Συμφωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου για «πράσινο διαβατήριο» -Ισραηλινοί τουρίστες χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα, μετά την καραντίνα - iefimerida.gr

Συμφωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου για «πράσινο διαβατήριο» -Ισραηλινοί τουρίστες χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα, μετά την καραντίνα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενζαμίν Νετανιάχου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία: ΓτΠ, ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε όλους τους τομείς, εστίασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς και οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο. Τόνισαν δε τον σταθερό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής στην οικοδόμηση συνεργασιών που προάγουν την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά της πανδημίας, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικές αντιμετώπισής της. Συζήτησαν επίσης τη διευκόλυνση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», ανέφερε στις δηλώσεις του  ο κ. Netanyahu. 

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Συμφωνήθηκε μάλιστα για το σκοπό αυτό να υπάρξει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:


Σας ευχαριστώ Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια, είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι στο Ισραήλ. Θυμάμαι ότι η προηγούμενη συνάντησή μας έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε, κάποια πράγματα έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

Αλλά θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία εμβολιάζετε τον πληθυσμό σας, που θα μας επιτρέψει, όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κι άρετε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σας, να προσφέρουμε στους ισραηλινούς τουρίστες την ευκαιρία να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα δίχως πρόσθετους περιορισμούς.

Είμαι ευτυχής που οι Υπουργοί Τουρισμού θα υπογράψουν μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να διευκολύνουμε ταξιδιώτες που διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε με το Ισραήλ, καθότι είναι η χώρα που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση του εμβολιασμού της πλειονότητας του πληθυσμού.

Είναι μεγάλη μου χαρά που τα δύο Υπουργεία μας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Και πραγματικά ελπίζω πως θα είμαι σε θέση να καλωσορίσω τουρίστες από το Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα.

Θίξατε και άλλες παραμέτρους της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, όσο περνούν οι μέρες. Όπως είπατε, πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ.

Εκπροσωπούμε δύο αρχαίους πολιτισμούς. Δύο δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προς το κοινό συμφέρον η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ θεωρώ ότι μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής.

Γνωρίζετε πως η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Άμυνας εμβαθύνεται επίσης. Είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός πως μια εταιρεία από το Ισραήλ έχει αναλάβει και προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως βάση την Καλαμάτα. Και θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της Άμυνας. Ενώ πιστεύω πως υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή θα είναι ισχυρότατη. Γνωρίζω πως έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, στον κλάδο του τουρισμού. Αλλά και στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτουμε εξαιρετικούς μηχανικούς και πολλές διεθνείς εταιρείες αντιλαμβάνονται πως αξίζει να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως και ισραηλινές επιχειρήσεις θα αδράξουν την ευκαιρία.

Επομένως, πραγματικά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και σίγουρα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συζητήσαμε σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, που τράβηξε το ενδιαφέρον μας στον διεθνή Τύπο. Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για τη θερμή υποδοχή. Ανυπομονώ για την επόμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ