Μητσοτάκης: Άλλα ρωτάμε τον Κασσελάκη για τα αστακοκάραβα και άλλα απαντάει -Ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Άλλα ρωτάμε τον Κασσελάκη για τα αστακοκάραβα και άλλα απαντάει -Ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ

Ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ
Ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών, σημείωσε: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Υπήρξε συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει ότι "δεν είμαστε αυτοί". Πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το bullying στα σχολεία, ενώ μίλησε και για πρόληψη και για καταστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές και σημείωσε πως συνολικά στα στατιστικά της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ για την οπαδική βία ανέφερε οι παρεμβάσεις που έγιναν, μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχουν παραγάγει θετικά αποτελέσματα.

Για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέχεια για τα Τέμπη αν έχει γίνει μπάζωμα και αν υπήρχαν βαγόνια που κουβαλούσαν κάτι που δεν μάθαμε ποτέ. «Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση. Οφείλω να δώσω απαντήσεις. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα fake news. Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Αναμενόμενο είναι η αντιπολίτευση να επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αλλά η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις, και είναι σημαντικό που επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα.

Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; αναρωτιέμαι. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές... είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να βρούμε τυχόν ανθρώπους στα συντρίμμια. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλάνε για μπάζωμα! Λυπάμαι και οργίζομαι!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, η ιστορία με το τι ήταν στα βαγόνια... τα οποία τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν; Περιμένω από τον δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι υπήρχαν βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η Δικαιοσύνη. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Η Πυροσβεστική έχει πει ότι όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Πραγματικά λυπάμαι. Λυπάμαι που σε αυτό το περιβάλλον λέει ο καθένας ό,τι θέλει και πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρες. Θα είναι, πιστεύω, γρήγοροι οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα να ζητήσει προκαταρκτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. «Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι κουβαλώντας τις παθογένειες δεκαετιών, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση απαντά στην ακρίβεια με αυξήσεις μισθών»

Σχετικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και επανέλαβε τον στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027. Ήδη, είπε, έχουν αυξηθεί οι μισθοί, κι αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Υπογράμμισε ότι η τελευταία παρέμβαση έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε απορρυπαντικά, στο βρεφικό γάλα και σε άλλα προϊόντα. «Όλες οι παρεμβάσεις συνθέτουν συνολικό πλέγμα», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πληρώνει πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται. «Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύνατους» συνέχισε και είπε πως με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης, αναγνώρισε πως εκείνοι που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Εξήγησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια από την προσφορά και μίλησε για τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα υπάρξει επίδομα για το Πάσχα»

«Συζητάμε και πρόσθετες παρεμβάσεις», σχολίασε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα Πάσχα απάντησε μονολεκτικά «όχι». Επ' αυτού εξήγησε ότι «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην αγορά.

Για την Υγεία ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος είναι να έχουμε ένα πιο ποιοτικό, καλύτερο ΕΣΥ, χωρίς τις διακρίσεις που μπορεί να υπάρχουν σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε «ξεκινούν, επιτέλους» και μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν πρωινά. «Αυτοί που μπορεί να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες και τα ιδιωτικά», σημείωσε, ενώ είπε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν.

Μίλησε, επιπλέον, για τη βελτίωση των υποδομών Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον προσωπικό γιατρό, τις προληπτικές εξετάσεις και απάντησε πως και στον τομέα της Υγείας η Ελλάδα του 2019 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2024, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα την αύξηση των ΜΕΘ.

«Περίμενα γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περίμενε να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και όχι η αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο Άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς, όταν αλλάξουμε το Άρθρο 16, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

«Αδιανόητο να λέγεται ότι έχω προσεγγίσει τον Κασσελάκη για υπουργό»

Για τον κ. Κασσελάκη και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν είχε πολλή λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Άλλα ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσίπρας...».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι δεν θα κριθεί κανείς από τα θέματα αυτά, αλλά από το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», απάντησε στο ερώτημα αν όντως είχε προσεγγίσει τον κ. Κασσελάκη για να τον υπουργοποιήσει.

Για τις ευρωεκλογές

«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα πραγματικά προβλήματα», συνέχισε, τονίζοντας πως στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και εμείς την κρατήσαμε. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος έχει πολλά σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί;», πρόσθεσε, ενώ είπε ο πήχης για τη ΝΔ είναι «το καλύτερο δυνατόν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με την κυρία Ασημακοπούλου, είπε πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε και εμείς την έρευνά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα... μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».

Για την Ακροδεξιά

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την Ακροδεξιά είπε: «Είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».

«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υπόθεση Μπελέρη

«Θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις επί έναν χρόνο» είπε για τα ελληνοτουρκικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός είναι να επισκεφθεί τον Μάιο την Άγκυρα.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι, αλλά, και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» είπε, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την υπόθεση Μπελέρη είπε: «Θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Για το πρόσφατο ταξίδι του στην Οδησσό

«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε, ακούσαμε έκρηξη, είδαμε καπνό, μας έβαλαν σε αυτοκίνητα και κατευθυνθήκαμε σε άγνωστη κατεύθυνση. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να είναι σε εμπόλεμη ζώνη. Εκεί διεξάγεται πόλεμος, εμείς ήμασταν κάποιες ώρες εκεί, οι επιθέσεις γίνονται κάθε μέρα εκεί. Εμείς είμαστε, όπως και η Ευρώπη, με τον αμυνόμενο. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία» περιέγραψε.

Επίσης, ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές, που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες όπου έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε, είπε: «Μου το πήρε η σύζυγός μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».

Επίσης, ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο Final 4 της Ευρωλίγκας και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ