Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει το περιβάλλον του νέου πολιτικού του εγχειρήματος, το ενδιαφέρον στρέφεται και στα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν.
- Ο Γιάννης Σαλπέας, με καταγωγή από την Αθήνα, ξεκίνησε ως αθλητής υδατοσφαίρισης στον ΝΟ Βουλιαγμένης και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στη Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική στο Λονδίνο.
- Μετά τις σπουδές του εντάχθηκε στη διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας SALFO & Associates SA, ως μέτοχος και μέλος του ΔΣ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται διεθνώς σε έργα υποδομών, ενέργειας και ανάπτυξης ακινήτων σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
- Το 2017 ίδρυσε τη δική του εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, εστιάζοντας σε έργα που συνδέθηκαν με το πρόγραμμα Golden Visa. Παράλληλα, επεκτάθηκε στον χώρο της εστίασης, συμμετέχοντας σε γνωστά αθηναϊκά εγχειρήματα όπως τα Zurbaran και Gorlomi.
- Η παρουσία του στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί την προσπάθεια διεύρυνσης του νέου εγχειρήματος σε πρόσωπα εκτός των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν γύρω από το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και ο Γιάννης Σαλπέας.
Το όνομά του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ πολιτικό κοινό, είναι όμως αναγνωρίσιμο σε διαφορετικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς κύκλους, από τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις έως την αθηναϊκή εστίαση.
Γιάννης Σαλπέας: Από την υδατοσφαίριση, στη διοίκηση μεγάλων έργων υποδομής
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, συνδέθηκε από μικρή ηλικία με την υδατοσφαίριση. Υπήρξε αθλητής του ΝΟ Βουλιαγμένης, όπου αγωνίστηκε από τα παιδικά του χρόνια, ενώ συμμετείχε και στις Εθνικές Ομάδες Υδατοσφαίρισης των μικρών ηλικιακών κατηγοριών. Αργότερα αγωνίστηκε και στον Απόλλωνα Σμύρνης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια επανεκκίνησης του τμήματος υδατοσφαίρισης του συλλόγου.
Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακό στη Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική στο The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εντάχθηκε στη διοίκηση της SALFO & Associates SA, εταιρείας συμβούλων μηχανικών που συνίδρυσε ο πατέρας του. Σήμερα είναι μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, η οποία έχει αναπτύξει διεθνή παρουσία σε έργα υποδομών, ενέργειας, πολεοδομικού σχεδιασμού και ανάπτυξης ακινήτων. Πέρα από την Ελλάδα, η SALFO διατηρεί παρουσία στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Ομάν και στην Κύπρο, ενώ δραστηριοποιείται και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Από το real estate στα πιο γνωστά στέκια της Αθήνας
Το 2017 ίδρυσε τη δική του εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη ακινήτων, τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές συμμετοχές. Την περίοδο 2018-2020 δραστηριοποιήθηκε στην αγορά ακινήτων του κέντρου της Αθήνας, συμμετέχοντας σε έργα αξιοποίησης που συνδέθηκαν με το πρόγραμμα Golden Visa, σε μια περίοδο κατά την οποία η συγκεκριμένη αγορά βρισκόταν ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της.
Παράλληλα, ανέπτυξε επιχειρηματική παρουσία στον χώρο της εστίασης, συμμετέχοντας σε γνωστά εγχειρήματα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής. Το όνομά του συνδέθηκε με χώρους όπως το Zurbaran, το Iodio, το Gorlomi και πιο πρόσφατα το Voulkanizater.
Παρά τη δραστηριότητά του σε χώρους που συνήθως συνοδεύονται από έντονη δημόσια παρουσία, ο ίδιος προτίμησε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργό δημόσιο πολιτικό ρόλο, ούτε προέρχεται από τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς.
Ο Γιάννης Σαλπέας και το νέο πολιτικό περιβάλλον γύρω από τον Τσίπρα
Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει ενδιαφέρουσα την παρουσία του στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Ανήκει σε μια κατηγορία προσώπων που προέρχονται από τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό χώρο και όχι από την κλασική κομματική διαδρομή. Η παρουσία τέτοιων στελεχών αποτυπώνει την προσπάθεια διεύρυνσης του ακροατηρίου στο οποίο επιχειρεί να απευθυνθεί το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Είναι πατέρας δύο παιδιών και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων, διατηρεί στενή σχέση με τη Χάλκη, την οποία επισκέπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια.
Το αν ο Γιάννης Σαλπέας θα αποκτήσει στο μέλλον πιο ενεργό πολιτικό ρόλο μένει να φανεί. Προς το παρόν, πάντως, αποτελεί μία από τις περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μέσα από μια διαδρομή που ξεκινά από τον αθλητισμό, περνά από τις επιχειρήσεις και την εστίαση και καταλήγει, έστω και έμμεσα, στην πολιτική.
- Oλες οι ειδήσεις
- Το Ιράν διέκοψε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ -Οι απειλές Τραμπ και ο Λίβανος «τορπιλίζουν» τις διαπραγματεύσεις
- Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη: Ο 43χρονος την χτύπησε με γυάλινο μπουκάλι και ξύλο -Τι εξετάζουν οι Αρχές για το κίνητρο
- Ο Τραμπ λέει ότι ο Στάρμερ «θα παραιτηθεί» από πρωθυπουργός της Βρετανίας -«Απέτυχε παταγωδώς σε δύο πολύ σημαντικά θέματα»