Παρέμβαση ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα -«Συκοφαντίες χωρίς στοιχεία» - iefimerida.gr

Παρέμβαση ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα -«Συκοφαντίες χωρίς στοιχεία»

Αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κακόβουλη» χαρακτήρισαν τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε «κακόβουλη» τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

«Πόσες φορές ακόμα στην Ολομέλεια οι ίδιες πολιτικές ομάδες με τους ίδιους συναδέλφους θα επαναφέρουν κακόβουλα συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε με την έναρξη της παρέμβασή της, προσθέτοντας ότι «η αναφορά είναι για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης και για τις ίδιες ακριβώς αναπόδεικτες καταγγελίες που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει διεξοδικά. Έχουμε καταλήξει σε ψηφίσματα, ενώ ακολούθησαν συστάσεις της Επιτροπής PEGA και πορίσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, είπε ότι έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ήδη δύο άτομα και αναρωτήθηκε: «Τι άλλο γνωρίζετε, συνάδελφοι; Ό,τι ξέρετε να το πείτε να το καταγγείλετε στην Εισαγγελία. Όχι συκοφαντία χωρίς στοιχεία».

«Με κακοήθειες και fake news, συνάδελφοι, δεν ασκείται πολιτική αρχών. Οι ευρωπαϊκές αξίες μας άλλα υπαγορεύουν» υπογράμμισε η κυρία Βόζεμπεργκ.

«Ως προς την ελευθερία του Τύπου, θα είμαστε με το Συμβούλιο της Ευρώπης που αναγνώρισε μόλις τον Ιούλιο 2023 τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της χώρας μου, ή με fake news, όπως η δήθεν εγκαταλελειμμένη νεκρή προσφυγοπούλα στον Έβρο, για την οποία ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα ακόμη και η έγκριτη εφημερίδα Der Spiegel;», προσέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι διεξήχθησαν στην Ελλάδα εκλογές που «ανέδειξαν δημοκρατικά για δεύτερη τετραετία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας».

«Υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου σ’ αυτό; Τίποτα απολύτως» είπε, και αμέσως προσέθεσε: «Δεν διερωτάσθε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η σημερινή συζήτηση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών; Δεν πρέπει να μας απασχολεί η προσπάθεια διασυρμού της χώρας μου χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο, που προσβάλλει και τον ελληνικό λαό για την πρόσφατη ετυμηγορία του; Θα αποτύχουν ακόμη μια φορά όσοι το επιδιώκουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος

«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εδώ στην Ολομέλεια, όταν έχει απαντηθεί διεξοδικά σε όλα τα θέματα, έχουν δοθεί απαντήσεις από εμάς, από την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σ’ αυτή την αίθουσα και όταν δεν έχει προκύψει και κανένα καινούργιο στοιχείο», επισήμανε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στην ίδια συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Και αμέσως συμπλήρωσε: «Υπάρχουν λοιπόν στιγμές που πρέπει να λες τα πράγματα με το όνομά τους: Στις πέντε πρώτες φορές που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ο λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα είχαμε εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και, παρά τα προβλήματα των πολιτών, η ΝΔ διατηρεί ένα προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Οπότε, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και στη σημερινή έκτη συζήτηση: Τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές, αυτό είναι το θέμα και κάποιοι σ΄ αυτή την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος. Έχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί προφανώς το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Ακόμη και οι εμμονές όμως έχουν ημερομηνία λήξεως», είπε η κ. Ασημακοπούλου και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός ξέρει την αλήθεια και για το κράτος δικαίου και για την ελευθεροτυπία» και ότι «στην εμμονική δυσφήμιση της Ελλάδας με πολιτική σκοπιμότητα, θα απαντήσει και πάλι ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, που είναι η ημέρα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα».

«Μπλε κάρτα» από Σοφί Ιντ Βελτ σε Ασημακοπούλου

Η ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew και εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA, Σοφί Ιντ Βελτ, έκανε χρήση του δικαιώματος της «μπλε κάρτας» που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε τον λόγο και, απευθυνόμενη στην κ. Ασημακοπούλου, είπε ότι οι κατηγορίες (προς την Ελλάδα) πάντοτε απορρίπτονται με την επίκληση προεκλογικών (πολιτικών) κινήτρων και αναρωτήθηκε: «Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι πολιτικοί το κάνουν αυτό διότι πιστεύουν και υποστηρίζουν κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Ασημακοπούλου, απαντώντας, αφού τόνισε αρχικά ότι επιλέγει να αγνοήσει «το προσβλητικό ύφος της τελευταίας παρατήρησής της», είπε τα εξής:

«Ναι, μπορώ να το φανταστώ, επειδή βλέπω μια τέτοια πολιτικό κάθε ημέρα στον καθρέπτη όταν ξυπνώ. Με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκές αξίες, με ενδιαφέρει η χώρα μου και η φήμη της. Και μπορώ να το διανοηθώ διότι το βλέπω και εδώ στην αίθουσα ότι υπάρχει μια μειοψηφία, άνθρωποι με τα δικά τους θεματολόγια, που μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται περί δημοκρατίας, σαν να πρόκειται περί απολυταρχικού καθεστώτος, και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε φορά εδώ στην αίθουσα έχουμε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις… Για τη δολοφονία του Καραϊβάζ που διερευνάται, έχουν γίνει συλλήψεις». Η πρόεδρος διέκοψε τον διάλογο και συνέχισαν οι παρεμβάσεις των επόμενων ομιλητών.

Κυμπουρόπουλος: Σας προτείνω να αλλάξετε το έργο σας, γιατί οι θεατές σάς έχουν γυρίσει την πλάτη

«Αγαπητοί συνάδελφοι, να 'μαστε λοιπόν στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο κακοπαιγμένο με προβλέψιμο σενάριο και σκηνοθετημένο από την ίδια θλιβερή ομάδα ευρωβουλευτών», είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην παρέμβασή του. Μια ομάδα η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μια κυβέρνηση η οποία καθημερινά με πράξεις αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως είπε, που έχουν αναληφθεί, όπως είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την απαγόρευση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και μεταρρυθμίζοντας τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «με παραδοσιακή προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του Κράτους Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα και στην ελευθεροτυπία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σας προτείνω λοιπόν να αλλάξετε το... έργο σας, γιατί οι θεατές σάς έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.

Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, θωρακίζει Κράτος Δικαίου και ελευθερία του Τύπου

Ζητώντας τον λόγο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «από τη Μεταπολίτευση του 1974, 50 χρόνια τώρα, η Ελλάδα έχει ζήσει την καλύτερη Δημοκρατία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, την 3η Ελληνική Δημοκρατία».

«Η σημερινή κυβέρνηση οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, θωρακίζει το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με την ενίσχυση της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ που τέθηκε σε εφαρμογή του 2021», είπε και, ακολούθως, αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η υπογραφή μνημονίων μεταξύ έξι υπουργείων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (TASK FORCE, πρωτοβουλία που επαίνεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως είπε), η απαγόρευση κατοχής εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών, και άλλες με αριθμούς νόμων και λεπτομέρειες. Και καταλήγοντας, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, είπε: «Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ