Κουτσούμπας: Συνάντηση με τους απεργούς στη «Μαλαματίνα» -«Το δίκιο των εργαζομένων πρέπει να λάμψει» - iefimerida.gr

Κουτσούμπας: Συνάντηση με τους απεργούς στη «Μαλαματίνα» -«Το δίκιο των εργαζομένων πρέπει να λάμψει»

Συνάντηση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα»
Συνάντηση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» / Φωτογραφία: 902.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» βρέθηκε την Παρασκευή (16/9) ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο κ. Κουτσούμπας συνομίλησε με τους απεργούς της «Μαλαματίνας», ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Μάλιστα, έκανε λόγο για «δίκιο των εργαζομένων», το οποίο «πρέπει να λάμψει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Περισσό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους απεργούς, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Νίκος Κεράνης, ζήτησε να συναντήσει και να ενημερώσει τον κ. Κουτσούμπα για τα σχέδια της επιχείρησης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας να δώσει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, προχωρώντας στην επαναπρόσληψη των απολυμένων και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους.

Οι δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα κατά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα»:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό σας, συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και για να έχετε δουλειά και για να αναπτυχθεί εδώ η περιοχή, αλλά κυρίως για να ζείτε περήφανα και αξιοπρεπώς τις οικογένειές σας. Δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να παράγετε αυτόν τον πλούτο, τον οποίο τον λυμαίνονται κάποιοι, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την εξουσία, το χρήμα, για να εκμεταλλεύονται τον εργάτη που παράγει όλο αυτό τον πλούτο. Όπως και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που μιλάμε που δίνει το κρασάκι για να πίνει πάλι ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο ελληνικός λαός στην ελεύθερη ώρα του, με την οικογένειά του, με τους φίλους του στα γλέντια του. Και αυτό εσείς το παράγετε.

Και άρα λοιπόν το ΚΚΕ με τους βουλευτές του, με τις οργανώσεις του, τα στελέχη του ήταν εδώ, αλλά και εγώ δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτήν την υπόθεση και να μην έρθω δια ζώσης να σας δω, αν και τα είπαμε και το προηγούμενο Σάββατο στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ, άλλες οργανώσεις, τα σωματεία, ομοσπονδίες, σύλλογοι και φορείς όλης της χώρας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού εδώ στη ΔΕΘ, έτσι ώστε να κάνουμε πάλι πιο εμφανές το ζήτημα της "Μαλαματίνας", των εργαζομένων και την ανάγκη να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματά σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχετε απόλυτο δίκιο, έχετε τη συμπαράσταση όλης της χώρας. Δεν είναι μόνο η συμπαράσταση του ΚΚΕ, οι προσπάθειες που κάνουμε στη βουλή, σήμερα, χθες και θα συνεχίσουμε με επίκαιρες ερωτήσεις να τους "βομβαρδίζουμε", ώστε να αναδεικνύεται το πρόβλημα, να συμμετέχουμε στους αγώνες σας δραστήρια. Κάθε μέρα βρίσκονται τα στελέχη μας εδώ. Έτσι κρατάμε επίκαιρο το πρόβλημα, γιατί αυτό που θέλει η κυβέρνηση όπως και κάθε εξουσία, είναι να θάψει τον αγώνα των εργαζομένων, να μην βλέπει η εργατική τάξη της χώρας τι τραβάνε εδώ κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενοι πού βρίσκονται απολυμένοι, οι οποίοι έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους.

Και φυσικά εδώ -να πούμε και μία μεγάλη αλήθεια- έχουν ευθύνη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, προετοίμασαν αυτά τα αντεργατικά εκτρώματα, ο ένας μετά τον άλλον σιγά-σιγά και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να υπάρχει αυτός ο εμβληματικός αντεργατικός νόμος του Χατζηδάκη που τον υλοποιούν εδώ. Αν και όπως έμαθα και με εξέπληξε πραγματικά αυτό το πράγμα -τώρα βέβαια στην εποχή που ζούμε τίποτα δεν μας εκπλήσσει- η εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε εκείνο τον νόμο του ανεκδιήγητου του Λάσκαρη του 1976, που έλεγε ότι τελείωσαν οι αγώνες, τελείωσε η ταξική πάλη, για να χτυπήσει το σωματείο, για να χτυπήσει τους συνδικαλιστές και το δίκαιο αγώνα σας. Και βέβαια επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, τον κρατικό μηχανισμό, την εργοδοσία και όλους τους άλλους μηχανισμούς εδώ για να χτυπήσει ένα καθόλα δίκαιο αγώνα που πρέπει εδώ και τώρα να δικαιωθεί, έπρεπε χθες να δικαιωθεί, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Εμείς θα επιμείνουμε στην επίλυση των προβλημάτων, γιατί ξέρουμε ότι είστε εσείς που παράγετε αυτό τον πλούτο. Είτε με ανάπτυξη που λένε είτε με οικονομική κρίση πάντα τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι. Αυτοί την πληρώνουν. Από το να πληρώνουν φόρους μέχρι να μειώνονται οι μισθοί, να μειώνονται δικαιώματα, να υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κάνουν ό,τι θέλουν οι μεγάλοι εργοδότες και βεβαίως σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό σας.

Οι κυβερνήσεις επιλύουν ζητήματα και δυσκολίες που μπορεί να έχει η εργοδοσία, όπως με το κούρεμα του 80% των χρεών της προηγούμενης ιδιοκτησίας και με απόδοση της δυνατότητας σε 240 δόσεις να αποσβέσει τα υπόλοιπα ο νέος ιδιοκτήτης. Όμως για τους εργαζόμενους, για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά δεν υπάρχουν αυτές οι διευκολύνσεις, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες που δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που χρειάζεται άμεσα να γίνει είναι να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους, να μην χτύπα το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι δύναμη υγείας για τον τόπο, τον λαό μας, υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο εργάτης δεν έχει άλλη δυνατότητα πέρα από τον αγώνα του, πέρα από το να σηκώσει το ανάστημά του, να διεκδικήσει, να απεργήσει, να κινητοποιηθεί, να κάνει τη διαδήλωση του, για να επιλύσει τα προβλήματα του. Οι άλλοι έχουν "και το μαχαίρι και το πεπόνι", αλλά αυτήν τη φορά πρέπει το δίκιο των εργαζομένων της "Μαλαματίνας" να λάμψει.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, ανοιχτή γραμμή να έχουμε για ό,τι χρειάζεστε. Το ΠΑΜΕ, άλλα σωματεία, τα ταξικά σωματεία, αυτά που είναι προσανατολισμένα για το δίκιο των εργαζομένων, μπορούν να βοηθήσουν, χρειάζεστε και οικονομική στήριξη και πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη και ανθρώπινη συναισθηματική στήριξη σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα».

Επίσκεψη Κουτσούμπα στη ΔΕΘ -«Έχουμε νέες δυσκολίες, έναν δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει»

Μετά το εργοστάσιο «Μαλαματίνα», ο Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής (16/9) επίσκεψη στην 86η ΔΕΘ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΔΕΘ στα γραφεία της διοίκησης.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Helexpo ΔΕΘ, Αναστάσιο Τζήκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κυριάκο Ποζρικίδη, και άλλα μέλη της διοίκησης. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση, όπως πάντα, με τον Πρόεδρο και τη διοίκηση της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της περιοδείας μας εδώ. Ενημερωθήκαμε για τους σχεδιασμούς της έκθεσης, για την πορεία της φετινής έκθεσης που ουσιαστικά γίνεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, για την πορεία της ανάπλασης του χώρου της έκθεσης. Εκφράσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, στην πολιτική κατάσταση στην ΕΕ και διεθνώς.

Μπορεί η πανδημία φέτος να μην είναι τόσο έντονη στα χαρακτηριστικά της έκθεσης εδώ στη Θεσσαλονίκη, όμως έχουμε νέες δυσκολίες, έναν δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, μία δύσκολη χρονιά που έχει να κάνει και με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία, με τη συμμετοχή ισχυρών ανταγωνιστών και μεγάλων δυνάμεων, που εμπλέκονται σε αυτό τον πόλεμο και ανταγωνίζονται, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ίδια η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που αποτελούν και συμμάχους της Ελλάδας. Και από αυτή την άποψη υπάρχει κίνδυνος συμμετοχής της Ελλάδας, στη σύγκρουση αυτή, αν υπάρξει γενίκευσή της», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, «βεβαίως υπάρχουν κι όλα αυτά τα παρεπόμενα, που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη και εμείς εκτιμάμε ότι θα είναι πολύ πιο βαθιά από την προηγούμενη, και ο ενεργειακός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση που υπάρχει, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος λαός και εδώ στη Θεσσαλονίκη, συνολικά στη βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα να περάσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Αναπτύξαμε τις προτάσεις, τις σκέψεις του ΚΚΕ γι' αυτό το ζήτημα, όπως επίσης και για την ανάπλαση της έκθεσης, που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί βάρος και να υπάρξει αγώνας, ώστε να είναι πραγματικά ένα μητροπολιτικό πάρκο, ένας τόπος ανάσας ζωής για τους κατοίκους της πόλης με αθλητισμό, πολιτισμό, με δυνατότητα ελεύθερου χρόνου και αναψυχής των κατοίκων αλλά και με αξιοποίησή τους σε μέτρα πολιτικής προστασίας, που χρειάζονται -αν χρειαστεί, μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ- από φυσικές καταστροφές, που συμβαίνουν στη χώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ