Μητσοτάκης σε επιχειρηματικό φόρουμ από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια - iefimerida.gr

Μητσοτάκης σε επιχειρηματικό φόρουμ από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομιλία στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει πια. Οι οικονομολόγοι, μας ψήφισαν ως χώρα της χρονιάς του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Μουμπάι της Ινδίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αναπτύσσεται γρήγορα με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα spreads δανεισμού είναι για παράδειγμα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είχε 40 χρόνια να έρθει στην Ελλάδα Ινδός πρωθυπουργός και 16 χρόνια να πάει στην Ινδία Έλληνας πρωθυπουργός. «'Αρα κάναμε πρόοδο», επισήμανε υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία και τις συζητήσεις που είχε με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το μέλλον είναι λαμπρό στην συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία αλλά και σε μία σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς. Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι ελκυστικός προορισμός για ινδικές επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι η χώρα μας είναι στην σωστή πλευρά ενώ το 2023 πετύχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσικό σκαλοπάτι για την ευρωπαϊκή αγορά

«Αν δείτε την Ελλάδα από την πλευρά σας και την προσέξετε στο χάρτη γεωγραφικά είναι το φυσικό σκαλοπάτι, η πύλη εισόδου για να μπείτε στην ευρωπαϊκή αγορά ειδικά μετά το brexit», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς. Μίλησε για την επένδυση των Ινδών επιχειρηματιών στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλους τομείς όπως αυτούς της άμυνας, της παραγωγής ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών, της γεωργίας.

Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το 10% ενώ είπε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Έφερε ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καθημερινές πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και τώρα που αυτό συμβαίνει αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα. «Το ίδιο μπορεί να γίνει με τουρίστες από την Ινδία», υπογράμμισε ενώ παράλληλα κάλεσε και τους παραγωγούς ινδικών κινηματογραφικών ταινιών να κάνουν παραγωγές τους στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο τέλος της ημέρας εσείς θα ανακαλύψετε τις ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίσαμε το λαϊκισμό και δεν θα γυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια. Στις διπλές εκλογές του 2023 κερδίσαμε αυξάνοντας το ποσοστό μας από το 2019. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και δύο κυβερνήσεις που κάνουν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης .

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε. Επισκεφτείτε μας και θα βρείτε μια χώρα που έχει αλλάξει και είναι στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βίντεο: Η ομιλία Μητσοτάκη στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το ταξίδι ήταν για εμένα μια ευκαιρία να μιλήσω λίγο περισσότερο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες. Και βέβαια, ένα από τα κυριότερα καθήκοντα που έχουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα είναι να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα που θυμούνται, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που γινόταν πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους, αποτελεί παρελθόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 με τη δέσμευση να επαναφέρω την Ελλάδα σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό ακριβώς κάναμε. Παρά την πανδημία και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Το καταφέραμε αυτό διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία βέβαια, για μια χώρα που εξακολουθεί να έχει υψηλό δημόσιο χρέος, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν κοιτάξετε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ, τον βασικό δείκτη που πάντα εξετάζουν όλοι οι οίκοι για να αξιολογήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας, θα διαπιστώσετε ότι είχαμε την πιο απότομη μείωση αυτής της αναλογίας από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επομένως, η Ελλάδα, από μακροοικονομική άποψη, είναι ξεκάθαρα μία χώρα που βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αυτό βέβαια αντικατοπτρίζεται και στο επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο βρίσκω την αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής και της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας τόσο ενδιαφέρουσα, επειδή χαρακτηρίζεται από τόσο υψηλό βαθμό ποικιλίας. Οι εταιρείες που εκπροσωπούνται εδώ είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένους κλάδους, αλλά μπορεί να είναι πολύ ευρύτερη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν δει κανείς την Ελλάδα από τη δική σας οπτική γωνία, την οπτική γωνία της Ινδίας, σε τι πιστεύω ότι πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή; Καταρχάς, αν δείτε τον χάρτη, η Ελλάδα είναι γεωγραφικά το φυσικό σημείο εισόδου, η πύλη, το κατώφλι για τις ινδικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά. Και πιστεύω ότι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το Brexit, για ινδικές εταιρείες που αναζητούν μια νέα ευρωπαϊκή «άγκυρα» για να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά» είπε αναφορικα με τον ρόλο της Ελλάδας στις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ.

«Επίσης, όταν σκεφτόμαστε τα μεγάλα γεωπολιτικά έργα που προωθούν τη συνδεσιμότητα μεταξύ του Ινδο-Ειρηνικού -ειδικά της Ινδίας- και της Ευρώπης, το project IMEC, τελικά θα οδηγήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα. Και γι' αυτό το λόγο οι ελληνικές υποδομές, τα λιμάνια, τα κέντρα logistics, η ενίσχυση των εφοδιαστικών μας αλυσίδων αποκτούν τόσο μεγάλη σημασία. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ήδη ινδικές εταιρείες επενδύουν σε ελληνικές υποδομές. Είχα τη χαρά, πριν πετάξω για τη Μουμπάι, να επισκεφθώ το κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου στο Νέο Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η GMR. Η GMR συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη, του μεγαλύτερου αερολιμένα που κατασκευάζεται σήμερα οπουδήποτε στη Μεσόγειο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επομένως, η γεωγραφική μας θέση έχει ιδιαίτερη σημασία. Στη συνέχεια, αν προσεγγίσετε κάθε τομέα, θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει μεγάλη συμπληρωματικότητα μεταξύ κλάδων όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και όπου η Ινδία είναι επίσης αρκετά ισχυρή. Πάρτε για παράδειγμα την άμυνα. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας ευρύτερα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και βρισκόμαστε σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης της αμυντικής μας βιομηχανίας, όχι μόνο όσον αφορά την παραδοσιακή βιομηχανία -ναι, στην Ευρώπη αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι μας πρέπει να παράγουμε περισσότερα πυρομαχικά-, αλλά και νέες τεχνολογίες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή τα θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη, που είναι ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οτιδήποτε σχετίζεται με τη ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας όπου η συμπληρωματικότητα είναι προφανής. Είμαστε το κορυφαίο έθνος στις θαλάσσιες μεταφορές στον κόσμο, αλλά έχουμε επίσης περάσει από μια διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων μας και ορισμένοι από εκείνους που πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι, συνεπώς, ακόμη ένας τομέας όπου βλέπω πολλά περιθώρια συμπληρωματικότητας. Φαρμακευτικά προϊόντα: είναι ένας τομέας στον οποίο η Ινδία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ένας τομέας όπου η Ελλάδα είναι επίσης αρκετά ισχυρή, ιδιαίτερα στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στις τράπεζες, στις ασφάλειες, στη γεωργία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

«Έχουμε ένα ακόμη κοινό σημείο: αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ινδία. Το πρώτο μπορεί να το περιμένατε, αλλά το δεύτερο, εμένα τουλάχιστον, με εξέπληξε. Ωστόσο, το μέλλον της γεωργίας σε έναν κόσμο όπου χρειάζεται να επιτύχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας ευρύτερα, θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος. Και βέβαια, ο τομέας τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η Ινδία είναι μια μεγάλη δύναμη στην τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ και στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία αναπτύσσεται ένας πολύ δυναμικός τεχνολογικός τομέας, που τροφοδοτείται πρωτίστως από νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Συνεπώς, μπορώ να διακρίνω πολύ ενδιαφέρουσες φυσικές συνέργειες να αναδύονται στον τεχνολογικό τομέα» τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, έχουμε κι άλλα κοινά: είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με πολύ μεγάλο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Οι λαοί μας έχουν εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις. Έχουμε μια πολύ ζωντανή ινδική κοινότητα στην Ελλάδα και θέλουμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις.

Μητσοτάκης: Ορόσημο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μία συμφωνία για Ινδούς εργαζόμενους να έρθουν στην Ελλάδα

«Το πιο σημαντικό ορόσημο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο που εντοπίσαμε με τον Πρωθυπουργό Modi -και πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις- αφορά στην υπογραφή συμφωνίας κινητικότητας για τη μετανάστευση, που θα επιτρέψει σε περισσότερους Ινδούς εργαζόμενους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο. Για κάποιους από αυτούς ενδεχομένως θα χρειαστεί αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή επανακατάρτιση -υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης και σε αυτό το πεδίο- ώστε να εργαστούν σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, όπου ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού.Πριν 10 χρόνια, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 27%. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω του 10% και μειώνεται ταχέως ως αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης οικονομίας. Συνεπώς, η αλληλεπίδραση στον τομέα της εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Και, φυσικά, δεν αναφέρθηκα σ’ αυτό που θεωρώ ότι αποτελεί μια μεγάλη αναξιοποίητη ευκαιρία: τον τουρισμό και τη φιλοξενία. Πρόκειται, να το ξαναπώ, για έναν τομέα επενδύσεων ''διπλής κατεύθυνσης'' αναφέρθηκα εκτενώς στις ινδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία. Έχουμε σημαντικές εταιρείες τροφίμων που βρίσκονται ήδη εδώ και δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν μπορούμε να επεκταθούμε και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της ινδικής αγοράς μέσω των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων. Όσον αφορά, όμως, στον τομέα της φιλοξενίας, πιστεύω ότι μόλις αρχίζουμε να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Ινδία. Δεν υπάρχει ακόμα απευθείας πτήση, για παράδειγμα, που να συνδέει τη Μουμπάι ή το Νέο Δελχί με την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει πολύ γρήγορα. Και αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι από τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες έχουν το θάρρος να προγραμματίσουν τέτοιες πτήσεις, εκδηλώνεται αμέσως ζήτηση γι’ αυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα παράδειγμα, το οποίο θεωρώ πολύ διαφωτιστικό: πριν πέντε χρόνια υπήρχε μόνο μία απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση. Τώρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτελούνται καθημερινά 11-13 πτήσεις, απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Είναι όλες γεμάτες και, ξέρετε, οι αερομεταφορείς φαίνεται να χρεώνουν αρκετά υψηλά ναύλα. Κι αυτό έχει επιτύχει θαύματα όσον αφορά στην έλευση σημαντικού αριθμού Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα.

Το ίδιο, φυσικά, πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί στον εισερχόμενο τουρισμό από την Ινδία στην Ελλάδα. Πιστεύω ειλικρινά ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και, βεβαίως, σε αυτό θα βοηθούσε εάν γυρίζονταν περισσότερες ινδικές ταινίες στην Ελλάδα -και, σας παρακαλώ, όχι μόνο στη Σαντορίνη, υπάρχουν κι άλλες όμορφες τοποθεσίες όπου μπορείς να γυρίσεις μια ταινία στην Ελλάδα.

Γνωρίζω ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι εδώ και έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με Ινδούς παραγωγούς. Έχουμε ένα αρκετά ελκυστικό πρόγραμμα κινήτρων για να ενθαρρύνουμε ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Πρόκειται όμως για έναν κλάδο όπου, πιστεύω, μπορούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο και να κάνουμε πολλά περισσότερα. Συνήθως όταν μεγάλες παραγωγές ή blockbuster κινηματογραφούνται στην Ελλάδα, βλέπουμε αμέσως αφίξεις τουριστών και τη δραστηριότητα που προκύπτει στη συνέχεια.

Θα μπορούσα, λοιπόν, να μιλώ για πολλή ώρα περιγράφοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά, εν τέλει, εσείς είστε οι επιχειρηματίες και εσείς θα εξερευνήσετε τις ευκαιρίες αυτές. Αυτό που μπορώ να σας πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μία χώρα με πολύ καλές μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Είμαστε επίσης μία από τις λιγοστές ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν πολιτική σταθερότητα σε μεγάλο βαθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό, διότι έχουν γραφτεί πολλά για το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, την άνοδο του λαϊκισμού και -δικαίως πιστεύω- πολλοί είναι ανήσυχοι. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατηγορία. Στην Ελλάδα υπήρξε ένας πειραματισμός με τον λαϊκισμό πριν αυτό συμβεί σε άλλες χώρες, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την περίοδο. Κέρδισα την επανεκλογή μου μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πέρυσι τον Ιούνιο, αποσπώντας μεγαλύτερο ποσοστό της λαϊκής ψήφου σε σύγκριση με το 2019.

Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ομοιότητες με αυτό που συνέβη στην Ινδία. Κι αυτό συνιστά, πιστεύω, την καλύτερη απόδειξη ότι εάν κυβερνήσεις αποφέρουν οφέλη για τους πολίτες και καλλιεργήσουν μία ευημερία που μπορεί να κατανεμηθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, οι ψηφοφόροι θα τις ανταμείψουν. Από αυτή την οπτική γωνία υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στην Ινδία και αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, σαφώς σε διαφορετική κλίμακα.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν αποδείξει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών με έναν τρόπο που ήταν μάλλον αδιανόητος πριν λίγα χρόνια. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τα όσα έχει κάνει η Ινδία με την τεχνολογική επανάσταση. Τηρουμένων των αναλογιών, έχουμε κάνει κάτι παρόμοιο όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακά στους πολίτες μας. Και, βεβαίως, εκτιμώ ότι οι δύο κυβερνήσεις μας πιστεύουν πως όταν δημιουργείς πλούτο αυτός πρέπει να κατανέμεται με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη για τους λίγους, πρέπει να αγγίξει όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτή την έννοια, υπάρχει επίσης μία ευθυγράμμιση φιλοσοφιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας σε ό,τι αφορά την προώθηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον ρόλο του κράτους ως ενός αποτελεσματικού ρυθμιστή και, στο τέλος της ημέρας, αυτού που κάνει την κατανομή του πλούτου που έχει δημιουργηθεί.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι η αρχή μίας ιδιαίτερα παραγωγικής συνεργασίας. Είμαι σίγουρος ότι οι ινδικές εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα βρουν πολλές ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες και είμαι βέβαιος πως κάποιες εξ αυτών θα γίνουν τελικά πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει για τους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν γνωρίσει την ινδική αγορά και διαπιστώνουν τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν εδώ.

Και τελικά, ένα project που αναθέτω στον Υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, είναι ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα Ελληνο-Ινδικό, Ινδικό-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να αξιοποιήσει απόλυτα τις δυνατότητες αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας. Υπάρχουν ήδη επαφές σε πολύ καλό επίπεδο μεταξύ των φορέων ως επίσημων συνομιλητών, της Συνομοσπονδίας των Ινδικών Βιομηχανιών, της Ομοσπονδίας Ινδικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελάτε να μας επισκεφτείτε στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε από πρώτο χέρι τη δυναμική της χώρας μας, που αλλάζει και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον ίδιο τρόπο που εμείς εκτιμούμε τη δυναμική της Ινδίας, που προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας» κατέληξε στη ομιλία του ο στο
στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ