Κορωνοϊός-Στέλιος Πέτσας: Μαζί με τα δημοτικά θα ανοίξουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Στέλιος Πέτσας: Μαζί με τα δημοτικά θα ανοίξουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας/Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα για τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως αν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, μαζί τους θα ανοίξουν και οι οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Παράλληλα ο κύριος Πέτσας αναφερόμενος στα εργασιακά τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την εργασία, προτιμά μισθό και όχι επίδομα ανεργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση: έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι «δείξαμε όλοι μαζί ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα και ακούσαμε και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών» και ευχαρίστησε τους πολίτες γι αυτό.

Με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι σήμερα είμαστε σε θέση «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο». Πρόσθεσε ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό  ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο» και έκανε αναφορά στο σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Στηρίζουμε την εργασία, προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας»

«Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς γιατί προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη» η κριτική της αντιπολίτευσης

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, το πρόγραμμα αυτό θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και «αν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί». Με τον τρόπο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξασφαλίζεται επίσης ότι «εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον Τουρισμό, στις μεταφορές, τον Πολιτισμό και στην εστίαση διατηρούνται οι θέσεις εργασίας χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή τον μισθό των εργαζομένων».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «η κριτική ότι δήθεν με αυτήν την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη». Εξήγησε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο αλλά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Αυτά θα αντιμετωπίσουμε με το σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα όχι τα φανταστικά», τόνισε. «Αυτά που απασχολούν τον κόσμο όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Στέλιου Πέτσα

 • Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Διαλέγουμε τον δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας.
 • Η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χτες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη.
 • Τα ΚΔΙΠ ΑμΕΑ & ΚΔΑΠ ΑμΕΑ ανοίγουν, υπό προϋποθέσεις, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
 • Τα κονδύλια της ΕΕ (500 δισ.) είναι σημαντικό βήμα που αλλάζει την πολιτική Γερμανίας-Γαλλίας. Η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί αυτά τα χρήματα, ειδικά φέτος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εξειδίκευση των ποσών για Ελλάδα.
 • Ένα από τα μέτρα που πάντα σχεδιάζαμε ήταν η ελάφρυνση φορολογικών βαρών. Αν αποδώσει μέσα στο καλοκαίρι η μείωση ΦΠΑ, θα το αξιολογήσουμε και είναι στις προθέσεις μας η γενικότερη μείωση των φορολογικών βαρών.
 • Εε ερώτηση γιατί μείναμε σπίτι τόσο καιρό ενώ οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα ο κ.Πέτσας απάντησε: Τα μεγέθη [της πανδημίας] σε σύγκριση με άλλες χώρες δίνουν την απάντηση.
 • Για το αν θα ξανανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, την επόμενη Δευτέρα.
 • Τα ΚΔΑΠ, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.
 • Για την αύξηση της ανεργίας που προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, προσδοκούμε με το σχέδιο που ανακοινώσαμε χτες, να έχουμε τη μικρότερη δυνατή.
 • Για ενδεχόμενο σχέδιο αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών εργαζομένων: Δεν μεταβάλονται οι εργασιακές σχέσεις, δεν γίνονται απολύσεις, Οι όποιες απώλειες έχουν να κάνουν με το ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις.
 • Είναι νωρίς για να ξέρουμε πόσες επιχειρήσεις του τουρισμού θα λειτουργήσουν. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τις απώλειες που φοβόμασταν, αφού πριν από 2 μήνες όλοι θεωρούσαν την τουριστική σεζόν χαμένη.
 • Δεν υπάρχει καμία σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ