Κορωνοϊός: Νέα σύσκεψη έγινε σήμερα στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη -Αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Νέα σύσκεψη έγινε σήμερα στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη -Αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας

Κικίλιας και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό /Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσκεψη για τον κορωνοϊό και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργω αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου  Α.Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρ.Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ.Τσιόδρας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας ενώ εκτιμήθηκαν και οι επιπτώσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάστηκε πότε και ποιες σχολικές μονάδες θα διακόψει τη λειτουργία τους, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον  Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Α. Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης,  ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας

Παράλληλα, πραγματοποιείται και σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να αναλυθούν όλα τα νέα δεδομένα και να αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Οι πρώτες ανακοινώσεις, που εκτός απροόπτου θα γίνουν τη Δευτέρα, θα αφορούν στις επιχειρήσεις των περιοχών όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει διαταραχθεί με αναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για τους νομούς Ηλείας, Αχαϊας, Ζακύνθου, όπου έχει αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και η αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), ωστόσο είναι προφανές ότι ανάλογα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα ισχύσουν και σε όποιες άλλες περιοχές ληφθούν τα ίδια ή αντίστοιχα αναγκαστικά μέτρα.

Το πρώτο μέτρο είναι η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το πώς θα στηριχθούν και οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς βάσει νομοθεσίας, δεν δικαιούνται μισθό για όσο διάστημα η επιχείρηση μένει κλειστή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, αν η επιχείρηση κλείσει κατόπιν διαταγής της Αρχής, εφαρμοστέο είναι το άρθρο 656 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος δικαιούται να ζητήσει τον μισθό του όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη αλλά δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία. Αντιθέτως δεν δικαιούται αποδοχών αν ο λόγος οφείλεται σε ανωτέρα βία. Ανωτέρα βία θεωρείται «κάθε τυχηρόν γεγονός, στην συγκεκριμένη περίπτωση απρόβλεπτο, το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμελείας και συνέσεως». Εν προκειμένω ο κορωνοϊός και η απειλή διαδόσεώς του συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο απαλλάσσει κατά το άρθρο 656 ΑΚ τον εργοδότη που δεν μπορεί να απασχολήσει τους μισθωτούς του, από την καταβολή αποδοχών σ’ αυτούς.

Πώς θα καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων

Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί εάν η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιδότηση στο 100% ή αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα «εργαλεία» π.χ. από Κοινοτικά Ταμεία ή Προγράμματα. Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς η όποια λύση επιλεγεί, είναι προφανές ότι δεν θα περιοριστεί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά θα έχει γενική εφαρμογή στην περίπτωση που αποφασιστεί αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης κλάδων (π.χ. Τουρισμός), που ενδεχομένως θα έχουν επιπτώσεις από την επέλαση του ιού, όπως επίσης μέτρα συνολικά για την Οικονομία, εάν η κατάσταση ξεφύγει. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται όταν κρίνεται αναγκαίο και όχι προκαταβολικά, προκειμένου να μην «κορωνοποιηθεί» η οικονομική δραστηριότητα. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, καθώς εκεί θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντεταγμένα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ