνεχιζόμενη στήριξη της Ιταλίας στη συνολική διευθέτηση».

Σε ό,τι αφορά το καθοριστικό στοιχείο της αλληλεγγύης, ο κύριος Σχοινάς πρόσθεσε:

«Στη συμφωνία που προσεγγίζουμε, έχουμε ένα σπίτι με τρεις ορόφους. Ο πρώτος είναι οι εξωτερικές σχέσεις, ο δεύτερος η διαχείριση των συνόρων, ο τρίτος η αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει πύλη εξόδου από τον όροφο της αλληλεγγύης, καθένας πρέπει να προσφέρει τη συμβολή του. Θα έχουμε, λοιπόν, μια διαρκή, ουσιαστική αλληλεγγύη, με το μείγμα -ακριβώς- που χρειαζόμαστε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας, τέλος, για την αυριανή του συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη και ένα είδος οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πολιτικός μου μέντορας, έλεγε ότι "πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα, για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πηδούν από το παράθυρο". Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω ένα πακέτo προτάσεων με διαφορετικά σημεία για τις νόμιμες διαδρομές, μεταξύ των οποίων θα είναι οι λεγόμενες "δεξαμενές ταλέντων", η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης και η παροχή, σε φοιτητές, της δυνατότητας μετάβασης σε χώρες της Ένωσης», ολοκλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ