Κουτσούμπας: «Η κοινωνική συμμαχία να αποτελέσει το πραγματικό αντίπαλο δέος στο μαύρο μέτωπο μονοπωλίων-κυβερνήσεων και ΕΕ» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Κουτσούμπας: «Η κοινωνική συμμαχία να αποτελέσει το πραγματικό αντίπαλο δέος στο μαύρο μέτωπο μονοπωλίων-κυβερνήσεων και ΕΕ»

Δημήτρης Κουτσούμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας © George Vitsaras/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ενώσεων και των συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του Δυτικού Τομέα Αθήνας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Ενώσεις ΕΒΕ Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πετρούπολης, Περιστερίου, Ιλίου, το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαϊδαρίου και το Σωματείο Μικροπωλητών Υπαίθριου Εμπορίου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στη Δυτική Αθήνα, ενώ επισήμανε τόσο ότι το Αττικόν Νοσοκομείο, «νοσοκομείο Covid» εδώ και καιρό, τώρα δεν μπορεί να νοσηλεύσει ούτε αυτούς τους ασθενείς, όσο και ότι μια περιοχή, ήδη υποβαθμισμένη, τώρα φορτώνεται μία ακόμα χωματερή, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το λαό ολόκληρης της Δυτικής Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ «έκανε αρκετή προσπάθεια να αναδείξει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα αδιέξοδα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

Οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν «στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της φορολογίας, αφού επί της ουσίας οι υποχρεώσεις τους, αντί να διαγράφονται, μεταφέρονται για τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη». Ιδιαίτερα, έθεσαν το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών με τις οποίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται, τη στιγμή που το εισόδημά τους είναι σχεδόν μηδενικό. Επίσης, αναφέρθηκαν στο αίτημά τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη, αίτημα το οποίο έχουν θέσει στους δήμους της περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τόνισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα απαίτησε εξαρχής τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ιδιαίτερα των πιο μικρών επιχειρήσεων που και πριν από την πανδημία προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν, ενώ με αναφορές του στη Βουλή το ΚΚΕ προώθησε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων, καταθέτοντας και ερωτήσεις για τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση και τα περιοριστικά μέτρα, όπως το λιανικό και υπαίθριο εμπόριο, η εστίαση, τα ταξί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε πως το ΚΚΕ ανέδειξε τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας» και κατήγγειλε τις «αντιλαϊκές πολιτικές που προώθησε η ΝΔ εν μέσω πανδημίας, όπως ο πτωχευτικός κώδικας, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά σε ομηρία χρόνων, σε μαζικές κατασχέσεις, πιθανά και στη χρεοκοπία το αμέσως επόμενο διάστημα».

Επισήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση «λειτούργησε και λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς, ενώ «άνοιξε τον τουρισμό το καλοκαίρι με τους γνωστούς όρους, ενώ δεν έκανε κανένα έλεγχο σε μαζικούς χώρους εργασίας, όπως εργοστάσια, super market κ.λπ., προχώρησε σε εκτεταμένα lockdown και περιορισμούς στην εστίαση, στο λιανικό και υπαίθριο εμπόριο, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους κλάδους».

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων, «πρώτον, γιατί είναι μέτρα με αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα και, δεύτερον, γιατί πρόκειται για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, που εκ των πραγμάτων ευνοούν τις σχετικά μεγαλύτερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις».

«Τα μικροποσά των διάφορων επιστρεπτέων προκαταβολών, που αντιστοιχούν στις πιο μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων, εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού, δεν αρκούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που τρέχουν, πολύ περισσότερο τις ίδιες τις καθημερινές ανάγκες κάθε οικογένειας» τόνισε.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε την πρόταση νόμου που πρόσφατα κατέθεσε το κόμμα στη Βουλή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν «στο όνομα εξομάλυνσης των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων, αλλά και ο ανταγωνισμός με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που οξύνεται παραπέρα σε βάρος των μικρότερων, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γι' αυτό», πρόσθεσε, «η νέα πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης ιεραρχεί τις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμμένα προβλήματα, αυτούς δηλαδή με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ εστιάζει στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης, γι' αυτό και θέτει το ζήτημα της απόδοσης μηνιάτικης αποζημίωσης ύψους 1.000 ευρώ, αλλά και τη μετατροπή των δανεικών της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση για τις πιο μικρές επιχειρήσεις.

«Επίσης, ζητάμε να νομοθετηθεί η μη απόδοση δημοτικών τελών για όσο διάστημα κρατούν τα περιοριστικά μέτρα. Προτείνουμε μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά μακροπρόθεσμα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε τη γενναία διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και τράπεζες. Επίσης, την επιβολή αφορολόγητου ορίου 12.000 για κάθε αυτοαπασχολούμενο, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε τους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων «να δυναμώσουν την πάλη τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τα άλλα πληττόμενα λαϊκά στρώματα και πρώτα απ' όλα τους εργάτες και υπαλλήλους και στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν, την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Η μεγάλη πλατιά κοινωνική συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μέτωπο μονοπωλίων-κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας. Αλλωστε οι θέσεις του, η πολιτική του πρόταση θέτει στο επίκεντρο ακριβώς τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο -την καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία-, γι' αυτό και είναι και η μόνη που εγγυημένα μπορεί να εξασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικροεπιχειρηματιών και να τους απαλλάξει από τα γενικευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν», κατέληξε στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Κουτσούμπας ΚΚΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ