Λιγόστεψαν οι πιστοί βουλευτές του Κασσελάκη -Ποιοι βρέθηκαν απέναντί του μετά το Συνέδριο - iefimerida.gr

Λιγόστεψαν οι πιστοί βουλευτές του Κασσελάκη -Ποιοι βρέθηκαν απέναντί του μετά το Συνέδριο

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Εσωκομματική αντεπίθεση ξεκινάει ο Στέφανος Κασσελάκης και αρχίζει τις δομικές αλλαγές και ξεκαθάρισμα προσώπων στην Κουμουνδούρου, καρατομώντας ουσιαστικά από θέσεις-κλειδιά τα πρόσωπα που τον αμφισβήτησαν και τάχθηκαν με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, o oποίος τον αμφισβήτησε ανοιχτά.

Παράλληλα, είτε θα διατηρήσει είτε θα αναβαθμίσει τα στελέχη που τον στήριξαν από την πρώτη ημέρα, αλλά και όσα τάχθηκαν μαζί του στο Συνέδριο. Και μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να δηλώνει νικητής του Συνεδρίου, ωστόσο μετράει απώλειες πιστών υποστηρικτών τόσο μέσα στην ΚΟ όσο και μέσα στο κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το επόμενο βήμα το οποίο θα επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι να «τελειώνει» με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που δεν μπορεί να ελέγξει ή δεν είναι της δικής του επιρροής. Σήμερα ο Πέτρος Παππάς, του στενού επιτελείου Κασσελάκη, μίλησε για αλλαγές με νέα πρόσωπα. «Κατ' αρχήν θα πρέπει να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Θα έχουμε εκλογές οργάνων. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μια δομή διαφορετική. Θα ενεργοποιηθούν τα think tanks, τα task forces, οι βάσεις του κόσμου». Σχετικά με το Εκτελεστικό Γραφείο, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ενδεχομένως θα αποτελείται από 8 πρόσωπα και τον Στέφανο Κασσελάκη, εξηγώντας ότι είναι αυτοί που εκλέγονται από την Πολιτική Γραμματεία, οι δύο γραμματείς, που θα υπάρχουν, ο εκπρόσωπος Τύπου και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου.

Η φρουρά Κασσελάκη

Στον στενό πυρήνα των ανθρώπων που εμπιστεύεται τυφλά ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος τον έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το περασμένο καλοκαίρι όταν ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον ναύαρχο Αποστολάκη, πιστή στον πρόεδρο παραμένει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στη στενή φρουρά υποστηρικτών Κασσελάκη παραμένουν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη αλλά και ο βουλευτής από το Κιλκίς Πέτρος Παππάς. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος φαίνεται πως θα αναλάβει χρέη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αφού οι Γιώργος Βασιλειάδης και Ράνια Σβίγκου δείχνουν πως είναι με την παραίτηση ανά χείρας. Η επάνοδος του κ. Ρήγα στη θέση γραμματέα συζητείται ήδη. Ο ρόλος του στην κρίσιμη ψηφοφορία ήταν καταλυτικός για να περάσει η πρόταση των Παππά - Φάμελλου και ουσιαστικά βοήθησε τον κ. Κασσελάκη να κλείσει το θέμα προσφυγής εκ νέου σε κάλπη για λάβει την αναβάπτισή του.
Στη στενή φρουρά Κασσελάκη θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι βουλευτές Βασίλης Κόκκαλης και Νίνα Κασιμάτη -εξάλλου, η φωτογραφία από την τελευταία θυελλώδη ημέρα του Συνεδρίου που η κυρία Κασιμάτη κρατούσε το χέρι του προέδρου ήταν ενδεικτική της στήριξης που του παρέχει.
Σημειώνεται πάντως ότι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν και οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Γιάννης Μπουρνούς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ρένα Δούρου, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα, αλλά και οι δύο νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιοι για την Ευρωβουλή, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί που γύρισαν την πλάτη στον Κασσελάκη

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτών που γύρισαν την πλάτη, είτε φανερά είτε υπόγεια, στον Στέφανο Κασσελάκη, η λίστα ξεκινάει με τον Παύλο Πολάκη. Ο πρώην υπαρχηγός του Κασσελάκη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί και από τη θέση του υπερσυντονιστή των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θεωρείται από τα στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στον κ. Κασσελάκη, στο προσεχές διάστημα.
Αποστάσεις από τον πρόεδρο έχει πάρει και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είναι διευθυντής της ΚΟ, αλλά είναι από τους πρώτους που δήλωσαν ότι δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή διαρκείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς, η πρόταση του οποίου στο Συνέδριο εκλήφθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης του προέδρου από τους συνέδρους και ο κ. Κασσελάκης «αναβαπτίστηκε» με εντολή Συνεδρίου, θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος νικητής του Συνεδρίου και ουσιαστικά έφυγε από το πλάι του προέδρου και μπαίνει μπροστά του. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Παππάς μπορεί να αναβαθμιστεί, ωστόσο θα έχει έναν ρόλο ελέγχου απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στο στόχαστρο Κασσελάκη μπαίνουν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός και η Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι αμφισβήτησαν ουσιαστικά τον πρόεδρο και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του να φέρει θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Και μπορεί η κυρία Νοτοπούλου το βράδυ της Κυριακής να ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για ποτό σε μπαρ της Αθήνας και η ίδια να συνομίλησε με τον κ. Κασσελάκη, όμως πληροφορίες ανέφεραν πως απλώς επιβεβαιώθηκε η απόσταση μεταξύ τους.

Απέναντι και το στρατόπεδο Τσίπρα

Μετά την οριστική ρήξη Κασσελάκη - Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη βασική αναφορά του στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, από τον οποίο ως τώρα αντλούσε τη δύναμή του. Για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε τις γέφυρες με τον διάδοχό του και οριοθέτησε τον χρόνο παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος. Δύο ακόμα κορυφαία στελέχη, τα οποία ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, πλέον είναι ανοιχτά απέναντί του. Η μία είναι η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σήκωσε το γάντι από τον Στέφανο Κασσελάκη όταν εκείνος είπε «βρείτε μου αντίπαλο» και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Εξάλλου, οι φορτισμένοι διάλογοι που είχαν οι δυο τους στο κλείσιμο του Συνεδρίου έδειξαν πως βρίσκονται σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα και πως η πρώην υπουργός αποτελεί πλέον και επισήμως τον δεύτερο πόλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη είναι και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος πήρε ανοιχτά το μέρος της αντιπροέδρου της Βουλής σε ενδεχόμενη κάλπη για πρόεδρο. Στην ομιλία του στο Συνέδριο τόνισε «πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα, η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα» και κλείνοντας επανέλαβε πως ανήκει στο στρατόπεδο Τσίπρα, λέγοντας πως είναι υπερήφανος για την κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία συμμετείχε με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης -γραμματέας και αναπληρωτής γραμματέας- παρά τον θεσμικό τους ρόλο, πήραν ευθέως θέση υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και πλέον όλα δείχνουν πως θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Εξάλλου, και οι δύο έχουν ήδη υποβάλει δύο φορές την παραίτησή τους. Η πρώτη υποβολή παραίτησης ήταν στον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές του Μαΐου και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, και η δεύτερη μόλις ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε και επίσημα τα ηνία στην Κουμουνδούρου.

Πέραν των παραπάνω προσώπων, στην εσωκομματική ομάδα που είναι απέναντι στον πρόεδρο θα πρέπει να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η Αθηνά Λινού, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ