Κουτσούμπας από την Ηλεία: Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας - iefimerida.gr

Κουτσούμπας από την Ηλεία: Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την περιοδεία του στην Ηλεία
Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την περιοδεία του στην Ηλεία / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / Γραφείο Τύπου ΚΚΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιτροπής πυρόπληκτων, φορέων και συλλόγων των πληγέντων περιοχών, με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, να σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να δούμε την ουσία των προβλημάτων, γιατί φτάνουμε ως εδώ. Θα μας έχετε ακούσει να λέμε ότι το σημερινό σχέδιο είναι λάθος συνολικά, από όλες τις κυβερνήσεις. Περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε μετά το 1998, τότε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Ακολούθησαν η ΝΔ, κυβερνήσεις συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, διάφοροι άλλοι, σήμερα ξανά η ΝΔ. Τότε διαχωρίστηκε από το ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης η πρόληψη -δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρκαγιά κλπ- από την καταστολή της πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Ξέροντας ότι το 65% της ελληνικής γης είναι δάσος, είναι δασικές εκτάσεις, εκτός από τις καλλιεργήσιμες και δίνεις μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού γι' αυτό το δάσος, είναι φυσικό κι επόμενο η πρόληψη να είναι μηδέν εις το πηλίκον», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Αν δεν καθόταν οι άνθρωποι να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, την κτηνοτροφική μονάδα, τον στάβλο, την αποθήκη, οτιδήποτε μπορούσε να σώσει με τη βοήθεια των γειτόνων του, άλλων ανθρώπων που έτρεξαν εκείνη την κρίσιμη ώρα, θα είχαν καεί πολύ περισσότερα σπίτια. Γιατί η οριζόντια εκκένωση δεν γίνεται έτσι, θέλει σχέδιο».

Συνεχίζοντας, είπε πως όπως και στην πανδημία, η ευθύνη είναι πρώτα απ' όλα κρατική. «Για μας η ευθύνη, πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι κρατική. Βεβαίως, ο καθένας έχει τη δική του ατομική ευθύνη, όπως για την πανδημία, να φοράει τη μάσκα, να προστατεύεται, να κάνει αυτά που πρέπει, να παίρνει κάποια μέτρα. Αλλά το κράτος έχει την κύρια ευθύνη και για να φτιάξει νοσοκομεία, να έχει ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές που λείπουν, να πάρει μέτρα στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές, για να ανοίξουν κανονικά, όπως και στους μεγάλους χώρους δουλειάς», σημείωσε στη συνέχεια.

Για να πει ακόμη επί του θέματος: «Ετσι και στις πυρκαγιές, στις πυρόπληκτες περιοχές, πρέπει να έχει την ευθύνη το κράτος. Και για το πώς θα προετοιμάσει την κατάσταση ώστε να μη θρηνούμε χαμένες ζωές, περιουσίες, αλλά και πώς θα μπορούμε να σβήνουμε έγκαιρα τη φωτιά κι όχι να περιμένουμε και να γίνεται αυτό το αλαλούμ, με αποτέλεσμα να θρηνούμε τις ίδιες τις ζωές των συνανθρώπων μας. Και λέω τις πραγματικές ζωές, αυτό που είναι το σπίτι που μένω, οι αναμνήσεις που έχω, αλλά και η δουλειά που κάνω, το εισόδημα που έχω κλπ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι των ευθυνών τους»

Σύσκεψη με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ηλεία / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / Γραφείο Τύπου ΚΚΕ
Σύσκεψη με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ηλεία / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / Γραφείο Τύπου ΚΚΕ

Για την κλιματική αλλαγή, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την απόσειση των ευθυνών.

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι των ευθυνών τους. Πριν είχαμε τον "στρατηγό άνεμο", μετά είχαμε τον καύσωνα που έκαιγε το περιβάλλον χωρίς να έχουμε μποφόρ, μετά ήρθε η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση. Μα η κλιματική αλλαγή υπήρχε και θα υπάρχει. Και πριν 33 χρόνια γίνανε καταστροφές, κάηκε 1,5 εκατ. στρέμματα δάσους. Και πριν 15 χρόνια, εδώ στην Ηλεία, το 2007, με τις τεράστιες καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «η αντιπλημμυρική προστασία, τα αντιδιαβρωτικά έργα, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές. Χωρίς δάσος, ξέρετε ότι είναι πιο εύκολα τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά, ξέρετε, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα τα αντιπυρικά, τη δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν τα θεωρούν επιλέξιμα, γιατί πρέπει να είναι ανταποδοτικά, γιατί είναι στη λογική του "κόστους-οφέλους". Εχει κόστος ένα έργο και δεν θα φέρει άμεσα κέρδη στον επενδυτή», επισήμανε καταληκτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ