Υπέρ της ανάγκης νέου ενιαίου ψηφοδελτίου στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στις αλλαγές που χρειάζεται ο προοδευτικός χώρος σε συνέντευξή της στο «Ναυτεμπορική TV», σημειώνοντας μάλιστα πως ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει κομβικό μήνα για τη λήψη αποφάσεων.
Όπως ανέφερε, στο τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση τεσσάρων προοδευτικών ινστιτούτων –ανάμεσά τους και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, όπου είναι μέλος της διοίκησης– με στόχο τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη για ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό του χώρου («total rebranding»), σημειώνοντας ότι το νέο εγχείρημα οφείλει να προχωρήσει ακόμη και χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένης της αποστασιοποίησής του από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Πρόσφατα, όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις ΗΠΑ, η κα Κατσέλη είχε δηλώσει πεπεισμένη πως θα ξαναμπεί στην πολιτική.
Χαρακτήρισε μάλιστα «φυσιολογικό» να παίρνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου 15-17% στις δημοσκοπήσεις «όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο κόσμος ξεσπάει με την οργή του σε έναν δυναμικό άνθρωπο, ο οποίος πάει και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος». Όμως, συνέχισε, «το ζήτημα είναι πώς οργανώνεται η επόμενη μέρα και εάν και όταν εμφανιστεί ένα αξιόπιστο ψηφοδέλτιο, τι θα κάνει ο κόσμος. Εγώ το πιστεύω ακράδαντα, 1.000%».
Το «μυστικό δείπνο» της Κεντροαριστεράς στην οικία Κατσέλη
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε «μάζωξη» στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη την περασμένη εβδομάδα ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για το ενδεχόμενο κατάθεσης κοινής πρότασης για ΠΡοανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παρόντες στο δείπνο ήταν μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο πρόεδρος του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη του κλίματος Αρσένη που πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Πιπεργιάς και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκε το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, η προοπτική συγκρότησης ενιαίου ψηφοδελτίου, καθώς και ο Σεπτέμβριος ως πιθανό ορόσημο για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι, παρά τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση των επιμέρους κομμάτων, υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης με στόχο μια προγραμματική σύγκλιση και κοινή εκλογική κάθοδο.
Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα -που συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή- της δημιουργίας ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν τα υφιστάμενα κόμματα, χωρίς να διαλυθούν οργανωτικά, με κοινό ψηφοδέλτιο.