Μητσοτάκης: Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα, το θέμα δεν αφορά την Τουρκία -Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα, το θέμα δεν αφορά την Τουρκία -Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία χωρίς να αποκλίνουμε από πάγιες εθνικές μας θέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη, που παραχωρεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την εκπομπή "Σήμερα" και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και 'Ακη Παυλόπουλου.

«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κρατώ ως σημαντική εξέλιξη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση, ήτοι υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε επίσης μια σημαντική πρόοδο στο επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία.Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας,καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει». Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού. Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του. «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ευρωεκλογές -Εχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome

Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό". Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές εγώ προτάσσω την ευρωπαΐκή τους διάσταση. Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαΐκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας».

Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα -Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να μας εξηγηθεί γιατί επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τα προιόντα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαΐκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες».

Προς μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για καταλήψεις

 • Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουν να προάγουμε. Αν κάποιοι σκέφτονται κάτι τέτοιο, να το ξεχάσουν
 • Για τις καταστροφές που γίνονται θα πρέπει να υπάρχει αστική ευθύνη.

Εγκληματικότητα

 • Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών για να υποδέχονται και να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά. Το panic button έχει εγκατασταθεί.
 • Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και ειδικά της Δυτικής Αττικής είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας.
 • Καλύτερη κατανομή του δυναμικού της αστυνομίας στη χώρα. Θα πρέπει να δούμε τρόπους να μετακινήσουμε αστυνομικούς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
 • Η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και πήγε στη Δικαιοσύνη.

Τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα

 • Η αντιπολίτευση έχει ανάγκη οι ευρωεκλογές να είναι δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς σηκώνουμε το γάντι και λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
 • Θέλω να φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών
 • Αμέσως μετά θα πάμε στη Βουλή για να βρούμε 200 βουλευτές για την επιστολική ψήφο για τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους.
 • Οι εκλογές αυτές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο και εθνικό περιεχόμενο και εμείς θα μιλάμε πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της και να είναι η χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη.
 • Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική

Εκπαίδευση

 • Αύριο θα παρουσιάσουμε το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο
 • Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
 • Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα

Για ανασχηματισμό

 • Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω αποδείξει ότι δεν μ αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
 • Είμαι πρόεδρος της ΝΔ και θέλω η ΝΔ να κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027.
 • Πάμε για εξάντληση της 4ετίας
 • Αισθάνομαι φρέσκος και πολύ πιο δημιουργικός
 • Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Έχω κλείσει τη σχετική συζήτηση και έχω πει ότι είναι τιμητικό να συζητείται ένα ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ