Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά και πρωτογενή πλεονάσματα - iefimerida.gr

Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά και πρωτογενή πλεονάσματα

Μητσοτάκης και Μακρόν στο μέγαρο Ελιζέ
Μητσοτάκης και Μακρόν στο μέγαρο Ελιζέ -Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι και ο Ελληνας πρωθυπουργός επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του επίσκεψη, μετά την Κύπρο, σε ξένη πρωτεύουσα, κάτι που επισήμανε και ο κ. Μακρόν στις δικές του δηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο». Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε ο Μακρόν.

Για τα πλεονάσματα

Επιπλέον οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έδειχνε ικανοποιημένος, δεν άνοιξε τα χαρτιά του στους δημοσιογράφους για το τι διημείφθη με τον Γάλλο πρόεδρο, ενόψει ίσως και του ραντεβού που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου.

«Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα» αρκέστηκε να πει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μητσοτάκης και Μακρόν στο μέγαρο Ελιζέ
Μητσοτάκης και Μακρόν στο μέγαρο Ελιζέ -Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες»

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα ταξίδια του στις χώρες της ΕΕ τόνισε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Γενικότερα, ο πρωθυπουργός δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και γι' αυτό ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (που αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του), ότι το θέμα θα τεθεί σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της χώρας για το 2021 και ότι προέχει η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η τήρηση της δέσμευσης για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντα τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Συζήτηση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα του Λούβρου στην Ελλάδα

Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.-

Δείτε την άφιξη του ζεύγους Μητσοτάκη στο Ελιζέ και την υποδοχή από το ζεύγος Μακρόν:

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Γάλλους επενδυτές

Νωρίτερα, πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, απηύθυνε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγα λεπτά αφού ο κ. Μακρόν είχε ξεπροβοδίσει τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον. Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχθηκε το ζεύγος Μακρόν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε ξεχωριστό πρόγραμμα και ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μπριζίτ Μακρόν, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι
Μπριζίτ Μακρόν, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Φωτογραφία: AP Photo/Michel Spingler
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

   «Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Οι απαραίτητες φωτογραφίες του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη
Οι απαραίτητες φωτογραφίες του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της στην Ευρώπη που παραμένει ο φυσικός της χώρος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας. Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία μας».

   Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ για τον κοινό προϋπολογισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της, που θα δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Μία Ευρώπη που θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», είπε.

(AP Photo/Daniel Cole)
(AP Photo/Daniel Cole)

   Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».

Αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε.

Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη, είπε ο Μακρόν

   Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ο Μακρόν λέει κάτι στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι υπό το βλέμμα Μητσοτάκη ο οποίος γελά
Ο Μακρόν λέει κάτι στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι υπό το βλέμμα Μητσοτάκη ο οποίος γελά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(AP Photo/Daniel Cole)
(AP Photo/Daniel Cole)

   Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

Αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα για μεταναστευτικό και κυπριακή ΑΟΖ

«Να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη κυριαρχία, δύναμη, αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστασης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
(AP Photo/Daniel Cole)
(AP Photo/Daniel Cole)

«Η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντάσεις» σχολίασε εν συνεχεία ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να εκφράσω την αλληλεγγύη ως αναφορά την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό» είπε για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ