Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης ήταν καλεσμένος στο vidcast Βlack Βox με τον Θανάση Φουσκίδη στο iefimerida.gr και μίλησε για τις αλλαγές στον σιδηρόδρομο.
Ο Κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στην ασφάλεια των τρένων, τονίζοντας πως πλέον τα τρένα είναι πολύ πιο ασφαλή από το 2019, ενώ ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα έχουμε 100% τηλεδιοίκηση, 100% σηματοδότηση και 100% ETCS.
Για την παρουσία του στο μνημόσυνο των θυμάτων των Τεμπών
Ο κ. Κυρανάκης, ερωτηθείς για την παρουσία του στο μνημόσυνο των θυμάτων των Τεμπών, απάντησε πως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του όλη αυτή την προσπάθεια την κάνει έχοντας στο μυαλό του τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους και όλους τους υπόλοιπους συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους στα Τέμπη.
«Εισπράττω πολύ μεγάλη οργή. Ακόμα και για το πώς εκφράστηκαν συγγενείς στο μνημόσυνο, είναι κάτι απόλυτα δικαιολογημένο. Εκφράστηκαν με αξιοπρέπεια. Θέλω όμως να πω ότι μίλησα με αρκετούς συγγενείς, κάτι που δεν είδατε και δεν θα μεταφέρω τι είπαμε, καθώς δεν έχω τη σχετική άδεια, και αυτές τις σχέσεις οφείλω να τις διαφυλάξω».
Άνοιξη του 2027 η πρώτη παραλαβή νέων τρένων
Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης είπε πως την άνοιξη του 2027 θα έρθουν τα πρώτα νέα τρένα στην Ελλάδα -υπενθύμισε πως στη χώρα μας είχαμε να δούμε νέα τρένα και νέους σταθμούς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004-, ενώ υπάρχει κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού για διευθυντικές θέσεις και θέσεις στελεχών.
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr
Στο vidcast, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο railway.gov.gr και εξήγησε πώς λειτουργεί. «Κάθε βάρδια είναι καταγεγραμμένη ψηφιακά, ξέρουμε ποιος είναι ο σταθμάρχης σε κάθε δρομολόγιο, ποιοι είναι οι επόπτες, ποιοι είναι οι ρυθμιστές κ.λπ.». Πρόσθεσε ακόμη πως με το σύστημα γεωεντοπισμού υπάρχει μία επιπλέον δικλίδα ασφαλείας στα ανθρώπινα λάθη.