Μητσοτάκης: Αυτή την 4ετία θα κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος -Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Αυτή την 4ετία θα κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος -Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους, Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια έξαρση των φαινομένων που αναφέρονται στη βία. Και πράγματι το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας και θα έλεγα και για μένα προσωπικά καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί κάποιες φορές να προσπαθεί να διορθώνει μια προβληματική κατάσταση αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Από την άλλη επειδή αναφερθήκατε στον αριθμό, ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοτκονίες, έχουμε καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά και αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση γιατί πάρα το γεγονός ότι έγιναν λάθη στους Αγίους Ανάργυρους, υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά. Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν, να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι πρέπει να έχουν προστασία και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση. Γιατί και πριν είχαμε τέτοια φαινόμενα ξέρετε, απλά δεν τα γνωρίζαμε, γιατί κάνεις δε τολμούσε να μιλήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως τα περιπολικά είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά

Βεβαίως όταν πρέπει, το είπα εξάλλου, τα περιπολικά να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά .Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος .Όμως, πρέπει να κάνουν περισσότερα διότι η αλλαγή κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας με πολύ εξιδανικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι πιο πολλές είναι γυναίκες, για λόγους που νομίζω ότι είναι κατανοητοί πρέπει να προσθέσουμε και άλλα".

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε , "χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες από το τι γίνεται από την στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα panic button. Το panic button τότε, όταν σας πρωτομίλησα σε μία εκπομπή την οποία είχαμε κάνει μαζί ,ήταν μια ιδέα τώρα είναι μια πραγματικότητα και έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα που μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να μπορεί να έρθει η αστυνομία στο σπίτι χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής είναι μια μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

Καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος

Αρα για μένα κάθε τέτοιο περιστατικό όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων και η τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν πισωγυρίσματα και θα υπάρχουν και τραγωδίες .Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέχουμε πιο γρήγορα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει ευθύνη υπουργού στο περιστατικό στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος σε αυτό, γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός ο οποίος πραγματικά κατέχει το αντικείμενο αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται και κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενά στην ελληνική αστυνομία τα οποία τονίζω είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό.'Οχι δεν θεωρώ ότι εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν.

Αυτή την 4ετία θα κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος

Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη και να το τονίσω. Αυτή η 2η τετραετία, είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Αν η πρώτη τετραετία ήταν μια τετραετία όπου ουσιαστικά διορθώσαμε την πορεία της χώρας και αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά .Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα. Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της 2ης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας αυτής.

Αυτή είναι η μάχη η οποία δίνουμε και η αστυνομία θα έλεγα είναι μόνο μια έκφανση των σημαντικών δομικών παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε αλλά εκεί φέρνουμε και νέες πρωτοβουλίες όπως για το μπούλινγκ. Θα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και γι αυτά τα οποία είπαμε χθες γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικά ,μου το λένε και συνέχεια γονείς ότι αυτή η βία και η παραβατικότητα η οποία υπάρχει στους εφήβους και στα σχολεία μας πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί .Και νομίζω ότι η πλατφόρμα που παρουσιάσαμε χθες αλλά και όλη η πολιτική μας προσέγγιση στο θέμα αυτό έχει βαριά επιστημονική τεκμηρίωσή και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά τα οποία υφίστανται μπούλινγκ, να κάνουν μια καταγγελία και να ξέρουν ότι θα την κάνουν με ασφάλεια, διακριτικότητα και ότι το περιστατικό αυτό θα αντιμετωπιστεί πραγματικά. Και αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια πίσω από την πλατφόρμα, δεν εξαντλείται προφανώς στην πλατφόρμα όλη η πρωτοβουλία κατά του μπούλινγκ αλλά πρέπει τα παιδιά να μιλήσουν και όπως σωστά επισημάνατε και όταν μιλήσατε στη Χρύσα να μιλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά γιατί πολλές φορές τα παιδιά γίνονται μάρτυρες περιστατικών και δε μιλάνε και δε παρεμβαίνουν και να καταλάβουν και αυτά ότι έχουν μια ευθύνη να παρέμβουν .Γιατί τελικά το μπούλινγκ τι είναι; Είναι μια ανοχή στην διαφορετικότητα. Είσαι κοντός, χοντρός, ψηλός, αδύνατος ,έχεις άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορεί να υποστηρίζεις την λάθος ομάδα και για αυτό το λόγο υφίσταται μπούλινγκ. Τα αίτια τώρα του μπουλινγκ , κοιτάξτε εδώ μιλάμε για κάτι πάρα πολύ πιο σύνθετο, το οποίο έχει βαθιά κοινωνικά αίτια. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής μας ζωής .Αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει, να μιλάμε, γι αυτά τα περιστατικά, να έχουμε ενημερωμένους γονείς, να έχουμε περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, να παρέχουμε αυτή την υποστήριξη στα παιδιά τα οποία έχουν το θάρρος να μιλήσουν.

Να δίνουμε αγάπη στα παιδιά, αλλά και να βάλουμε όρια

Έχω μεγαλώσει τρία παιδιά και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας είναι να τους δίνουμε αγάπη και να τους επιβάλλουμε όρια. Τι σημαίνει όριο; Υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων το οποίο κάθε παιδί πρέπει να σέβεται. Και ακριβώς αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και για τις περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς στο σχολείο.

Δεν μπορείς να μπαίνεις και να τα κάνεις γης μαδιάμ, να σπας τα πάντα και να έχεις την απαίτηση ότι δε θα συμβεί απολύτως τίποτα .Και ότι αυτό είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.

Και επειδή άκουσα και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν σπάσεις ένα παράθυρο πρέπει να το πληρώσει όλο το σχολείο, η απάντηση μου είναι όχι. Δε θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια εάν το παιδί αυτή την στιγμή προβεί σε μια φθορά. Γιατί ξέρετε αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 12-14 ετών, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο ποιο είναι το υπόδειγμα που τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και την μολότοφ και θα θεωρούν ότι όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση ,ένα " κεκτημένο" το οποίο εμείς τους το προσφέραμε όταν είχαμε δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δε το κάναμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο, μιας σχετικής λελογισμένης αυστηριοποίησης των ποινών και αν μιλήσετε στην πλειοψηφία των γονέων και των καθηγητών, θα σας πουν ότι αυτό χρειάζεται σήμερα το ελληνικό σχολείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών .Γιατί ξέρετε, αυτή η λογική τα παιδιά είναι έφηβοι, κάποτε θα γίνουν ενήλικες ίσως κάποιοι θέλουν πάντα να μένουν παιδιά το έχουμε ακούσει αυτό από την Αριστερά κυρίως για να υπάρχει το άλλοθι αυτής της παιδικότητας ότι μπορεί να τα κάνει κανείς χωρίς επίπτωση".

Για βία ανηλίκων και οπαδική βία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι " υπάρχει πλέον μια πολύ πιο έντονη αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας σε χώρους όπου μαζεύονται έφηβοι νεαροί και είχαν προκληθεί θέματα κατά το παρελθόν. Είχαμε θέματα ας πούμε στην Κηφισιά ,στα Βόρεια Προάστια και αποτρεπτικά η παρουσία της αστυνομίας σίγουρα βοηθάει ώστε να μην έχουμε εκδηλώσεις τέτοιων φαινόμενων. Από εκεί και πέρα" , πρόσθεσε " θα ήμασταν πολύ αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας φαινόμενα βίας των εφήβων. που σας διαβεβαιώνω ότι σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο έντονα με οργανωμένες συμμορίες, με βαριά παραβατική συμπεριφορά. Εδώ πέρα ευτυχώς δεν έχουμε, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε εκεί .Γατί δυστυχώς η τάση είναι για περισσότερη βία και περισσότερη ένταση. Να σκεφτούμε λίγο ποια είναι τα πρότυπά των παιδιών αυτών, πως μπορούμε να αντιτάξουμε σε μια μουσική που προάγει τη βία και κυρίως τη βία κατά των γυναικών με άθλια πρότυπα όπου η γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα αντικείμενο για τον άντρα .Υπάρχουν είδη μουσικής που αγαπούν τα παιδιά που ακριβώς αυτό προάγει. Τι θα κάνουμε με την αθλητική βία γιατί πολλές φορές είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο. Και πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που κάναμε μια δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου, αυτοματοποιήσαμε τις τιμές, κάναμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάλαμε κάμερες στα γήπεδα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε να αλλάξουν. Για μένα, το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα που θέλω να το κερδίσω και στη μνήμη ενός αστυνομικού που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο".

Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της για τα Τέμπη

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δε παίρνω απάντηση. Να συγκαλύψουμε τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά και εμείς σπεύσαμε την ώρα του ατυχήματος; Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά .Και θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και είναι βαριά προσβλητικό και δύσκολο για μένα. Τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί, εκείνο το βράδυ το μυαλό μας να ήταν σε τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε χωρίς αυτό να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης κάτι το οποίο δε το έκρυψα ποτέ.

'Ακουσα ότι θέλαμε ντε και καλά να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη. Ποτέ δεν το είπα αυτό. Αλλά κανείς δεν αμφισβητεί από την άλλη ότι υπήρξε ένα ανθρώπινο λάθος. Αλλά δεν ήταν μόνο το ανθρώπινο λάθος. Ο ίδιος είπα ότι πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς παρότι προσπαθήσαμε, δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης. Τι θα γινόταν αν τα είχαμε; Πάλι δε το ξέρουμε μετά βεβαιότητας .Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα για τα Τέμπη. Ξέρω ότι έχω απέναντι μου μια κοινωνία πολύ καχύποπτη .Αλλά το μόνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της .Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς .Και η δικιά μας δουλειά είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε «μοντάζ» στα ηχητικά ντοκούμεντα το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δε το γνωρίζω και δε γνωρίζω αν είναι αλήθεια .Και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης .Και το πως διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης , το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα , σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό .Και επαναλαμβάνω να συγκαλύψω τι ακριβώς; Ξαναθυμηθείτε εκείνο το βράδυ.Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα που δεν είχαμε εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχαν, που το μέλημα μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες. πήγα στο νοσοκομείο στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους που είχαν χάσει τους δικούς τους, ότι το μέλημα μας ήταν εκείνη την στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά; Είναι βαριά προσβλητικό αυτό για μένα, για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τη κρίση .Τα υπόλοιπα ας τα βρει η δικαιοσύνη.

Τα ηχητικά ,όλα τα ηχητικά ,τα πλήρη ηχητικά, διέρρευσαν στα Μέσα δυο μέρες μετά .Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε τελικά. Όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Εγώ καταλαβαίνω καταρχάς, οι μόνοι οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν το θυμό τους πραγματική οργή, να πούνε μια κουβέντα παραπάνω, να ζητήσουν τα ρέστα είναι οι γονείς. Οι γονείς όμως. Όχι τα κόμματα που εργαλειοποιούν τον πόνο των γονέων διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό γίνεται με πολύ συστηματικό τρόπο και είναι κάτι χυδαίο.

Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει για το "Μάτι". Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ από αυτούς που εργαλειοποιούν την τραγωδία. Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σας. Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος, να πάει ο γερανός ,να σηκώσει τα βαγόνια της αμαξοστοιχείας όχι της εμπορικής της επιβατικής .Γι αυτό έγινε .Ήταν μια υπηρεσιακή απόφαση. Εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε .Πάρθηκε μια απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Οι άνθρωποι που χειρίζονταν το χώρο του ατυχήματος, θεώρησαν ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να σηκώσουν τα βαγόνια. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόσο μεγάλη συστηματικότητα και να πρέπει να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να το κάνω δεν είναι να πείσω εσάς ή τους τηλεθεατές σας γιατί μπορεί να μη μπορέσω να τους πείσω. Είναι να έρθει η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία έχει αναθέσει σε δεύτερο πραγματογνώμονα, να διαψεύσει όλα αυτά τα οποία εγώ γνωρίζω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεση μου ότι είναι αναληθή.

Δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν

Θα σας πω ένα λάθος το οποίο έγινε. Δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν. Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά ,το ξυλόλιο, όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται σήμερα προσέξτε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Εκεί κάνω τη δική μου αυτοκριτική και λέω έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα, διότι προφανώς δεν πείσαμε ότι όλα αυτά είναι τερατουργίες. Πιστεύω ότι θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν, είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή .Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνεια αλλά δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει θα το συζητήσουμε τότε. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο .Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο δεν έχω δει. Και ξέρετε όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτό ζητούν στην ουσία αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψε , συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα".

Έρχονται δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Για τα θέματα υγείας, το νέο θεσμό των «απογευματινών» χειρουργείων, αλλά και τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία, να τονίσουμε, δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, να το πούμε αυτό, αν έχεις μια επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς».

«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμη. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι' αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πήγα μόνο στον Άγιο Παύλο, πάω σε πολλά νοσοκομεία σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία, μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούνε αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική. Έχουμε ζητήματα με τις υποδομές μας, με τα κτίρια, με τα μηχανήματα, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας

«Πήγα στον Άγιο Παύλο δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο δεν είχε μπει ούτε 1 ευρώ εδώ και 20 χρόνια. Μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούριοι θάλαμοι, καινούρια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο από το ταμείο ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη, κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου λιγότερους δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε παραπάνω νοσηλευτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες».

Η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών

Για τα ζητήματα της οικονομίας και τη μάχη κατά της ακρίβειας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Από την άλλη πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. 'Αρα ξεκινώ αναγνωρίζοντας ότι στο ζήτημα του διαθέσιμου εισοδήματος υπάρχει ένα πρόβλημα ουσιαστικό.'Εχει περισσότερο να κάνει με το σούπερ μάρκετ και ακόμα πιο εστιασμένα στα ζητήματα του πληθωρισμού των τροφίμων το οποίο μειώνει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε. Δεν την επιβεβαιώνουν μόνο το επίσημα στοιχεία. Το επιβεβαιώνει ο κάθε πολίτης ο οποίος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. 'Αρα δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση, ούτε να παρουσιάσω μία εικόνα μίας χώρας η οποία έχει μετατραπεί σε ένα οικονομικό παράδεισο. Δεν είμαστε εκεί όμως, έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Πρώτον όταν μιλάμε για ακρίβεια και για διαθέσιμο εισόδημα, δεν κοιτάμε μόνο το σούπερ μάρκετ. Οι δαπάνες ενός νοικοκυριού αφορούν την ενέργεια, τις μετακινήσεις και πολλές άλλες κατηγορίες δαπανών. Πέρα από το σούπερ μάρκετ, έχουμε πρόοδο και στην ενέργεια. Και ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος. Η παρέμβαση που κάναμε στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μην χρειαζόμαστε άλλο να επιδοτούμε τους λογαριασμούς, όπως το κάναμε δύο χρόνια με μεγάλο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, και να επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε τιμές προ του 2021. 'Αρα εκεί αναμφισβήτητα έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος.

Η μόνη μου απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών

Έχει γίνει πρόοδος σε παρεμβάσεις και σε μία σειρά από καταναλωτικά προϊόντα που πράγματι είχανε πάρει την ανιούσα. Με δομικές παρεμβάσεις στην αγορά έτσι ώστε ήδη πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του βρεφικού γάλακτος, να είναι πιο φθηνά. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώνεται ο πληθωρισμός. Είναι να έχουμε αποπληθωρισμό, να πέφτουν οι τιμές. Έχουμε κάποιες πρώτες δειλές ενδείξεις, τονίζω το δειλές εξελίξεις, σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων έχουμε μειώσεις τιμών από τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας .Αλλά η μόνη μου απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Διότι κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε όμως οι αυξήσεις των μισθών είναι εδώ για να μείνουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κατώτατος μισθός πήγε στο 830 ευρώ και θα πάει στα 950. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά και να το πω και αυτό έστω και αν οι πολίτες δεν το αισθάνονται αλλά τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τα τέσσερα χρόνια που είμαστε κυβέρνηση είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν μία χώρα η οποία πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ΑΕΠ κατα κεφαλήν και ξαφνικά βρεθήκαμε έχοντας χάσει 25% του ΑΕΠ μας. Καλούμαστε δηλαδή να καλύψουμε μία μεγάλη απόσταση από εκεί που ήμασταν.Την καλύπτουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον μετά την εποχή του covid όπου δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, έχουμε μπει πλέον σε ένα άλλο περιβάλλον. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα γιατί πρέπει να μειώσει το χρέος της και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναχρεοκοπήσουμε και δεν θα ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα οποία περάσαμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Και αυτή είναι η δέσμευσή μου. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε αυτά τα οποία ζήσαμε.

Αυτό σημαίνει ότι ως προς την καθιέρωση του προϋπολογισμού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, εδώ είμαστε προς το τέλος της χρονιάς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στην αρχή της χρονιάς όμως δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και γι αυτό είναι βαθιά ανεύθυνο να ακούω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ξανακάνουνε ό,τι έκαναν και πριν από τις εκλογές. Να τάζουν ακοστολόγητα μία σειρά από μέτρα τα οποία αν το 1/10 από αυτά τα εφάρμοζαν είναι πολύ πιθανό να είχαμε ήδη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εχουμε μία ευθύνη απέναντι στους πολίτες -Θα υλοποιούμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια

Εμείς λοιπόν έχουμε μία ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες ότι θα υλοποιούμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Θα μπορούμε να πετύχουμε κάτι το οποίο σχεδόν καμία χώρα δεν έχει πετύχει:Τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ταυτόχρονα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το πετύχει μία οικονομία. Εμείς θα το έχουμε καταφέρει. Κατά συνέπεια στηρίζουμε τους πολίτες και επειδή μιλάτε για επιδόματα έχουμε πάρα πολλά επιδόματα.

Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει μία κοινωνική πολιτική η οποία εκδηλώνεται με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και στηρίζουμε πάρα πολλούς αδύναμους συμπολίτες μας, από το ενοίκιο μέχρι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν είναι λίγα τα χρήματα τα οποία δίνουμε. Για τα επιδόματα που δίνουμε κάθε μήνα, δίνουμε εκατομμύρια κάθε μήνα για να μπορούμε να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας. 'Αρα δεν είναι ότι ξαφνικά σταματήσαμε να δίνουμε επιδόματα και σταματήσαμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Αυτή την κάναμε, την κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε διότι μέριμνά μας είναι να στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους».

Το πρόβλημα της στέγασης

Για το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε «υλοποιούμε μία σειρά από δράσεις για να μπορούμε να στηρίξουμε ειδικά τα νέα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους της στέγης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Χιλιάδες ζευγάρια αποκτούν σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν σε ενοίκιο εάν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι. Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για το πρόγραμμα " Σπίτι μου". Δεν είχαμε κάποια δυσκολία αλλά είναι ένα ακριβό πρόγραμμα το οποίο κοιτάμε να δούμε αν έχουμε άλλους τρόπους για να μπορούμε να βρούμε πόρους για να μπορούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω. Προς το παρόν έχουν εξαντληθεί, έχουμε όμως κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να βρούμε νέους πόρους, για να μπορούμε να στηρίξουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση παλιών διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά και τα οποία μπορούν να βγουν στην αγορά. Είχες παλιά ένα σπίτι το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Όταν τα ενοίκια ήτανε πολύ χαμηλά γιατί να μπει στον κόπο να το φτιάξεις; Το άφηνες έτσι όπως ήταν. Τώρα που τα ενοίκια ανεβαίνουν και ξέρεις πως αν βάλεις εσύ λίγα λεφτά και βάλει και το κράτος λίγα λεφτά το διαμέρισμα αυτό μπορεί να μπει στην αγορά ,θα αρχίσουμε να έχουμε παραπάνω προσφορά διαμερισμάτων.Γιατί η αγορά είναι προσφορά και ζήτηση και με αυτό τον τρόπο να αποσυμπιεστούν όλοι. Βέβαια το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής το οποίο πιστεύω πολύ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούμε να δίνουμε, το κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκτάσεις σε κατασκευαστές, είναι ένα είδος αντιπαροχής, φτιάξτε κατοικίες, κρατήστε ένα κομμάτι να το πω πολύ απλά για εσάς, το υπόλοιπο θα επιστρέψει στο κράτος για να μπορούμε να το νοικιάζουμε με ένα φθηνό ενοίκιο και βέβαια να προσθέσω σε αυτά τα προγράμματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη. Τις νέες φοιτητικές εστίες οι οποίες κατασκευάζονται και με μεγάλες προσπάθειες τις οποίες θα κάνουμε, να ανακατασκευάσουμε τις υφιστάμενες που δυστυχώς δεν είναι στην κατάσταση την οποία θα θέλαμε".

Πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν -Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία

Για τους ελέγχους ανέφερε : " Σίγουρα υπάρχουνε κάποιοι που δεν έχουνε βάλει μυαλό και για αυτό μπαίνουνε συνέχεια πρόστιμα και έχω πει ότι δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία η οποία παραβιάζει το νόμο. Εάν εντοπιστεί και έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση το πρόστιμο θα επιβληθεί και εισπραχθεί. Και ξέρετε για αυτές τις μεγάλες εταιρείες το πρόστιμο δεν είναι τόσο το ζητούμενό όσο η φήμη και όσο η δημοσιοποίηση του προστίμου. Αυτό πονάει περισσότερο από το πρόστιμο αυτό καθ' αυτό. Υπάρχει μία ικανοποιητική συμμόρφωση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς θα εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Την κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι στο παρελθόν. Προφανώς δεν μπορούν να εντοπίσουν όλα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, γνωρίζει όμως ο κάθε επιχειρηματίας και η κάθε επιχείρηση ότι αν παραβεί το νόμο, είτε μιλάμε για το περιθώριο κέρδος είτε μιλάμε για πλασματικές εκπτώσεις οι οποίες ξέρετε με εξοργίζουν πάρα πολύ, δεν μπορεί να λες ότι κάνω εκπτώσεις 50% και δύο μέρες πιο πριν έχεις αυξήσει 100% την τιμή του προϊόντος. Εκεί θα σας έλεγα ότι οι δικές σας εκπομπές και το ρεπορτάζ στο οποίο κάνετε, γιατί έχετε το δάχτυλό σας επάνω στο παλμό της αγοράς και της κοινωνίας μας, είναι και σε μας εξαιρετικά χρήσιμα γιατί πολλές φορές και εμείς βλέπουμε από πολίτες και ζητάμε και από τους πολίτες να μπορούν μέσα από τα ΜΜΕ να μας καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Και τέλος πάντων προϊόντα, όπως ο e- katanalotis, η δυνατότητα δηλαδή άμεσης σύγκρισης τιμών το πώς θα ψωνίζουν όλοι ποιο έξυπνα,είναι ένα ακόμη εργαλείο για να κάνει έξυπνες αγορές και περισσότερο για να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Το πρόβλημα, για όποιον πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, είναι η σύγχυση στις τιμές. Δεν καταλάβαινες ποια είναι η πραγματική τιμή. Έβλεπες πάρα πολλά προϊόντα σε προσφορές και αυτό στα καταναλωτικά προϊόντα αρχίζει και εξορθολογίζεται πια ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και τελικά να λειτουργήσει η καλύτερα ανταγωνισμός".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πολιτικά διλήμματα των Ευρωεκλογών

Για τα πολιτικά διλήμματα εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός είπε στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι «να εξηγήσουμε γιατί ψηφίζουμε και τι δεν ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία, ουσιαστικά και ναι επειδή οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά το πρώτο το οποίο θέλω να τονίσω είναι το πόσο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία και νομίζω ότι είναι και το βασικό ζητούμενο αυτών των εκλογών. Kαι προσωπικά ναι, θέλω όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να μπορέσω την επόμενη μέρα, πιο ισχυρός, να πάω να διαπραγματευτώ χρήματα για τους αγρότες μας, ενδεχομένως ένα νέο ταμείο ανάκαμψης. Χρήματα, ενδεχομένως μία ανακατανομή θα έλεγα του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι της ΚΑΠ. Περισσότερα χρήματα για την άμυνα, εκεί σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε για καινούργιους πόρους. Ψηφίζουμε λοιπόν για το πως μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες, όντας πιο αποτελεσματικοί στην Ευρώπη και ποιο κόμμα και ποιος πολιτικός αρχηγός και ποιοι ευρωβουλευτές μπορούν να το κάνουν αυτό. Ψηφίζουμε επίσης για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι αυτή η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτη.

Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027

Όσο πιο δυνατή βγει η ΝΔ στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Τους ίδιους βουλευτές θα έχουμε και μετά τις ευρωεκλογές όπως έχουμε και τώρα. Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με το γεγονός ποιος θα αμφισβητήσει την επόμενη μέρα το πολιτικό τοπίο και πόσο δυνατά επιχειρήματα θα μπορέσουμε να του δώσουμε. Και να σας πω κάτι αν ξανά φουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας το οποίο το είδαμε πριν από 10 χρόνια με κόμματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται στα δεξιά μας, τα αριστερά μας, τα οποία κινούνται σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό αυτό για το πολιτικό σύστημα, δε θα μας βοηθήσει. Και να πω μία κουβέντα μόνο για τις εθνικές εκλογές γιατί νομίζω ότι αυτό έχει σημασία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητάει εθνικές εκλογές την ίδια στιγμή που θέτει το πήχη του δικού του κόμματος στο 17%. Λέει δηλαδή εγώ θέλω να πετύχω το ίδιο ποσοστό που πέτυχα σε εθνικές εκλογές για τις ευρωεκλογές, προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 23% λέει ότι αυτός είναι ο πήχης μου άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος και μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ αλλά γιατί ζητάει εθνικές εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα; Χρειάζεται η χώρα σήμερα εκλογές, εννιά μήνες από μία μεγάλη εκλογική επικράτηση της νέας Δημοκρατίας; Προφανώς και όχι και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές και θα στο ξαναπώ και τώρα και θα με πιέζετε στη διάρκεια των επόμενων ετών να το διαψεύσω: Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά το ζητούμενο είναι να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ορμή κι με ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο λίγο-πολύ διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές, να μπορεί να υλοποιηθεί σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών και να μη δώσουμε λαβή και δυνατότητα, κυρίως στον αντίσυστημισμό.

Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν πολύ τον Τσίπρα και τον Καμμένο

Δεν είναι μόνο τα κόμματα στα δεξιά μας δυστυχώς βλέπω πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα ριμέικ, βλέπω τον κύριο Κασσελάκη και τον κύριο Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο πολύ και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν, ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο όποιος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι' αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό κι όσο κι αν με πιέζετε δε θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο στόχο. Θα το συζητήσουμε το βράδυ των εκλογών ποιο είναι το καλύτερο ποσοστό».

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το εάν έχουν βάση τα σενάρια, που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό αξίωμα ο πρωθυπουργός ήταν εκ νέου κατηγορηματικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάω πουθενά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα ελληνοτουρκικά

«Στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθώ τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία. Υπάρχει σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία και είναι καλοδεχούμενη και από τους Έλληνες και τους Τούρκους. Εδώ και μήνες δεν έχουμε πια παραβιάσεις. Ενθουσιασμός στα νησιά που οι Τούρκοι επισκέπτες μπορούν να πάνε χωρίς βίζα.
Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας.
Γνωρίζουμε το δίκαιο των θέσεών μας και μπορεί να επιλυθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυρίαρχα δικαιώματά μας.
Θα καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των "Σπαρτιατών". Μακάρι να συντονιστούμε και με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μένουμε Ελλάδα με Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πάω πουθενά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ