Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο προσφυγικό: Εξι στρατόπεδα υποψήφια να φιλοξενήσουν κόσμο - iefimerida.gr

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο προσφυγικό: Εξι στρατόπεδα υποψήφια να φιλοξενήσουν κόσμο

Πρόσφυγες αποβιβάζονται από πλοίο
Τις αυξημένες ροές μεταναστών θέλει να μειώσει η κυβέρνηση / Φωτογραφία: Intime
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Σε επιτάχυνση των δράσεων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνει καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου προχωρά η κυβέρνηση.

Οι επόμενες 3 εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την διαχείριση του ζητήματος καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ροές από την Τουρκία. Η πίεση που επιθυμεί να ασκήσει η Αγκυρα στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα διευκολύνουν το έργο των διακινητών προκαλεί ανησυχία για χιλιάδες αφίξεις στα νησιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δομές στην ηπειρωτική χώρα επαρκούν για την φιλοξενία περίπου 2,5 χιλιάδων ανθρώπων από τα νησιά, όριο που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά και αυτών που προβλέπονται και θα είναι εμφανώς αυξημένες.

Εξι στρατόπεδα υποψήφια να φιλοξενήσουν μετανάστες

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ήδη μη ενεργά στρατόπεδα ανά τη χώρα που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής. Υπολογίζονται σε 6 αυτά που μπορούν να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και η μεταφορά προσφύγων, ειδικά ευάλωτων ομάδων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς για την μέγιστη δυνατή προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «οι εικόνες ντροπής στη Μόρια είναι δικό του δημιούργημα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην δημιουργηθούν νέες».

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να εφαρμοστεί η νομιμότητα όσον αφορά την παραμονή στην Ελλάδα μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Η αστυνομία, όπως ανέφερε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχει εντοπίσει 1000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους. Ο συνολικός αριθμός παρόμοιων περιπτώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζει τις 5 χιλιάδες και αστυνομία και λιμενικό ξεκινούν εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τους. Πρόκειται για πρόσωπα που είχαν αιτηθεί χορήγηση ασύλου και το αίτημα τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επαφή η Αθήνα με Βρυξέλλες για τους μετανάστες

Ταυτόχρονα η Αθήνα είναι σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, αλλά ταυτόχρονα και με Βερολίνο – Παρίσι για να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια για την διαχείριση του ζητήματος. Από την μία την πίεση προς την Τουρκία να ελέγξει εκ νέου τις ροές προσφύγων και μεταναστών, σταματώντας να τους σπρώχνει από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και από την άλλη στη συνδρομή από την frontex για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Αλλωστε το θέμα «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά Γαλλία και Γερμανία και ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με Μακρόν και Μέρκελ. Από την πλευρά τους επιμένουν στην ανάγκη να αυξηθούν οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία με τα νούμερα που έχουν καταγραφεί το τελευταίο έτος να είναι απογοητευτικά.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να επιλέγει σκληρή γλώσσα στις απαντήσεις της απέναντι στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι εικόνες ντροπής που επικρατούν στη Μόρια και άλλα κέντρα υποδοχής αποτελούν, για το Μέγαρο Μαξίμου, την μεγαλύτερη απόδειξη της ανικανότητας και της έλλειψης ανθρωπισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Θυμίζουν επίσης τις καταγγελίες κακοδιαχείρισης των κονδυλίων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι υπήρξε συστηματική προσφυγή σε έκτακτες ή άτυπες διαδικασίες, ανεξέλεγκτη ροή χρήματος και «παρατυπίες» στην πρόσληψη προσωπικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι θα απλοποιηθεί το σύστημα ασύλου, αφού συζητηθούν πρώτα δημόσια οι αλλαγές που θα προταθούν. Η πρόταση είναι σύντμηση των βαθμών ουσιαστικής κρίσης σε δυο, έναν διοικητικό και έναν δικαστικό, από 4 που είναι σήμερα. Μάλιστα για το υπάρχουν καθεστώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφώσει ένα παράλογο και πολύπλοκο, νομικό κατασκεύασμα, το οποίο οδηγεί σε ανακύκλωση αιτήσεων ασύλου στο διηνεκές με μόνους κερδισμένους διακινητές και λοιπούς εισπράττοντας αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ