Λιβάνιος: Αλλάζει και το εκλογικό σύστημα ευρωεκλογών -Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές - iefimerida.gr

Λιβάνιος: Αλλάζει και το εκλογικό σύστημα ευρωεκλογών -Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές

Ο υφ. Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο Ηλίας Νικολακόπουλος
Ο υφ. Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος -Φωτογραφία: Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, έπονται δύο ακόμη αλλαγές: η αντιμετώπιση των παθογενειών του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές και η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από την ομιλία του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών και παλαιού γνώστη των εκλογικών συστημάτων, Θοδωρή Λιβάνιου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρατήρηση του διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου και συντονιστή της συζήτησης, Πάνου Σταθόπουλου ότι ο εκλογικός νόμος των επόμενων εκλογών είναι το δεύτερο πιο αναλογικό σύστημα της υφηλίου (μετά από εκείνο της Ολλανδίας) έδωσε την… πάσα στον Θ. Λιβάνιο να ξεκινήσει την ομιλία του χαριτολογώντας, ότι ξεκινήσαμε για Δανία του Νότου αλλά γίναμε Ολλανδία του Νότου.

Εισαγωγικά, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε τη συνέπεια, όπως είπε, της παρούσας κυβέρνησης δεδομένου ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής ήταν κεντρική εξαγγελία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, συνέχισε, αντιθέτως ανακοίνωσε την πρότασή της σε χρόνο που δεν συνδέεται με τις εκλογές, χωρίς πολιτικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, τόνισε εξάλλου.

Ταυτοχρόνως υπερασπίσθηκε το κλιμακωτό bonus ως δικαιότερο σύστημα, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν ευθύνεται ο εκλογικός νόμος για το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας (έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις κυβερνήσεις συνεργασίας του 2012 και του 2015, παρά το bonus δηλαδή).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο νέος εκλογικός νόμος είναι πιο αντιπροσωπευτικός από αυτόν που ίσχυε έως τις προηγούμενες εκλογές. Καμία αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 25% - κλιμακωτή πριμοδότηση με έδρες έως το ποσοστό του 20%. Τα μικρά κόμματα θα ελάμβαναν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών» τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Πρόσθεσε μάλιστα πως πραγματικά πλειοψηφικό σύστημα έχουν, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε: «Με τα ποσοστά της -του περασμένου Ιουλίου- με τον νόμο του 1990 (νόμο Κούβελα) η ΝΔ θα κατείχε σήμερα 185 έδρες».

Ο Θ. Λιβάνιος έδωσε μάλιστα και κάποια παραδείγματα, με τις πέντε παραμέτρους του παρακάτω πίνακα:

  • [1] Τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και «απειλεί» να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.
  • [2] Την πρόταση του ΚΙΝΑΛ (Μπόνους 20 εδρών στο 25%, +1 έδρα για κάθε +1% μέχρι 35 έδρες στο 40%), που αποδίδει στα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπόνους 34 εδρών.
  • [3] Μία παραλλαγή του [2] με 25 έδρες στο 25%, +1 έδρα για κάθε +1% μέχρι 40 έδρες στο 40% (δίνει μπόνους 39 εδρών, δηλ. σχεδόν οι 40 έδρες του νόμου Σκανδαλίδη).
  • [4] Τον νόμο του 2008 που ίσχυε από το 2012 μέχρι το 2019 (μπόνους 50 εδρών).
  • [5] Τον εκλογικό νόμο του 1990 που εφαρμόστηκε στην περίοδο 1993-2004.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελειώνοντας όμως με τον απολογισμό, ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε στη συνέχεια για το από εδώ και πέρα: εν πρώτοις το… ξενύχτι των εκλογών θα αποτελέσει παρελθόν από τις επόμενες εκλογές, καθώς η σύνδεση όλων των εκλογικών συστημάτων με το αυτόματο σύστημα θα δίδει τη δυνατότητα για τελικό αποτέλεσμα ως τις 10 το βράδυ και καταμετρημένους τους σταυρούς προτίμησης μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εν συνεχεία δε, κατέθεσε τον προβληματισμό του για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών: το ενδεχόμενο, κόμμα με λιγότερες ψήφους να κερδίζει περισσότερες έδρες, πρέπει να σταματήσει, ήταν μια πρώτη παρατήρηση, με τον Θ. Λιβάνιο να μην κρύβει τον προβληματισμό του για το σταυρό προτίμησης και πώς ευνοούνται εκείνοι που είναι τηλεοπτικά αναγνωρίσιμοι. Προανήγγειλε δε, και σύντομα μάλιστα, τη συζήτηση αν θα υιοθετηθεί η λίστα ή αν θα τεμαχιστεί η επικράτεια σε 4-5 περιφέρειες.

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υφυπουργός Εσωτερικών κατέδειξε το στόχο για πλειοψηφία του δημάρχου/ περιφερειάρχη στο αντίστοιχο συμβούλιο και έφερε το πρόσφατο παράδειγμα της Πάτρας, εκεί όπου ο δήμαρχος θα κληθεί φέτος να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που υπερψήφισαν τα, συνασπισμένα, κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας με μια παρατήρηση για το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών, ο Θ. Λιβάνιος θύμισε ότι από το 2009 έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου αλλά προσαρμοσμένου στην ελληνική πραγματικότητα, πλην όμως χαρακτήρισε τη συζήτηση αυτή φιλολογικού ενδιαφέροντος τη στιγμή αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηλίας Νικολακόπουλος: Λάθος επιλογή το bonus

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις ειδικών περί τα εκλογικά συστήματα -για την ακρίβεια ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα-, χωρίς να κρύψουν και τις μεταξύ τους διαφορές: Ηλ. Νικολακόπουλος, Θ. Διαμαντόπουλος, Ανδρ. Δρυμιώτης, Μ. Καρακλιούμη.

Λάθος επιλογή χαρακτήρισε το bonus, είτε προκαθορισμένο είτε κλιμακωτό, ο Ηλ. Νικολακόπουλος, με την επισήμανση ότι παρασυρόμαστε από τη θεώρηση ότι το κομματικό σύστημα θα παραμείνει αναλλοίωτο. Η υπεροπλία του πρώτου κόμματος αντιφάσκει με τις Συνταγματικές διατάξεις για τις διερευνητικές εντολές, καθώς το πρώτο κόμμα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα υπόλοιπα, σημείωσε με έμφαση ο ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θαν. Διαμαντόπουλος: Θεσμικό καρκίνωμα η απλή αναλογική

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Θ. Διαμαντόπουλος υποστήριξε ότι το πραγματικό bonus κυμαίνεται μεταξύ 27 και 30 εδρών, χαρακτηρίζοντας «θεσμικό καρκίνωμα» την απλή αναλογική. Και ανέτρεξε στην πολιτική ιστορία του τόπου μας λέγοντας ότι η μέση διάρκεια των κυβερνήσεων που προέκυψαν με αναλογικό σύστημα, ήταν μόλις… τέσσερις μήνες (εξαιρείται η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος -Φωτογραφία: Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δρυμιώτης: «Η απλή αναλογική είναι η μεγαλύτερη ηλιθότητα»

Ο πρώτος είναι πρώτος και αυτό δεν συνιστά ληστρικό σύστημα, ήταν το δηκτικό σχόλιο του Ανδρέα Δρυμιώτη, που κατέθεσε τις ενστάσεις του για το προσφάτως ψηφισθέν σύστημα, αφού κάνει την αυτοδυναμία δυσκολότερη. Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης, ενώ χαρακτήρισε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τη «μεγαλύτερη ηλιθιότητα» (επί λέξει).

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης
Ο Ανδρέας Δρυμιώτης -Φωτογραφία: Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» δημοσιοποίησε τον προβληματισμό του για τη λειτουργικότητα της διάταξης για την ψήφο των ομογενών: η κυβέρνηση έπρεπε να επιμείνει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα ψηφίσουν 15-20.000 άνθρωποι, εκτίμησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καρακλούμη (Rass): Υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων

Παρουσιάζοντας διαχρονικές τάσεις (π.χ. υπέρ της αναλογικότητας, κατά του bonus, υπέρ του 3% κ.α.), η πολιτική αναλύτρια στην εταιρεία Rass Μαρία Καρακλιούμη τάχθηκε καθαρά υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Η αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη
Η αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη -Φωτογραφία: Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Βέλγιο έκανε 589 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, εμείς αντέχουμε …89 ημέρες, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, κατά την άποψή της, οι αναγκαίες τομές μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές κυβερνήσεις. Η είσοδος της χώρας στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, την ΟΝΕ έγινε από μεγάλους ηγέτες με όραμα και μονοκομματικές κυβερνήσεις, κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ