Λιβανός στην εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απειλήθηκα από αγροτοπατέρες στην προσπάθειά μου να αντιμετωπίσω την επιδοματοφαγία - iefimerida.gr

Λιβανός στην εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απειλήθηκα από αγροτοπατέρες στην προσπάθειά μου να αντιμετωπίσω την επιδοματοφαγία

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ / Φωτογραφία: Intimenews

Απειλές από θιγόμενους αγροτοπατέρες εις βάρος του καταγγέλλ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

«Στην προσπάθειά μου να αντιμετωπίσω την “επιδοματοφαγία”, αλλάζοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιδορήθηκα και απειλήθηκα -τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου-, προπηλακίστηκα, και στο τέλος καταψηφίστηκα» τόνισε κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας τις απειλές που δέχτηκε, όταν επιχείρησε να βάλει τέλος στη «διαχρονική ασυδοσία στην κατανομή των αγροτικών κοινοτικών πόρων», ο πρώην υπουργός είπε ότι στοχοποιήθηκε μέχρι και με κηδειόσημα στην Κρήτη.

«Υπήρξαν δύο επικηρύξεις με αφίσες στην Κρήτη ενόψει της περιοδείας μου στο νησί, για να συζητήσουμε τα μέτρα, και διοργανώθηκαν και δύο συλλαλητήρια από ''αγροτοπατέρες'', ένα στην Κρήτη και ένα στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά. «Μέσα στη Βουλή συνάδελφοι βουλευτές μού είπαν ότι θα έρθουν μαζί με τους Κρητικούς να πετάξουν ξύλα και πέτρες στο γραφείο μου, εκφράζοντας κατά βάση τους θιγόμενους από την Κρήτη, που είναι μία μειοψηφία».

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του μάρτυρα με τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη, για το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Λαζαρίδης: Πιστεύετε ότι ο σχεδιασμός, αυτό το πρόγραμμα, σας κόστισε πολιτικά;
  • Μάρτυρας: Ναι, δυστυχώς, μου κόστισε πολιτικά […] Προφανώς αυτή η μεταρρύθμιση ξεβολεύει κάτι. Το μεγαλύτερο κόστος ήρθε από την Κρήτη. Υπήρχε και μια μερίδα του Τύπου που στήριζε αυτή τη λογική. Και με κάποιους βουλευτές.
  • Λαζαρίδης: Αυτής της μεταρρύθμισης;
  • Μάρτυρας: Ναι.
  • Λαζαρίδης: Και από κάποιους βουλευτές από όλα τα κόμματα;
  • Μάρτυρας: Ναι.

Λιβανός: Με τους αυξημένους ελέγχους το δημόσιο ανέκτησε 70 εκατομμύρια ευρώ

Αναφερόμενος ο μάρτυρας στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών του, μίλησε για εντατικοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο από τους επιτήδειους 70 εκατομμύρια ευρώ.

«Πετύχαμε έτσι να προειδοποιήσουμε εμπράκτως ότι η διαχρονική ασυδοσία στην κατανομή των αγροτικών κοινοτικών πόρων θα λάβει τέλος, και ότι σταδιακά θα επιτευχθεί μία αλλαγή νοοτροπίας στους ελέγχοντες και τους ελεγχόμενους διά του υποδείγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις μου, ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα βέβαια να αναλάβω το κόστος των επιλογών μου, όπως στην πορεία προέκυψε».

«Κάποιοι με τιμώρησαν που πήγα να βάλω τάξη» κατέληξε ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία δεν είναι πονηροί επιτήδειοι.

Ανέφερε ακόμη ότι η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιβανός: Ο Ξυλούρης επεδίωκε να με συναντήσει -Δεν τον είδα ποτέ

Ερωτηθείς από την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, για τον Γιώργο Ξυλούρη, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι ο επονομαζόμενος «Φραπές» επιδίωξε δεκάδες φορές να τον συναντήσει και, όπως του μετέφεραν οι συνεργάτες του στο υπουργείο, «ήταν ιδιαίτερα έντονος και με καθύβριζε με αγοραίους τρόπους και με χαρακτήριζε εχθρό της Κρήτης, απαιτώντας να έρθουμε σε επαφή».

Πηγές ΝΔ: Στόχος η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πάταξη της «επιδοματοφαγίας»

Με στόχο την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πάταξη της «επιδοματοφαγίας», μιας διαχρονικής παθογένειας του αγροτικού τομέα, ο κ. Λιβανός εξήγησε την προσπάθεια, επί υπουργίας του, για την αποκατάσταση της διαφάνειας και την προστασία του εισοδήματος των πραγματικών παραγωγών, μακριά από πελατειακές πρακτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Μάλιστα ,αναφέρθηκε στις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε, ιδιαίτερα από θιγόμενους κύκλους στην Κρήτη, τονίζοντας ότι δεν υποχώρησε απέναντι σε συμφέροντα και μεθοδεύσεις. Αποτέλεσμα αυτού, όπως είπε, ήταν η ανάκτηση εκ μέρους του δημοσίου 70.000.000 από αχρεωστήτως καταβληθείσες επιδοτήσεις, καθώς και της θεαματικής αύξησης του αριθμού των επιτόπιων ελέγχων, από έξι εκατομμύρια ευρώ των προηγούμενων ετών στα 34 εκατ. ευρώ το 2021.

Πηγές ΠΑΣΟΚ: Ερωτήματα για τη ισχύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Αποκαλυπτικός» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ πως ήταν ο Σπήλιος Λιβανός στην εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι «με την κατάθεσή του ο πρώην υπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτό που πλέον όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, τη λειτουργία ενός κυκλώματος εντός και εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ, εις βάρος των έντιμων αγροτών, το οποίο δεν θα είχε αποκαλυφθεί ποτέ αν δεν είχε παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην υπουργός τόνισε με νόημα πως πολλοί από όσους τον πολέμησαν ήταν παραγωγοί, «τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στην Επιτροπή καθώς ακούγονται διαρκώς», ενώ συμπλήρωσε ο κ. Λιβανός ότι «εκ των υστέρων αντιλήφθηκα πως δεν ήμουν συμπαθής σε ορισμένα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ», γεγονός που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γεννά ερωτήματα από πού αντλούσαν αυτήν τη δύναμη αυτά τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ