Τσίπρας: Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του Μητσοτάκη - Να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Τσίπρας: Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του Μητσοτάκη - Να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Ο Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαχείριση της πανδημίας η οποία, όπως είπε, οδήγησε στο δεύτερο lockdown.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να καθοριστεί εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και κοινά αποδεκτών μέτρων. Παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας πρόσωπο κοινής αποδοχής αλλά και να "παγώσουν" τουλάχιστον για ένα εξάμηνο μέτρα όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αδράνησε σε όλα τα επίπεδα

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό», σημείωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης, επιμελώς το κρύβει. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε πίνακες αναφορικά με τα τεστ, την αύξηση κρουσμάτων και την αύξηση θανάτων στη χώρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες είναι αποκαρδιωτική. «Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας. Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν έκαναν όσα έπρεπε και παρέθεσε τα εξής:

• Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

• Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

• Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.

• Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.

• Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όσα έκανε ο Πρωθυπουργός λέγοντας:

• Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.

• Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.

• Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

• Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.

• Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

• Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων,ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Ειδική αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω», τόνισε.

Πίνακας που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την κατάσταση στα ΜΜΜ
Πίνακας που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την κατάσταση στα ΜΜΜ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Πίνακας που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την κατάσταση στα ΜΜΜ

Πίνακας που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την κατάσταση στα ΜΜΜ

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατούσε στα ΜΜΜ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση μας εγκαλεί ότι επι των ημερών μας υπήρχε η ίδια εικόνα. Καταρχάς είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας. Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημα τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019».

Αναφορικά με τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι και εκεί υπήρξε εφησυχασμός κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα του μεγέθους των τάξεων. «Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις, βρείτε αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου για να έχουμε τμήματα σε λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 7.000 κρούσματα σε μαθητές. Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού.

Κριτική για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, επίσης, δριμεία κριτική και στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της οικονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών»

Έκανε επίσης σύγκριση με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας ότι «την ώρα δηλαδή που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προχωρά σε γενναία πακέτα στήριξη της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση».

«Παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: «Αν δεν μπορεί να μας ζητήσει βοήθεια»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. «Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπο τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας.Όχι όμως να συνεχίζει τη προπαγάνδα ενώ μας έριξε στο χείλος του γκρεμού. Όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά το δάχτυλο. Να παρουσιάζεται ως σωτήρας συνεχίζοντας όμως σαν οδοστρωτήρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να απαντηθεί η πρόκληση της πανδημίας:

Με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ΤΩΡΑ.

Με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού.

Με αναμόρφωση μισθολογίου.

Με επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.

Με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Με άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μη επιστρεπτέα ενίσχυση – απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

Με την επιδότηση της εργασίας.

Και άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

- Αν ήμουν στη θέση του Μητσοτάκη θα συγκαλούσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Για να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και την πανδημία. Θα έθετα σε διάθεση της κοινωνίας υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

- Αν η κυβέρνηση έπαιρνε στην πρώτη φάση τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ύφεση θα ήταν πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες λόγω του μαξιλαριού και πρέπει να αξιοποιηθούν. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει στη ρήτρα διαφυγής και τα κράτη μπορούν να δαπανήσουν όσα χρειάζεται για να στηριχθούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Υπάρχει επίσης το μαξιλάρι και πλέον υπάρχει και η δυνατότητα να δανειστεί η Ελλάδα με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η Ελλάδα υπολείπεται σε αριθμό διενεργούμενων τεστ σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Πρέπει σήμερα να παρθεί απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ για όλον τον πληθυσμό

- Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις συζητήσεις στην Επιτροπή των Επιστημόνων. Ο προβληματισμός αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση των επιστημόνων και της επιτροπής από την κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο. Θα καταθέσουμε τροπολογία για υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών.

- Συνιστούμε ψυχραιμία, υπομονή και την τήρηση των κανόνων. Είναι απαραίτητο για να αντεπεξέλθουμε ως κοινωνία σε μια κρίση εξαιρετικά δύσκολη. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι η κοινωνία έδειξε ανεύθυνη στάση. Είναι αχαριστία να λέμε κάτι τέτοιο. Γίνεται υπερπροσπάθεια.

- Για το επίδομα των 800 ευρώ: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πάρουν 640 ευρώ με τα οποία θα πρέπει να περάσουν 50 ημέρες. Εμείς λέμε πλήρη κάλυψη του μισθού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Για το Πολυτεχνείο: Να δούμε την κατάσταση που επικρατεί, έχουμε μέρες. Θα συζητήσουμε με τους φορείς που οργανώνουν τη διαδήλωση. Σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, να μην συγκεντρωνόμαστε, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Εμείς θα ρωτούσαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη τι έχει κάνει για να συλλάβει τον κ. Χρήστο Παππά».

- Για την κριτική βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τον Σωτήρη Τσιόδρα: Εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους επιστήμονες. Ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους. Και δεν θα διανοούμουν να είμαι σε συνέντευξη τύπου δίπλα από έναν διακεκριμένο επιστήμονα και να τον αποκαλούσα με το μικρό του καλώντας τον να δείξει τις επιφάνειες.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ