Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ.
«Η ομιλία του πρωθυπουργού, είναι η προσωποποίηση του τακτικισμού και του τυχοδιωκτισμού. Αυτά που προκρίνει λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει, τα έχει ήδη παραβιάσει», σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο Open για την ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ και τις αναφορές του στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενος στο άρθρο 86, τόνισε ότι «επί της υποθέσεως των κ.κ. Καραμανλή και Τριαντόπουλου, η κυβέρνηση έλεγε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί οι βουλευτές δεν είναι ανακριτές και ζητούσε fast track διαδικασία προς το δικαστικό συμβούλιο.
Όμως τώρα, ενώ ακόμη και η κ. Αραμπατζή ζητούσε από τους συναδέλφους της να ψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες εις βάρος της είναι άδικες, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 και υποστηρίζει ότι οι βουλευτές πρέπει να ασκήσουν ανακριτικά καθήκοντα και καταψηφίσουν την πρόταση σύστασης.
Η κυβέρνηση μάλιστα φαίνεται να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», πρόσθεσε.
«Αναφορικά με το άρθρο 16, η ίδια κυβέρνηση έφερε νόμο που το αντιστρατεύεται», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «δεν μπορεί να μιλά για το Σύνταγμα ένας πρωθυπουργός που έχει παραβιάσει κάθε γράμμα του».
Τσουκαλάς: «Δεν υπαναχώρησε ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Μητσοτάκης»
«Αναφορικά με τις αιχμές Μητσοτάκη περί υπαναχώρησης Ανδρουλάκη στο ζήτημα των Ανεξάρτητων Αρχών», ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «αυτός που υπαναχώρησε ήταν ο κ. Μητσοτάκης», καθώς «υπήρχαν τα 3/5 της πλειοψηφίας για την κ. Συγγούνα».
«Πρόκειται για την Αρχή στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν οι συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη αν παρακολουθηθούν», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχείρησε να στήσει παγίδα και τελικά έπεσε η ίδια μέσα σε αυτή».
Παράλληλα, «σε ερώτηση για τιυς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου περί συνομιλιών», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη «να δώσει στη δημοσιότητα τα μηνύματα που επικαλείται ο κ. Μαρινάκης».
Ο κ. Τσουκαλάς επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που πρότεινε τη διαδικασία των ανοιχτών βιογραφικών. Εμείς είπαμε να υπάρχουν προκηρυγμένες θέσεις και βιογραφικά ώστε ο καθένας να έχει καθαρή θέση».
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα, «πού προβλέπει το Σύνταγμα ότι αν δεν κλείσουν "πακέτο" οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν μπορεί να πληρωθεί μεμονωμένα μία θέση».
Μεταξύ άλλων σχολίασε πως «όσο και να μας ικετεύει η Νέα Δημοκρατία, δεν θα συγκυβερνήσουμε. Αυτές οι συζητήσεις περί συγκυβέρνησης είναι ονειρώξεις».
«Συμμετέχει στη συνωμοσία και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;»
Σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω διερεύνηση ενόψει εκλογών.
«Τι μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με ανοιχτά θέματα στη δικαιοσύνη. Άρα, επειδή πλησιάζουν εκλογές, παρότι υπάρχουν στοιχεία, γράφουν στα παπούτσια τους τη Δικαιοσύνη, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ακόμη και την κ. Αραμπατζή», ανέφερε.
«Είναι πλέον επίσημη θέση της κυβέρνησης πως επειδή πλησιάζουν εκλογές δεν θα γίνει άλλη έρευνα για σκάνδαλα που αποκαλύπτονται καθημερινά», τόνισε, ενώ διερωτήθηκε αν «στην υποτιθέμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης συμμετέχουν και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».